Skip to content

A proletárság láncai és lánclevelei

2008/06/06

Marx mondta egykoron (nem a müncheni érsek…), hogy a proletárság csak láncait veszítheti el. Mostanában nem szívesen, mert aranyból vannak, amint némely piacon gyorsan feltűnhet a nem is oly figyelmes szemlélődőnek is. A láncok szeretete az interneten is megnyilvánul, ott lánclevelek formájában.

Kis nosztalgia: a „régi szép időkben” – azaz húsz éve – egykor a postán kellett feladni a leveleket, hogy elkerüljük a kárhozatot, vagy nagyobb összeget nyerjünk, vagy … amit épp ígérgettek a hiszékenyeknek. Ma ez egyszerűbben, és költségkímélőbb kivitelezhető: már mint a lánclevelet küldőknek. Minket címzetteket akkor se, ma sem kérdeznek. Csak éppen ma özönvíz erejével omlik a spam-szűrők által fel nem ismerhető üzenet. Azt nem tudom, lehet-e ilyen módszerrel vírust terjeszteni, de a szövegek maguk is „fertőzőek”, miközben leleplezik immunitáshiányunkat: tudni illik elképesztően sok ember bedől ezeknek a trükköknek. Ami annál bosszantóbb, és szerintem felháborítóbb, mert a felebaráti szeretettel házalnak. Beteg gyerekeknek „gyűjtenek” és ezzel hosszabb távon a komoly, felelős fundraising, a valóban másokat segítő Karitász munkáját teszik lehetetlenné, mert idővel majd mégis rájönnek a „kárvallottak” hogy visszaéltek bizalmukkal- Akkor majd megbosszulják magukat, azzal, hogy annak se adnak, aki megérdemelné. Lehet persze, hogy épp ez a lánclevél névtelen küldőinek célja!

Konkrétan most épp egy „megégett kislány” képével ostromolnak már napok óta. Állítólag, ahányszor továbbítjuk a levelet, dől a pénz az érintett számlájára. S mi lenne, ha megadnák a számlaszámát? Vagy legalább a nevét, és hogy mely városban lakik? Mely kórházban kezelik és mióta stb. Különös, de senki sem hiányolja ezeket az adatokat! Itt érzelmekkel – legnemesebb érzelmeinkkel – kufárkodnak, és begyűjtenek sok-sok címet, átvilágítják hálózati kapcsolatainkat, stb. Sok kvázi-paranoiás ismerősöm, aki nem hajlandó feliratkozni az iWiW-re, mondván, hogy a titkosszolgálatok elől rejtőzik, habozás nélkül minden ismerősének továbbítja – persze sürgősen – az üzenetet, hogy dőljön a pénz a szegény gyerekeknek. Hogy lehet valaki ilyen naiv? A baj, hogy a hiszékenyek az összeesküvés-elméleteket is elhiszik. Összeáll a kép: a civil társadalmat és a szolidaritást romboltatják velünk, a felebaráti szeretet nevében.

Barátaim: ne küldjetek tovább semmilyen lánclevelet! S minden lánclevél, amelynek látható alján nem derül ki, ki az eredeti feladó. Mert egy aláírás ilyen körleveleken soha nincs!

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s