Skip to content

Egy jezsuita napja

2010/04/24

Múlt szombaton a jaminai Jézus Szíve plébánia és a Felebarát-zenebarátok Egyesület meghívására részt vettem az IGÉT (Ifjúsági Gitáros Énekkarok Találkozója) harmadik találkozóján Békéscsabán. Régi csabai barátaim, akiknek már többször adtam lelkigyakorlatot, ezúttal arra kértek, beszéljek a rendről és hivatásomról a találkozóra összesereglő ifjúsági gitáros zenekarok fiataljainak. Mint kiderült, domonkos nővérek, népleányok és iskolanővérek is hasonló felkérést kaptak, akik kettesével, nagy buzgalommal és játékos formában mutatták be rendjeik karizmáját. Én magam maradtam, egyedül képviselve a férfirendeket. Kérdezzetek – mondtam hát hallgatóimnak.

Milyen a jezsuita egy napja? – kérdezték. És ugyanezt kérdezték pár nappal később a jászberényi KÉSZ csoport idősebb tagjai is. Jó tudni, hogy a szerzetesrendek kíváncsisággal vegyült majdnem-rokonszenvre találna, legalábbis egyházi berkekben. És valóban, a tipikus nap sokat mondhat a világinak, összehasonlíthatja a magáéval, és töprenghet a különbségeke mibenlétén. Ma – mondtam a berényi jászoknak, – reggel a Muskotály utcában előbb munkamegbeszélést tartottam újdonsült fundraising asszisztensemmel, Ágival, majd együtt elmentünk a VIII. kerületbe, a Horánszky utcába, a Forrásfejlesztési (Ez lenne a titokzatos fundraising becsületes magyar neve) Testület esedékes megbeszélésére, ahol partnerünk a szociális marketingben, a CivilPartner, beszámolt az éppen induló adománygyűjtő-kampány állásáról. Ezen a találkozón a honlap-fejlesztő bemutatta készülő fundraising honlapunkat is. Az évek folyamán jól összehangolódott csapat a megbeszélés után együtt ebédelt. Ezúttal nélkülem, mert én a francia nagykövettel és feleségével, valamint régi barátommal Cey-Bert Gyulával étkeztem egy thai étteremben. A nagykövet azzal köszöntött, hogy előző héten intézkedett, hogy a szakkollégium ezentúl a nagykövetség költségére megkapja a francia L’Express hetilapot, ami reményeim szerint megerősíti a franciabarát frakciót az Ignácban. A remek thai konyha dicsérete közben megszületett a következő projekt Gyula szervezésében: a burgund konyha és a tokaji borok harmóniája… Harmonia coelestis? Mt szólnak ehhez majd a burgund borászok? Gyulánál semmi sem lep meg, 1981-ben a francia borokat még a kínai konyhával házasítottuk, Hongkongban és Kantonban, elsöprő sikerrel. Alig hajtottam le az ebéd utáni kávét, már jelezték, megjött a taxi, amit kedves jó ismerősöm, Gizella küldött értem Csepelről, ahol gyermekei keresztanyját, egy áldott jó zenetanárt búcsúztattuk gyászmisével. S alig, hogy kiléptem a templom kapuján, várt a küldött Jászberényből, hogy elhozzon hozzátok – fejeztem be a napi beszámolót vendéglátóimnak.

Persze nem minden nap ilyen turbulens, csak a legtöbb…

ê ê ê ê ê ê ê ê

Mi akkor a tipikus egy magyar jezsuita hétköznapjaiban? Van-e egyáltalán közös vonás a napok között, netán valamennyi jezsuita napja között? Talán csak két-három mozzanat, különben elképesztő a változatosság! DE ennek a két-három apróságnak nagyon is nagy a jelentősége.

Minden jezsuita délben és este részleges lelkiismeretvizsgálatot tart. Ezt a rendalapítótól tanultuk, és minden elöljáró arra int: soha el ne hagyjuk a gyakorlatot. Ez teszi lehetővé, hogy délben felismerjük, mi az, ami eltér előre megfontolt elképzeléseinktől, terveinktől, magában hordva a kockázatot, hogy esetleg estére sem teljesítjük tervünket. Ideje, hogy korrigáljuk az ügyek menetét, hogy utolérjük magunkat! Félreértés elkerülése végett, itt nem pusztán határidős feladatokról van szó, hanem az előző este imáinkban, azaz Isten akaratban megszületett döntéseink végrehajtásáról, azaz végső soron hűségünkről Isten akaratához, melyet imában igyekszünk megismerni. S ez is része az esti visszapillantásnak, nem csak a kapott kegyelmek mérlegelése hálás szívvel.

Marad még egy stabil eleme, napról napra: ez a szentmise! Nélküle csonka a nap, üres, félig sikerült, befejezetlen. Mindez alig több mint egy órát vesz igénybe. Ha olvasóm megfontolja, olyan luxus ez, amit maga is megengedhetne magának. S akkor neki is lenne egy tipikus jezsuita napja.

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s