Skip to content

A proletárság láncai és lánclevelei

2008/06/06

Marx mondta egykoron (nem a müncheni érsek…), hogy a proletárság csak láncait veszítheti el. Mostanában nem szívesen, mert aranyból vannak, amint némely piacon gyorsan feltűnhet a nem is oly figyelmes szemlélődőnek is. A láncok szeretete az interneten is megnyilvánul, ott lánclevelek formájában.

Kis nosztalgia: a „régi szép időkben” – azaz húsz éve – egykor a postán kellett feladni a leveleket, hogy elkerüljük a kárhozatot, vagy nagyobb összeget nyerjünk, vagy … amit épp ígérgettek a hiszékenyeknek. Ma ez egyszerűbben, és költségkímélőbb kivitelezhető: már mint a lánclevelet küldőknek. Minket címzetteket akkor se, ma sem kérdeznek. Csak éppen ma özönvíz erejével omlik a spam-szűrők által fel nem ismerhető üzenet. Azt nem tudom, lehet-e ilyen módszerrel vírust terjeszteni, de a szövegek maguk is „fertőzőek”, miközben leleplezik immunitáshiányunkat: tudni illik elképesztően sok ember bedől ezeknek a trükköknek. Ami annál bosszantóbb, és szerintem felháborítóbb, mert a felebaráti szeretettel házalnak. Beteg gyerekeknek „gyűjtenek” és ezzel hosszabb távon a komoly, felelős fundraising, a valóban másokat segítő Karitász munkáját teszik lehetetlenné, mert idővel majd mégis rájönnek a „kárvallottak” hogy visszaéltek bizalmukkal- Akkor majd megbosszulják magukat, azzal, hogy annak se adnak, aki megérdemelné. Lehet persze, hogy épp ez a lánclevél névtelen küldőinek célja!

Konkrétan most épp egy „megégett kislány” képével ostromolnak már napok óta. Állítólag, ahányszor továbbítjuk a levelet, dől a pénz az érintett számlájára. S mi lenne, ha megadnák a számlaszámát? Vagy legalább a nevét, és hogy mely városban lakik? Mely kórházban kezelik és mióta stb. Különös, de senki sem hiányolja ezeket az adatokat! Itt érzelmekkel – legnemesebb érzelmeinkkel – kufárkodnak, és begyűjtenek sok-sok címet, átvilágítják hálózati kapcsolatainkat, stb. Sok kvázi-paranoiás ismerősöm, aki nem hajlandó feliratkozni az iWiW-re, mondván, hogy a titkosszolgálatok elől rejtőzik, habozás nélkül minden ismerősének továbbítja – persze sürgősen – az üzenetet, hogy dőljön a pénz a szegény gyerekeknek. Hogy lehet valaki ilyen naiv? A baj, hogy a hiszékenyek az összeesküvés-elméleteket is elhiszik. Összeáll a kép: a civil társadalmat és a szolidaritást romboltatják velünk, a felebaráti szeretet nevében.

Barátaim: ne küldjetek tovább semmilyen lánclevelet! S minden lánclevél, amelynek látható alján nem derül ki, ki az eredeti feladó. Mert egy aláírás ilyen körleveleken soha nincs!

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s