Skip to content

Ön melyik adót foglalná el?

2006/09/20

Az mtv vezetői elégedettek lehetnek. Elvégre nemrég óriásplakátokon kérdeztek minket: Ha ön forradalmár lenne, melyik tvadót fogalalná el? Az mtv önrekláma: minket. Nos, nemde a tüntetők pont ezt tették? És még mondja valaki, a reklámnak manapság nincs hatása! Az elemzők, ez a különös emberfaj, akik – persze utólag – mindent megmagyaráznak, most hosszan elmélkedhetnek azon, hogy honnan is jött ennyi indulat. Ajánlom, olvassák el, amit külföldi zavargások idején írtak, Berlinről vagy Párizsról. Ott és akkor az adott kormány és politikája, sőt az egész társadalom csődjéről beszéltek. Miért lenne ez nálunk másképp? Sólyom László pedig kimondta: Morális válság van . Egyetértek vele. Kérdés: milyen következtetést vonunk le ebből? Mert a kormánypárt a sikertelen tv-ostrom után is fedezi hős miniszterelnökét. S persze mindenki nyugalmat kér. Jó lenne, ha elfogadnánk: lesz még ilyen tüntetés, mint ahogy Párizsban és Londondonban – és minden “normális” demokráciában sem egyedi és egyszeri eset az ilyen. Pedig az angoloknak van Hyde Parkja ! S mégis: kiírnék egy pályázatot, hol legyen Budapest Hyde parkja?Speakers’ corner? Minek az, mondhatná valaki. Erre jó a sok fórum az interneten. A digitális vita azonban nélkülöz néhány elemet, amit egy jó öreg hordószónok nem szeretne nélkülözni: az indulatok látható, hallható és szinte tapintható összeütközését, a szóváltás hevét, a gesztusokat – az emberi jelenlétet. S persze van, amikor nem elégszünk már meg azzal, hogy kipanaszoljuk magunkat – ezt egy korsó sör mellet is megtehetjük a sarki talponállóban – hanem szeretnénk megtapasztalni az emberi szolidaritást, a tömeg erejét, azt a tudatot, hogy lehet valamit változtatni. A Szonda Ipsos szerint a megkérdezettek 47 %-a, például, nem lát “esélyt arra, hogy ezentúl őszintébb lesz a magyar közélet”. Érdekes, és aligha véletlen, hogy ugyanennyi százalék véli, hogy nem kell lemondania a hazudozó miniszterelnöknek. Persze, a kérdést a Népszabadság ravaszul fogalmazza: “mert minden politikus hazudik”. Várom, hogy legalább egy kiálljon, hogy ő pedig nem. Akkor a kérdés eleve hazugság! Vagy úgy volna, mint Szodomában? S hol az Ábrahám, aki alkudozik az egy igaz nevében?

Addig is: miért nem követeljük meg az őszinteséget? S mit jelent, hogy 10 % “nem tudja”? Soha nem hallott volna a tízparancsolatról?

A vita legkülönösebb vadhajtása az a mondat, hogy úgymond “vannak, akik honorálják az őszinteséget” – így a Népszabadság. Valamit nem értek. Tegyük fel, egy vállalat igazgatója mondja el egy belső értekezleten, hogy négy évig nem tett semmit a fizetéséért, de éjjel nappal hazudott. Tegyük fel, hogy a jegyzőkönyv “kiszivárog”. Mit gondoltok: fizetésemelést kap, vagy elbocsátják?

Tegyük fel továbbá, hogy a leleplezett hazug másnap a sajtóban nyilatkozik, hogy “kérem: minden kollégám hazudik”. Mi történne akkor? Nos, a válasz egyszerű: nem kapna soha többé állást. Sehol. Nem bocsátanák meg neki, hogy a szakma egészét befeketítette. Sőt: beperelnék kártérítésre. Az azonban aligha jutna eszébe bárkinek, hogy utólag dicsérné az őszinteségét. Valahogy furcsa a mondat logikája: higgyék el, őszintén mondom, szüntelen hazudtam. Hátha épp most hazudik? Nekem úgy tűnik, van itt egy logikai probléma, túl az erkölcsin.No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s