Skip to content

Da Vinci-kód láz

2006/05/18

Három napja felhívott a HírTV, beszélnék-e vasárnap este nekik a Da Vinci-kódró l. Miért ne – Pourquoy non – mondtam hajdanvolt rádióadásom, amelyet hetente közölt a Vatikáni Rádió, parafrázisaként. Úgy tűnik, nem mindenki ilyen készséges, ezért lettem minden különösebb igyekezet nélkül médiasztár, és egyúttal anyagot gyűjthetek az őszi pr kurzushoz a Pázmányon. Mert az eset megér egy tanulmányt, és alapanyag nem is egy esettanulmányra mind a marketing, mind a pr témakörében.
A legizgalmasabb nem annyira a könyv, majd a film marketingje és pr-e. Sikere dacára elég szokványos receptet követ mind a szerző, mind a kiadó, illetve a film forgalmazója. Semmi új! Izgalmas a dolog akkor lesz, amikor az egyházi krízismendzsmentre vetünk egy pillantást. Ez már a könyv esetében nem túl professzionális, de film esetben végkép érthetetlen a sok tétovázás, vagy az, hogy miért engedjük át a terepet harmadrangú elemzőknek? A Discovery Channel, például, pár napja internetes oldalán egy chat-et szervezett Máté-Tóth András vallástörténész és Veress Ferenc művészettörténész szereplésével. Mindketten barátaim, és András minden bizonnyal beásta magát a történetbe, ahogy ismerem. Szegény Feri azonban hazaérkezve – ő történetesen a jezsuita ReNaissance Tanulmányi Ház lakója, s vártuk vacsorára, – nem győzött csodálkozni, hogyan lett belőle Leonardo szakértő. Azon a bizonyos keresőn böngészve rájöttem, nincs is magyar nyelvű Leonardo szakértő. Pedig egy Leonardo kiállítás a napokban a világ bármely múzeumának forgalmát megkettőzné.

Egyelőre azonban a tévécsatornák hálásak a promócióért. A Discovery egyenesen Da Vinci-hetet szervez, s persze van már saját portálja is a filmnek, magyar nyelven! Szóval az egész még hetekig lázban tart majd minket, de főleg az üzletembereket. Eközben Návai Ankó a Népszabadságban ironizál: “A peches Leonardo meg hadd forogjon a sírjában. Minek halt meg olyan régen, hogy az összes szellemi örökséges köztulajdon?” – kérdi. Eközben a film rendezője, Ron Howard, zavartan motyogja, hogy nem is sejtette, hogy ekkor vihart fog kavarni. És ezt ki hiszi el neki? Valószínűleg ugyanazok, akik Dan Brown meséit is elhitték és elhiszik. A film és a regény az új hiszékenység mérföldkövei. Ki mer itt még felvilágosodásról beszélni?

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s