Skip to content

Kórházvédők és kórházrombolók

2008/11/12

Lassan két hete, hogy a HospInvest átvette az egri kórházat, ami érthetően megritkította a magukat kórházvédőknek nevező tiltakozók sorait. Maradt egy tucat belőlük a HospInvest újpesti székháza előtt, ahol ma demonstráltak. Hogy nem volt több riporter, mint tüntető, az csak annak köszönhető, hogy a fődemonstrátor megüzente, elfogyott a regimentje… Mire a VÉSZ segítségére sietett. A vészjósló nevű szervezet – vajon tudatában vannak-e a betűszó üzenetének? – pontosabban a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége. Mi közük Egerhez? Az egészségügyhöz? Nem tudni!

Az interneten lehullnak az ékezetek, minek következtében ott „vesz”-ként szerepelnek. Nem tudom, mit szól ehhez a debreceni illetőségű „Vesz”, amelyről honlapján megtudjuk, hogy „A VESZ Egészségügyi KHT-t Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata hozta létre 2004. október 1-el. A járóbeteg-szakellátás feladata Debrecen 210 000 lakosának egészségügyi szakellátása, ide értve a gondozói tevékenységet is. Működésünk kiterjed Debrecen város teljes közigazgatási területére.” Ha nem azonos az érdekvédelmi szövetséggel, amit feltételezek, akkor talán ideje, hogy utánajárjanak, ki bitorolja nevüket. Szóval az érdekvédőknek bármely egészségügyi szervezet csak névrokona, mégis lelkesen kórházvédőkké léptették elő magukat. Fogadatlan prókátorok? Vagy bérelhetők?

A dolog pikantériája ugyanis, hogy a Szövetség amolyan szervezett (és fizetett?) Robin Hood, azaz igazságérzetüktől vezérelve igazságszolgáltatást játszanak. Legutóbb egy szegedi vállalatot rohamoztak meg, mely állítólag egy kisebb vállalkozónak tartozott, mely kis vállalkozás tulajdonosának több gyermeke van, „és a nemfizetés miatt anyagilag ellehetetlenült”. Hogyan győződtek meg arról, hogy a panaszosnak igaza van, azt nem tudni, de a magát szövetségnek mondó vállalkozás igazságszolgáltatás-pótlónak csapott fel.

Elgondolkodtató, hogy egy jogállamban egy cég erre szakosodhat. Elgondolkodtató, hogy a hatóságok az effajta önkényes bíráskodást tűtik, és büntetlenül hagyják. Hisz orvosolandó ügy minden bizonnyal szép számban akad, de a vadnyugati bíráskodás előbb utóbb anarchiához és a jogállam összeomlásához vezet. Abba pedig bele se merek gondolni, hogy mi lesz, ha a vállalkozó kedvű kórházrombolók nekiállnak lebontani az egri kórházat. A betegek a bontás alatt hová mennek?

Reklámok
14 hozzászólás leave one →
 1. 2008/11/12 22:54

  Az való igaz, hogy az önbíráskodás nem szép dolog, különösen hogy gyakran erőszakos módszerekkel társul. De ha már jogállamról beszélünk, az ugyan hogyan lehetséges, hogy valaki a tartozását ne fizesse meg, évekig húzza-halassza azt, mert ugye mire a bíróság ítéletet hoz, kinő még a csecsemő szakálla is… Mellesleg tudtommal az egri ügyben van egy jogerős bírósági ítélet, miszerint a HospInvest pályázata érvénytelen, mert nem tett eleget a kívánalmaknak. Ennek ellenére átvehette a kórházat, mintha nem is jogállamban élnénk… Amúgy megkérdezte már valaki ezt a HospInvestet, mért is erőszakolja tűzön-vizen át a kórházak megszerzését? Ha én úgy látom, hogy valahol nem kellek, nem fogom a nyakukba varrni magam. Egyelőre nem sok jót láttam a mködésük nyomán. Legalábbis ilyesmit még senki nem mert állítani…

 2. 2008/11/12 23:22

  Kedves MM,

  Ha milliókat költöttél a projektre, melynek megvalósulása esetén céged piaci poziciója jóval erősebb, miközben a kedvezményezettek, a betegek jobb ellátást kapnak, akkor csak az nem erőszakolja “tűzön-vizen” át a tervet, akinek politikai és nem szakmai és/vagy gazdasági céljai vannak. De megfordítom a kérdést: a kórházvédő MIÉP-esek miért erőszakolják a saját véleményüket? Az természetes? Miért?

 3. 2008/11/12 23:33

  A kórházi ellátás magas színvonalú az Újpesti Károlyi Kórházban. sok eszköz nincsen meg pl. a Honvéd Kórházban, így még onnan is ide küldik a betegeket. Miért akarják tönkre tenni ami jó? Miért kell mindent globalizálni. Mintha lenne egy gleccser, ami mindent elsodor, ami az útjába kerül, nem néz semmit és senkit.
  Nem kell ehhez MIÉPesnek lenni, hogy ezt valaki belássa, csak pl. újpesti élni, mint én egy beteg kórházra szoruló édesanyával.

 4. 2008/11/12 23:34

  Tényleg jobb ellátást kapnak a betegek? Ugyanis ez az, ami az eddigi tevékenységükből (Gyöngyös pl.) nekem nem derült ki. Egyébként meg úgy vélem, eleve elhibázott gondolat az egészségügyből profitorientált gazdasági tevékenységet csinálni. Márpedig itt épp erről van szó. Az egészség, ahogyan az oktatás sem, nem profitéhes cégek területe kell legyen. Nem tudom, milyen párthoz tartoznak a kórházvédők, sőt, nekem az sem világos, hányan állnak mögöttük. Viszont változatlanul nem világos, a HospInvest mért nem tartja be a jogállami normákat.

 5. 2008/11/13 13:20

  Kedves MM

  Vannak rokonai, vagy jó ismerősei Gyöngyösön, akik akár mint munkatársak, akár mint fekvő betegek személyes tapasztalattal rendelkezenek? Ha igen, kérem, írja meg, konkrétan mi a panaszuk. Olyan, ami állami kórházban nem fordul elő? Ha azonban a sajtóra alapozza véleményét, ki kell ábrándítanom: a média folyamatosan torzít: megbizhatatan forrás! A “profitéhes cég” a kommunista brosúrák és az összeesküvés-irodalom hőse. Van ilyen. De semmi se indokolja, hogy egy magyar vállalkozást, mely naponta küzd a létért és jobblétért démonizáljunk. A kórházvédők pártállása evidens, a fővédő a MIÉP színeiben kampányol, ezt az Interneten el lehet olvasni, Azt is, hogy korábban Fidesz színeiben (ahonnan összeférhetetlenség miatt kizárták) még a magántőke bevonása mellett foglalt állást. Ami, ugye, opportunizmus?

 6. 2008/11/13 13:26

  Kedves Emese,
  Jó, hogy az újpesti kórházbról csupa jót tud írni. Magam korábban a Szent Imre Kórházról emlékeztem meg hálás szívvel. Mindebből nem következik, hogy a HospInvest “tönkre akarná tenni, ami jó.”

  Sajnos, nem is jó, amit magam is észleltem, amikor az egri kórházat meglátogattam, és beszéltem a munkatársakkal. És globalizációról szó sincs, a befektetők magyarok és szakmabeliek. Itt nem spekulációról van szó.

 7. jv hetenyi permalink
  2008/11/13 15:51

  20 eves amerika tartozkodas utan nyugodtan le merem irni, hogy a privatizalt egeszsegugy : KATASZTROFA. Bar csak at tudnam adni a tapasztalataimat!
  Aki egeszsegugybe fektet nem szerelembol teszi, hasznot var.
  A beetetesi periodusban lehet, hogy javul egy korhaz helyzete, de ez csak atmeneti. Az egeszsegugyet es az oktatast NEM szabad privatizalni, plane nem egy olyan orszagban, ahol a munkanelkuliseg csak noni fog, az egeszsegugybe befizetett osszegek pedig csokkeni. A haszon csak ugy allithato elo, hogy vagy a beteg fizet tobbet, vagy az allam fizet a befektetonek a hozza befolyt altalunk befizetett jarulekokbol. Akarmilyen keves is az egeszsegugy penze mindenkeppen megjelenik egy harmadik
  ( hivhatjuk ‘befektetonek’ is, ‘biztositonak’ is) aki elsziv belole.
  (Elnezest en is ekezet nelkul irtam, de innen csak igy tudok.)

  a gyogyitasunk helyett nyeresegge valik a befektetonek.

 8. 2008/11/13 16:26

  Nem, nincsenek rokonaim Gyöngyösön. Nem hallom a gyöngyösiek elégedettségének hangját sem. A démonizálásáról meg annyit, hogy egy olyan vállakozás, aminek 3-4-5 igazgatója, elnöke, aligazgatója van, vajon miből fogja kitermelni a menedzsment fizetését? Ugye nem kellene elhinnem, hogy ezek a “menedzserek” havi 300 ezer bruttóért fogják megmenteni az egri kórházat…a mitől is? Mi okom van azt hinni, hogy jobb lesz az ellátás a HospInvesttől? Hol van ennek jele? Akárcsak egyetlen egy is? Egyébként ez a vállakozás semmibe nem fektet be semmit. Nem épít kórházat, labort, csupán lekaszálja a mások által megcsináltat, akár jól működik az egri kórház, akár nem. Még egyszer kérdem: ha a HospInvest jóindulatú és tisztességes, mért nem tartja be a bírói ítéletet? Mért volt vajon olyan sürgős átvenni a kórházat? Mi a jele, hogy jobban működik az ő kezükben bármelyik kórház? Ha nem, akkor mért kerüljön magánkézbe? Hol bizonyított a HospInvest eddig?

 9. 2008/11/14 08:38

  Akár HospInvest, akár Vész, akár Vesz a szülészeteken “kötelező” a zsebbe fizetés. Tisztelet a kivételnek.
  Budapesten egy szülés 60-200 ezer forint között mozog, vidéken valamivel kevesebb.

  Helyszín Magyarország, egy vidéki kórház, vidéki vállalkozó, és felesége, aki éppen szülés után van. A boldog apa próbálja a doktornak meghálálni gyermeke világrajöttét, ezért elszalad, és készíttet egy nagy ajándékkosarat, hogy minden benne legyen, ami szemnek szájnak ingere. Csak úgy mellékesen a csomagocska alján lapul a hálapénzes boríték, benne 200 ezer kemény magyar forinttal. Majd megtörténik a nagy találkozás és ajándékkosár átadás. A doktor elsápad, és közli, hogy hát az ő tiszteletdíja 50 ezer pénz.
  Erre apuka, szintén megfelelően teátrálisan, csomagot szét, borítékból kemény magyar forintokat ki, és doktor úrnak komótosan az 50 ezer leszámol.

  Hát így működik ez ma Magyarországon!
  Az egészségügy talán egyetlen olyan ágazatában, ahol egészségesekkel foglalkoznak, és egy olyan folyamatot támogatnak(?), ami 90%-ban magától is, mindenféle beavatkozás nélkül lezajlik, ha békén hagyják.
  Hej, de szeretnék én is ilyen munkát 🙂

 10. 2008/11/14 09:12

  Egy kis adalék az előzőhöz az Izys Önsegélyező Pénztár honlapjáról:
  “Az alábbiakban az érzékletesség kedvéért – de a teljesség igénye nélkül – megpróbáljuk felvázolni a felmerülő költségeket.

  A szülést megelőzően vagy annak időpontjában jelentkező költségek (adatainkat piaci felmérések alapján átlagos minimum és átlagos maximum árral jellemezzük új termékek megvásárlása esetén):
  …..
  orvosi ktg 55.000,- 150.000,- (havi 5.000 Ft/vizsgálattal)
  ……”

 11. Farkas permalink
  2008/11/14 16:24

  A Népszava mai számában olvastam, hogy a nevezetes kórházvédők közül hárman is beléptek a VÉSZ-be. Én úgy tudom, hogyha az ember belép egy szervezetbe ott tagdíjat kell fizetni, ezen kívül pedig több feltételnek és elvárásnak is meg kell felelni. Hogy a Vállalkozói Érdekvédelmi Szövetség esetében ez mennyi és hogyan működik, azt ugyan nem tudom, de az is előfordulhat, hogy a tagdíj egyben a „kórház lebontásának” díja is. Ugyanebben a cikkben Éliás Ádám azt mondta, hogy nem fogják megtámadni a magánlakásokat, a családot pedig szentnek és sérthetetlennek tartja. Nem értem, hogy akkor miért kell ilyen jellegű ultimátummal riogatni az amúgy is felkorbácsolt idegrendszerű embereket. Na, nem mintha a kórház lebontása „piskóta” lenne. Ha bármilyen kárt tesznek a kórházban, azzal nem a HospInvestnek, az állítólagos főellenségnek fognak ártani, hanem elsősorban a betegeknek. A cég ugyanis kijavítja a kárt, lesz egy kis többletköltsége és bosszankodik egy kicsit. De mit fog gondolni az a beteg, aki éppen a kórházban fekszik, amikor megtámadják az intézményt? Nem hiszem, hogy ezzel az akcióval egyetlen embert is maguk mellé állítanak a tiltakozók. Ez az ultimátum a legjobban tükrözi a kórházrombolók valódi céljait és motivációit.

 12. 2008/11/18 16:08

  A VÉSZ egy, az építőipari vállalkozók érdekeit képviselő szövetség. A tagok építőipari vállalkozások. Ahogy elnökük, Éliás Ádám korábban nyilatkozta: „a szövetség fő feladata nem az adósságbehajtás volna, hanem a szakma fejlesztése” A HospInvest-tel kapcsolatos akciójuk akkor most hogyan is kapcsolódik a szakma fejlesztéséhez? Miért kell ebbe az akcióba egy kórházat is belekeverni, miért nem hagyják, hogy a kórházban a betegekre koncentráljanak?

 13. Imi permalink
  2008/11/21 20:28

  Hat nagyon furcsa, nagyon fura.

 14. asdfhg permalink
  2008/11/21 20:29

  Népszava mai számában olvastam, hogy a nevezetes kórházvédők közül hárman is beléptek a VÉSZ-be. Én úgy tudom, hogyha az ember belép egy szervezetbe ott tagdíjat kell fizetni, ezen kívül pedig több feltételnek és elvárásnak is meg kell felelni. Hogy a Vállalkozói Érdekvédelmi Szövetség esetében ez mennyi és hogyan működik, azt ugyan nem tudom, de az is előfordulhat, hogy a tagdíj egyben a „kórház lebontásának” díja is. Ugyanebben a cikkben Éliás Ádám azt mondta, hogy nem fogják megtámadni a magánlakásokat, a családot pedig szentnek és sérthetetlennek tartja. Nem értem, hogy akkor miért kell ilyen jellegű ultimátummal riogatni az amúgy is felkorbácsolt idegrendszerű embereket. Na, nem mintha a kórház lebontása „piskóta” lenne. Ha bármilyen kárt tesznek a kórházban, azzal nem a HospInvestnek, az állítólagos főellenségnek fognak ártani, hanem elsősorban a betegeknek. A cég ugyanis kijavítja a kárt, lesz egy kis többletköltsége és bosszankodik egy kicsit. De mit fog gondolni az a beteg, aki éppen a kórházban fekszik, amikor megtámadják az intézményt? Nem hiszem, hogy ezzel az akcióval egyetlen embert is maguk mellé állítanak a tiltakozók. Ez az ultimátum a legjobban tükrözi a kórházrombolók valódi céljait és motivációit.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s