Skip to content

19891109

2007/04/29

Mit jelent ez a misztikus szám? Egy dátum. Aznap halt meg látványosan a kommunizmus, aznap egyesült újra szülővárosom Berlin, aznap ért véget 9 hónapos médiaböjtöm, és aznap indult be – hálából – az Imaközösség, amely 7 esztendeig működött, egészen addig, amíg teológiai tanulmányaim befejeztével elöljáróim Budapestre nem küldtek a Szent Ignác Szakkollégium igazgatójaként. Hirtelen annyi munkám lett, hogy a 150 tagú imaközösségre már nem futotta. Igaz, akkoriban még gyerekcipőben járt az Internet és nem volt iWiW. Hiányoltam. Hiányolták. Nem az Internetet: hiányoltuk a szolidaritást, amely abban nyilvánul meg, hogy 150 család szerte a világon, akik nagyrészt nem is ismerték egymást személyesen, – mivel csak én és a Jó Isten volt köztük az összekötő kapocs (iWiW-ül a közös ismerős…), – imádkoztak egymásért és együtt másokért: a szenvedőkért és elnyomottakért.

Történt ugyanis, hogy újoncéveim alatt, a jezsuita noviciátusban a reggeli misén egy szép napon azért imádkoztam, hogy omoljon le a szégyenteljes Fal, amely Berlint kettészelte: családokat, egy várost, egy nemzetet, egy kontinenst. Másnap újra imádkoztam ezért. Aztán nap, mint nap. Egészen november 1989. november 9-ig, amikor a nevezetes esti híradó után, melyben a Falon bicikliző német fiút mutatták, montréali szobámban nyugovóra tértem, és a hálaima végén spontán fogadalmat tettem: másokkal is megosztom ezt az élményt. Meghívtam levélben – nem e-mailben!- 30 barátomat, imádkozzanak velem. Mindenki lehetőséget kapott, hogy megadja azt a szándékot, amelyért 29 azon a napon, az ő napján, a többi vele imádkozik. Én kissé vérszemet kaptam a Fal leomlása miatt, és Ceaucescu uralmának megdőléséért imádkoztattam. Mint tudjuk, eredménnyel. Gyógyulásokról is számoltak be csoporttagok, az ima hatására. Meglepetésemre spontánul jelentkeztek a harminc tagon felül is, hogy ők is szeretnének részt venni ebben a láncban. Beindult a második kör. Aztán a harmadik. Az ötödiknél megálltam, mondván: 150 Üdvözlégy alkotja a rózsafűzért, ennyi elég lesz.

Csodálatos élmény volt az a hat-hét év. Ha belegondolok, hogy valaki például úgy lett a közösség tagja, hogy postásként véletlenül felbontott egy ilyen levelet, és kérte csatlakozhat-e. A levéltitok megsértése így vált lelki üdvére: neki és nekünk is. Isten útjai valóban kifürkészhetetlenek. Volt az öt családban, ahogy a 30-30 fős csoportokat neveztük, gimnazista és nyugdíjas, egyetemi tanár és segédmunkás, római és görög katolikus, református és evangélikus, magyar és nem magyar.

Mint említettem, 1996 után nem futotta energiáimból, hogy havonta egyszer órákig sorba álljak a magyar postán, hogy feladjak 150 levelet. Leálltam. Később azonban beindultak homíliáim, ezúttal mások kérésére, és jóval több emberhez jutottak el, mint az egykori imakör, de ez mégsem ugyanaz. Most, látva az Internet hatékonyságát, és felbuzdulva a Szent Tér, a Sacred Space sikerén, úgy éreztem, újra kell kezdeni. Ha szeretnél másokkal és másokért – de persze magadért és szeretteidért is – imádkozni és imádkoztatni, kérem, jelezz vissza. E célból az iWiW-en a napokban egy cím jön létre, Pannonia Sacra néven. Ez a névválasztás utalás a bakonyi lelki túra egykori részvevőinek, hogy nem csak a hajdan volt Imaközösség tagjaira számítok indulásnál, de rájuk is.

A részvevő vállalja, hogy 27 emberrel vagy 27 családdal, imataggal – amely/aki lehet tehát egy egyedülálló személy, egy gimnazista, vagy egy szerzetes, és lehet egy család: szülők és gyermekek, – tart kapcsolatot, azaz tőlük gyűjt be szándékokat, havonta felteszi azokat a blogomra, és minden nap 5 percet rászán, hogy imádkozzon szándékaira. Tetszés szerint egy Miatyánkot, vagy egy tizedet a rózsafüzérből, aszerint, mi személyes imaéletében a megszokott, és felajánlja ezt az aznapi szándék “birtokosáért”, illetve az ő szándékaira. Kérem, jelezzetek tehát vissza!

És persze egészen új tagokat is felveszünk, akik első alkalommal jelentkeznek. Jelentkezzen az is, aki ugyan nem vállalja a levelezést 27 társával, de azt igen, hogy minden nap 5 percet imádkozik egy társáért.

iwiw címünk: Pannonia Sacra Imaháló

Érdeklődők jelentkezzenek a következő címen:

pannoniasacra@jezsuita.hu

Reklámok
One Comment leave one →
 1. Peti permalink
  2007/07/25 08:58

  Szia!

  Nagyon jó ötlet!

  “ahol 2-3 összegyűlnek”

  Szükségünk lehet rá, hasonló elkötelezettségű-mélységű dologra, mégha a mindennapjaink egyéni emberi dolgait veszem csupán!

  Isten áldjon!

  Peti

  (leginkább akinek nincs egy mindennapos imaközije!)

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s