Skip to content

Szeptemberben újra kezdjük

2006/09/07

A cím valami forradalmit sejtet. Igaz, a lakosság egy részében erre is volna időközben hajlam…

Én azonban a szakkollégium és a tanév kezdetéről beszélek. Vasárnap egy tanulmányi nappal kezdjük a szakkollégium újabb, a 2006/2007-évekkel fémjelzett, immár 16. évét. Hála a csobánkai nyári táborban toborzott nagyszerű csapatnak, és a kisszámú, de elszánt “régieknek” – többnyire másodévesek – a kollégium idén megújulva vág neki az évtized második felének. Amiről már öt éve álmodtam, amikor átadtam a kollégium vezetését Emilnek, most megvalósul: a kezdet valódi kezdés lesz, minden téren. Vasárnap bemutatkozik a tanári gárda, és másnap már el is kezdődnek a kurzusok. Erre még nem volt példa, hisz a gyakorlat nálunk is az volt, mint a többi szakkollégiumban: október közepére valahogy összeállt a program. Most viszont nekifoghatunk a 2. félév szervezésének. Nagy újdonság lesz az Alternatív Energiaforrások és a Színjátszó kurzus. Ez utóbbitól azt remélem, hogy valóban bemutatnak majd a második félévben egy színdarabot, és hiszem, hogy ez közösségépítő lesz! Ezért is szeretném, ha egy kórus és egy labdarúgócsapat is összeállna. Ha olvasóim között volna karnagy és/vagy edző, aki kihívást keres: itt az alkalom.Már az előző félévben beindult Fejérdy András fiatal történész irányításával egy szakmai műhely, amelynek célkitűzése a fiatalság szerepének kutatása az ’56-os forradalomban. Időközben neve is van a “gyereknek”, (pályázati nyelven “project”-nek): “Harmadik nemzedék”. Az első nemzedék a pesti srácoké, akikre a Corvin mozi előtt szobrocska emlékeztet, a harmadik nemzedék a mi kollégistáinké. De kik a második nemzedék? A forradalom szereplőinek gyermekei, a szemtanúk leszármazottai. Némelyik neve a “jobb köröket” megbotránkoztatja majd, mert baloldalinak számítanak. A forradalom azonban nem volt sem jobboldali – ahogy Kádárék akarták elhitetni velünk – sem baloldali, ahogy az utódpárt próbál minket győzködni. Nemzeti volt, és ugyanakkor elképesztően globális. Megrengette a világot. A kétpólusút. És ebben tizenéves gyerekeknek nagy szerepe volt. Mert nem féltek. Ma persze van mit félteni: kényelmünket. Nem azért haltak ők meg – ez is tézisünk. Többre, jobbra, szebbre vágytak. És ezért áldozatokat hoztak. Önként!

A szeptemberi indulás nem kizárólag a kollégiumra vonatkozik. A hétvégén hittanosaim lelkigyakorlattal köszöntik az új évadot. A megjelölés: hittan, kissé félrevezető. Valójában egy bibliai alapú, evangéliumi beszélgető csoportról van szó. Egy éve a Mária utcából, amely egy évtizeden keresztül otthont adott a lelkes kis csoportnak, átköltöztünk a kollégiumba, ahol szerdánként 19 és 21 óra között találkozunk. A Communio Intézet helységében. Izgalmas, néha rázós témákról beszélgetünk. Ez manapság önmagában is erény, amikor a Párbeszéd többnyire egyirányú utca. S persze még inkább elgondolkodtató, hogy vannak huszonévesek, dolgozó és tanuló fiatalok, akiknek fontos a hit és erkölcs dolgairól beszélgetni. Őszintén, nyitott légkörben. Nem vitázva, hanem egymásra odafigyelve.

A vitának is van persze helye. Péntekenként az Attila közben sógornőm, Klári, vendégei leszünk: 10 kollégistám és én. Az oxfordi vitaklubok stílusában nagyon időszerű kérdésekről vitázunk. Angolul. Annyi köze van a párbeszédhez, hogy a két 5-5 fős csapatnak felváltva kell hol egyik, hol másik nézőpontot képviselnie, Szavahihetően. Ami nagyfokú empátiát feltételez, és azt is, hogy ez fejleszthető.

Végül beindulnak a kurzusok is Pázmányon. De erről majd jövő héten többet!

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s