Skip to content

A Da(n Brown’) Vinci-kód

2006/05/27

Ha valaki a tényeket kényére-kedvére csűri-csavarja, és nem győzi hangoztatni, hogy regénye, azaz fikciója, nem is olyan fiktív, hanem rejtett Igazságokat tár fel, az kissé gyanús. Ha kezdi hinni, amit a reklám mond, hogy története megrengeti a Világ legstabilabb intézményét, a katolikus Egyházat, akkor megalomániára gyanakszom. Ha az otthoni New Hempshire-i rádióban, miután nagy vihart kavart fel, tréfásan mentegetőzik, hogy a fenyegetett intézet túlélte Galielit, és majd őt is túléli. Ebben nem kételkedem. Persze a mentegetőzés nem csak arra utal, hogy a keresztény közönség reakciói kissé elbizonytalaníthatták a szerzőt, és szükség volt egy kevéske krízismenedzsmentre, hanem újabb jele az író nem kis önbizalmának. Csak úgy mellesleg jegyzem meg, hogy New Hempshire állama csak 1865-ben szüntette meg a rabszolgaságot. No de maradjunk a mában. A gyanús egyén Dan Brown.

Amit hivatalos és nem hivatalos életrajzaiból tudni lehet, az hogy 1964. június 22-én született, azaz egy hónappal elpasszolta Mária Magdolna ünnepét. Kár, olyan jól beleillett volna a történetembe? Persze internátusban nevelték, ahogy egy upper class boy-hoz illik, azaz volt mit tejbe aprítani. Az Amherst College-ban a Psi Upsilon Testvériség tagja volt. Itt azért álljunk meg egy pillanatra!A tetsvériség címereA College filozófiáját az elnök, akit történetesen Marxnak hívnak, de ne gondoljunk semmi rosszra, így írja le: “Our responsibility remains to select the best of diverse students, so that they may come here and learn from each other. To ensure that they balance learning and effort of mind, spirit, talent and body. To fire in them a lifelong desire for learning and moral reasoning and action. To inspire them to do what the college was founded for to enlighten, care for and advance society as a whole, within and beyond our borders. It remains our students’ responsibility to learn, engage and change the world. It remains the faculty’s to inform teaching with scholarship that is deep but also broad – in the way it can be only at a great liberal arts college. And it remains our duty, together, to serve the community, and thereby learn further; to work with those less privileged. By serving our core mission of education, we serve beyond it.”

Anthony W. Marx, President, 2003-present Speeches by Anthony W. Marx

Szóval: A leendő alumni feladata, hogy felvilágosítsa és előre mozdítsa a társadalom egészét határainkon belül és kívül ? becsvágyó feladat, és Brown eléggé elkötelezte magát ennek, ha a nemes célokat helyesen értelmezzük. Minden esetre a diákokat a President felszólítja, hogy ne csak tanulmányozzák, hanem változtassák meg a világot. Nos ez Brownnak sikerült! Az iskola büszke arra, hogy már 1826-ban volt néger diákja, nem is akárki, hisz Edward Jones Sierra Leonéban egyetemet alapított. De egyetemet alapított az első japán kollégista is, Joseph Hardy Neesima (1870) a testvéregyetemet, a japán Doshisha Egyetemet. A mindenkori vezetés gyakorlott szemmel válogatta össze az olyan jelölteket, akikről sejteni lehetett, hogy vinni fogják valamire: megváltoztatják a világot. Nőket viszont csak 1975-ben fogadtak be. Brown 1982-ben iratkozott be a College-ba, úgy hogy már találkozhatott női kollégákkal. Későbbi feleségét azonban nem itt, hanem a San Francisco-i National Academy of Songwriters padjain ismerte meg. Jól olvasták, hősünk táncdalszerzőnek indult, és gyakorlati érzékre vall, hogy a nála 12 évvel idősebb menedzserét választotta nőül. Első sikeresnek mondható CD-je programszerű címmel büszkélkedik: Angyalok és démonok. 1994-et írunk. Dan 30 éves, és még mindig nem váltotta meg a világot. A CD címe azonban sejtetni enged valamit! A legenda szerint nyaralás közben Tahitiban olvasta el Sidney Sheldon az Ítéletnapi Összeesküvés című thrillerét. Ez arról szól, hogy Bellamyt, az NSA titkos ügynökét megbízója el akarja hallgattatni, mert felfedezte a nagyhatalmak összeesküvést, hogy eltussolják egy UFO balesetét Svájcban. Úgy döntött, jobbat tud írni,és megírja a Digital Fortress című első kódokkal és dekódolással zsúfolt regényét. Mintegy 10000 példányt ad el belőle. Közben arra is jutott ideje, hogy Danielle Brown álnéven, azaz nőnek álcázva “187 elkerülendő férfi” címmel egy humoros könyvet is írjon együtt a feleségével. Lassan összeáll a kép, amihez persze a matematikus apa és az orgonista anya hatása is hozzátartozik. A negyedik könyv hozta meg az áttörést: ez már a kódok kódja, ahol még a humor is kódolt: A Da Vinci-kód.

Mindez a hivatalos változat. A szegény táncdalszerző Hamupipőke varázsütésre milliomos lesz, és könyvei megrengetik a kultúrvilágot. A bosszankodó riválisok, akik csak recenziókat írnak, nem bestsellert, mint jómagam is, plagizálással vádolják a szerencsés fickót, de időközben futja jó ügyvédekre is, úgy hogy az érvet félresöprik, és a szerző viccelődhet a talkshowban a vádon. De hát akkor honnan a sok bennfentes ismeret mind a titkosszolgálatok, mind a titkos társaságok működését illetően? Mindezt mások műveiből, netán az internetről gyűjtötte volna össze a hangya, vagy a méhecske szorgalmával? Amint követhető és rekonstruálható módon egy terv – megint egy összeesküvés – körvonalai bontakoznak ki a kritikusabb olvasó szemei előtt, felmerül a kétely: lehetséges, hogy a zenészkedés csak amolyan cover-up, álcázás, leplezés, és a (le)leplezés is leplez valamit? A minimum, amit feltételezhetni lehet, hogy korábban az NSA munkatársa volt, és kikotyog egyet-mást, amit életének veszélyeztetése nélkül tehet. A fikció persze erre is jó álca: csak regény az egész!

Akit sokkol az állítás,vagy aki vállrándítással leinti, annak talán érdemes utánanéznie, mi is az a PSI Upsilon Testvériség! A ΨΥ, Psi U egyike az Union College által alapított patinás testvériségeknek. Tagjai egyebek között két amerikai elnök: Chester A. Arthur és William Howard Taft; Nelson Rockefeller alelnök, William Cohen szenátor és későbbi Secretary of Defense(hadügyniniszter); John Paul Stevens, a legfelsőbb bíróság tagja; az FBIelnöke William H. Webster (1947); Paul Martin kanadai miniszterelnök, Horatio Alger író, Tony Fadell az ipod egyik apja; és, no és persze a mi Brownunk. A szerző tehát beleszagolhatott a hatalmi struktúrákba. A testvériség küldetésnyilatkozata nem is igyekszik elrejteni, hogy a szervezet elitista: erkölcsi, értelmi és társadalmi kiválóságra törekszik a legmagasabb szinten. Befolyása annál nagyobb, mert az ötven legelitebb egyetemnek mindnek van saját görög betűkkel jelölt testvérisége, amelyek hálózatot képeznek. Lehet, hogy Brown tervezett regényében a titkos társaságokról majd fellebbenti egy keveset a fátylat? Mindeddig hallgatott a sajátjáról, holott a Sion perjelség vagy az illuminátusok (Angyalok és Démonok, előző regénye) sejtetni engedi, hogy otthonosan mozog ebben a világban. S persze, aki ismeri az amerikai elit egyetemeket, az azt is tudja, hogy nem csak a nagy cégek, főleg a vezető tanácsadócégek, vagy ügyvédi közösségek veszik szemügyre a testvériségek reményteljes tagjait, hanem a titkosszolgálatok is. No és persze a Psi U-s kapcsolat bájosan keveredik másfajta testvériségiekkel is: Taft elnök például, egyidejűleg szabadkőműves és skulls and bones ? emlékszünk a koponya című filmre? Albert Stevens, aki kiadta a görög betűs testvériségek enciklopédiáját, határozottan állítja, hogy ezek a fraternitások sok szállal fűződnek a szabadkőművességhez. Ugye, nem lepődik meg senki, ha elárulom, hogy Baigent, Michael a HBHG (Szent vér, szent Grál) egyik szerzője a Freemasonry Today szerkesztője? A történetnek ezzel még nincs vége, sőt itt kezdődik! A Psi Upsilon fedőszerve olyan “rendeknek” (?) is, mint a “Könyv és Kígyó Rend” (Order of Book and Snake), amely baráti szálakat hozott létre William Bush és a CIA igazgató Porter Goss és az internet-guru John Negroponte között. Ők hárman együtt pózoltak 1960-ban a Yale (Egyetem) Banner évkönyvben. A dolog kezd izgalmas lenni. Talán mégse regény az egész?

Aki még mindig kíváncsi, és többet szeretne tudni, az felteheti kérdéseit a Párbeszéd Házában június 18-án, 19 órai kezdettel megrendezésre kerülő Da Vinic-kód nyíilt vitafórumon, illetve a hétfőn induló virtuális Fórumon a portálon!

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s