Skip to content

Van vajdánk

2006/10/30

Ha engem kérdeztek, akkor az elmúlt hétvége legfontosabb eseménye az új országos cigányvajda beiktatása volt. Kállai Csaba, a frissen felesketett vezető, honlapján erről így nyilatkozik:

A vajda a roma közösség köztiszteletben álló személyisége volt. Felelőséggel tartozott az alája tartozó cigányokért, hogy azok a törvényeket betartsák és a földesúrral szembeni kötelezettségeiknek eleget tegyenek. A beiktatás nagyon ünnepélyes volt. Az új vajda a nép előtt esküt tett, hogy mindig a közösség érdekében cselekszik. Az eskütétel után ünnepséget tartottak a vajda tiszteletére. Ezen alkalmakkor szokás volt fát is ültetni, ahová minden évben visszatértek. A vajdák birtokában volt az ún. vajdapohár, mely aranyból vagy ezüstből készült díszes kehely volt, valamint nekik volt a legdíszesebb botjuk is, melyet különböző szertartások alkalmával használtak.

Magyarországon mindig vajdának nevezték a cigányság vezetőjét. Zsigmond király menlevelében, 1423-ban Ladislaus Vayvoda Ciganorumot említi. II. Ulászló 1496-ban Vayvoda Farahonnum név alatt ad menlevelet a cigányoknak. Mátyás király 1467-ben, 1476-ban, 1486-ban is adott menlevelet a cigányoknak. Az utolsó cigányvajdát, Vallon Pétert, I. Rákóczi Ferenc nevezte ki. A jobbágy cigányok vajdáit 1848-ig a földesurak nevezték ki, ám a hűbéri viszony megszűnésével hivatalosan a cigányvajda titulus nem fordul elő.

Lám, amíg nemzeti történetírásunk a szabadságharc és forradalom eszméit, más szóval a liberalizmust és a nemzeti eszmét szívesen társítja, és ez ’56-ot bezárólag tartja magát a nemzeti legendáriumban, a nemzetiségiek a nagy szabadságmámorból kimaradtak. Ideje volt, hogy helyrehozzuk a csorbát.

A liberális közvélemény-formálók szavajárása szerint a Jobbik a rosszabbik részt választotta, míg ők a jobbikat, sőt az egyetlen helyeset. De akkor miért került az avatás oly jelentős híre a Népszabadságban a 21. oldalra, a Mozaik-nak elkeresztelt – ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit – vegyes/varia oldalra? A debreceni gázömlés és a szekszárdi kéménydöntés közé bespékelve, a melegvilágszépe-választás és a lopott műkincsek kiállításának kétes társaságában? És akkor még nem említettem az egy étterem fagyasztójában meglelt hullát (“Munkatársunktól”, lám, erre volt emberük, míg a beavatás hírét az MTI-tól vették át!), ami az ünnepélyes ceremónián elfogyasztott csülök Pékné módra és szabolcsi töltött paprika felsorolásának folytatásaképpen eléggé furcsa társítás. Ha mindezt, mondjuk, a Demokrata szerkesztője engedné meg magának, minden bizonnyal rasszistának minősülne. Akkor most mi legyen?

Van ebben persze egyfajta ökuméne, egyfajta nemzeti egység. A Magyar Nemzet – micsoda véletlen – is épp a 21. oldalra száműzte a tudósítást. Az oldal neve különben Krónika, ami kevésbé bulváros. A Magyar Nemzetben négy hasábot szánnak a vajdának, szemben a Népszabadság három hasábjával. A szövegkörnyezet itt sem túl megnyerő, habár itt nem egy meleg férfi lett világszépe, hanem egy francia lány, nevezetesen Alexandra Rosenfeld lett Miss Europa. A gáz persze ugyan itt is ömlik Debrecenben, de csak pár sornyit, ezúttal az MTI és nem saját tudósító jóvoltából. A beszámolót a jelentős ünnepről viszont Margitai Gábor írta, azaz a Nemzetőr munkatársa. Emlékezzünk: ez pont a fordítottja a Népszabadság eljárásának. Csuda ellentmondásos világ ez! Más, mint aminek mondják, más, mint aminek tűnik (vagy hittük)! S bár a Magyar Nemzetben is van egy kissé bulváríze a szövegkörnyezetnek, amennyiben tőle balra egy nigériai utasszállító zuhan le, feljebb pedig megtudjuk, hogy az ünnep (MINDENSZENTEK) idején a BKV, a Volánbusz és a MÁV mentesítő járatokat biztosítanak, azért mindez mégis méltóbb keretet nyújt a történeti jelentőségű és emelkedett hangulatú hírnek.

Másfelől keserű szájízt hagyhat, hogy közvetlenül a táncra perdülő vajda képe mellé került az olaszliszkai gyilkosság ellen gyertyával tüntetők fotója. Még szerencse, hogy a képaláírás visszafogottan úgy fogalmaz, hogy több helybéli verte halálra a 44 éves tiszavasvári Szögi Lajos tanárt. Kállai Csaba nehéz pillanatban veszi át a kormányzást. Ünnepélyesen megesküdött, hogy a törvényt élete végéig betartja. Imádkozzunk, hogy nem csak a törvényt, hanem a törvényeket is betartja, sőt betartatja.

2 hozzászólás leave one →
  1. Barbár Kutus permalink
    2008/01/05 14:35

    Rágják meg az egerek a nyakadat Legyen házad 7-emeletes lift lépcsö nékü oszt a nyavaja rángason jobbra bara…….

  2. 1Magyar permalink
    2008/01/17 23:30

    Most a magyaroknak vajdája? http://youtube.com/watch?v=kHHjlqiorsM ->ennyi… Ha lenne ezt nem engedné meg! Nem csak a fábry sóba kéne piros cipőbe táncolni meg előadnia nagy vajdát hanem végre tenni is valamit!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s