Skip to content

Egy köznap is izgalmas lehet

2006/08/17

Vannak napok, amikor egész nap megállás nélkül dolgoztunk, és estére mégse tudunk igazán számot adni arról, mit is tettünk. Ilyen nap a mai is. Olyankor szokott ez így lenni, amikor sokféle dolgot kell egyszerre intéznünk, és minden kissé félbemarad, “majd holnap folytatom” alapon! Ma például egyszerre kellett felügyelnem a kollégiumi zuhanyzók felújítását, előkészíteni egy német nyelvű esküvőt (már csak tíz nap van hátra), szervezni részvételemet a KOMP találkozón Vácott, fogadni a “Gyökér” tábor szervezőit, akik ma érkeztek meg, szervezni az október 5-i Faludi Ferenc Díszestet, … hadd ne soroljam tovább.

Még szerencse, hogy ma nem jelölt senki az iWiW-en mint ismerőst. Ez az utóbbi időben ritkaság. iWiW-Boom van? Talán csak jele egyfajta kommunikáció-éhségnek, sóvárgásnak barátokra, kapcsolatokra. A mai nap ettől izgalmas: a kapcsolatok jegyben állt.Nem unalmas az életem. Sose volt az. Gyerekkoromban sose értettem, amikor öcsém panaszkodott: mit csináljak? Nekem ez sose volt gond. Manapság azonban végképp nincs. Ma a legnagyobb örömet a pótfelvételi szerezte. Igaz, ugyanannyit kellett elutasítanom, ahánynak örömmel írhattam: sikerült az első menet. Mert ez bizony csak az írásbeli. Ha valaki kicsit ráér, olvassa el a kérdéseket a honlapon ! A kérdések idővel akár kortörténeti dokumentumok is lesznek. A válaszok még inkább! Arról szólnak, mit és hogyan gondolnak mai fiatalok A. D. 2006. Persze a pályázók eleve válogatott kis csapat. Akárki nem mer jelentkezni hozzánk. Így az eredmény nem reprezentatív a magyar ifjúság egészére. Annál inkább a katolikus fiatalokra. Csemege Tomka Miklósnak. A napokban, ha túl vagyunk a táborszezonon, közzéteszek egy válogatást az írásokból! Tanulságos.


Tábori szezon. Mostanában a káplánok és a cserkészek éppúgy úton vannak, mint a maguk módján hívők, vagy éppenséggel nem hívők. Persze kérdés, 20 évesen lehet-e valaki nem hívő? Hisz életeleme a hit: ha más nem önmagban hisz, vagy a fiatalságban. Így a Sziget a maga zenei forgatagával éppúgy része a szezonnak, mint a jámborabb jamboree-k. Holnap nálunk is kezdődik a táborozás. A házat padlásig megtöltik határon túli fiatalokkal, azaz igazából gyerekekkel, lelkes diákjaim kezdeményezésére és vezetésével. Az este tanácskoztak, megbeszélték a következő napok programjait. E a gyökértábor . Fantasztikus ötlet: a kollégisták meghívtak három éve szegénysorú gyerekeket Délvidékről Kárpátaljáról és Erdélyből. Tavaly történetesen az árvízkárosultakat. Ezek a gyerekek soha nem jártak még az anyaországban! Most pár nap alatt Esztergomtól a Balatonig megismerik a leghíresebb és történelmileg legvonzóbb helyeket. S közben egymást is. S közben a jezsuita szakkollégium leglelkesebb diákjait és viszont. A tavalyi hálaesten a szervezők bemutatták a szponzoroknak a táborról készült filmet! Sokan ? bevallom én is ? a vetítés adta sötétséget kihasználva lopva letöröltem a meghatottság könnyeit. Szponzorok! Mer bizony a tábor költségeit adományokból és pályázatokból finanszírozták diákjaim teljes egészében!


Még vége se lesz ennek a tábornak, már kezdődik a Junior Tábor, Agárdon. Ez is az ?Ignácosok? kezdeményezése. Az alapötlet roppant egyszerű: elő kell készíteni a vidéki érettségizőket a pesti egyetemi élet kétszeres kulturális sokkjára: Az egyetemi sokk párosul a fővárosival. S közben megismerik, mi is egy szakkollégium. A magis iskolái: ahol önként mindenki többet vállal mind az egyetemen, mind a kollégiumi közösségben.


A kettő között a KOMP Fesztivál vendége leszek Vácott. Egy cserkésztestvérem kért fel, hogy egy “Morális talk-show”- ban vegyek részt! Ez úgymond egy “Párbeszéd az erényekről és a parancsolatokról”. Remekül illik a XI. parancsolathoz, amely kissé az én hibámból elaludt, de amely fórumot szeptemberben egyetemi diákjaimmal fel akarok éleszteni!


S ezzel még nincs vége! A hónap végén négy napot Csobánkán töltünk a régi és új kollégistákkal. Gólyatábor lesz ez, és bemelegítés az új évre. Itt mutatjuk be az új leegyszerűsített SzMSz tervezetet. Meg akarunk szabadulni az utóbbi évek bürokratikus terhétől, és egy hatékonyabb áramvonalas szervezési és működési szabályzattal ajándékozzuk meg önmagunkat. A kormánnyal ellentétben ez nem leépítésekkel, ugyanazok folytatják a munkát, csak éppen, – mint nagyon reméljük ? barátibb, kooperatívabb légkörben. No ez az “ugyanazok” nem egészen pontos, mert a tábor keretében zajlik a felvételi is, és szinte 70 %-ban megújult csapattal vágunk neki a jövőnek!

Hát ezért nem unatkozom mostanában!

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s