Skip to content

Kínos helyzet…

2010/12/22

Évek óta a médiaetika kurzusom vizsgáján egy frissen megjelent újságcikket elemeztetek diákjaimmal.Az utóbbi időkben az „és”-ből, mert az, mint az állatorvosi kar közmondásos lova, minden etikaivétséget egyetlen cikkbe képes tömöríteni. Erre reflektálok alább.
Hogy hívják dr. Kontrát Károly belügyi államtitkár lányát? A helyreigazításra kellett várni, amire kiderült,hogy a nem-tettes neve Dr. Kontrát Nóra, a Felterjesztési Osztály vezetője. A Köztársasági ElnökHivatalában. A helyreigazítás így hangzik:


Helyreigazítás: A 2010. november 21. napján kelt, a Vasárnapi Hírek információin alapuló valótlan híresztelésünkkelellentétben nem dr. Kontrát Nóra, dr. Kontrát Károly belügyi államtitkár lánya írta a Köztársasági Elnöki Hivatalban készült, azalkotmány-előkészítéssel kapcsolatos munkaanyagot, és nem felel meg a valóságnak, hogy a dolgozat dr. Kontrát Nóra révénkerült nyilvánosságra.
Addig, amíg ez ki nem derült, addig a nevezett személytelenül csak „Kontrát Károly, a belügyiállamtitkár lánya” volt. Megyesi Gusztáv, az „és” (piros betűkkel, mint az ünnepek…) gyakorlotttárcaírója erre az apai-lány kapcsolatra és a vélt szerző fiatal korára építette fel egész argumentációját.Követte ezzel az egész baloldali média szóhasználatát, bár az Index november 21-én délután (17:41)már megnevezte a hölgyet, jelezve, hogy neve szerepel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján, ésaz is kiderült, hogy a hölgy az ELTE ÁJK-n, illetve a vilniusi Mykolas Romeris Universityn végeztefelsőoktatási tanulmányait.
Feltehetném a kérdést: a Fideszes ifjak Megyesi szerint éretlenebbek, mint az MszMP-ések? Vegyükcsak az Országgyűlés jelenlegi alelnökét, Újhelyi Istvánt. Ő ugye, 25 évesen pártjában az OrszágosElnökség tagja, és rá két évre, 2002-ben „Szegeden szerzett egyéni országgyűlési mandátumot”. Lehet,hogy Megyesi szerint egy állami hivatalnok nagyobb felelősséggel/hatalommal bír, mint egy képviselő?Nem lenne ez egy kicsit tekintélyelvű? Marad a másik magyarázat: a tapasztalat a mostani ellenzékbenkétszer annyit ér, nyom a latban, mint a mostani kormánypártban. Ha arra gondolok, min mentek átszegények Öszöd óta, ez a megfontolás még igaz is lehet! És a FIDESZ? Mondjuk Orbán Viktor? 25évesen megalapítja Fideszt, és rá egy évre követeli, hogy menjenek haza az oroszok. Éretlenségénekegyértelmű bizonyítéka? Milyen tapasztalat állt mögötte, amikor ilyen felelőtlen kijelentéseket tett?
Diákjaimhoz intézett kérdésem az volt, hogy van-e, vagy nincs az apának jogcíme, sajtópert indítani avádaskodók ellen? Hisz Megyesinek „úgy rémlik”, „mintha társaink ebben a korban már bírtak annyiönállósággal, hogy sem az apjukhoz vagy a nagybácsihoz szaladtak, amikor bármi sérelem érte őket,hanem önkezűleg kezdtek pofozkodni” – mert különben, úgymond, „hülye gyereknek nézték volna őket”.
Most nem morfondírozom inkább az önbíráskodásról, és hogy ez jogállamban megoldás-e? (mivelMegyesi 1957-ben született, „ebben a korban”, azaz 25 évesen, tehát 1982-ben, nem volt jellemzőa sajtóper indítása), de arról igen, hogy miért és milyen alapon nyilatkozik korosztálya nevében, ésmiért nem saját nevében? Ami a papát és a nagybácsit illeti, a szerkesztő úr életrajza hiánycikk. Talánérdekes lenne, ha egy oknyomozó újságíró utánanézne a dolognak… Addig is: szögezzük le, hogyamíg humoristánk a vélt elkövetőt kizárólag, mint az „államtitkár lányát” emlegeti, és hozzá hasonlóanaz eredeti ”hírforrás” is, eléggé logikus, hogy az apa úgy véli, valójában neki szól a támadás. A kurucinfón az egész így hangzik: Kontrát Károly lánya cumiztatta meg Schmitt Pált? Mondanom sem kell,a kampány minden résztvevőjének követnie kellene a Népszabadság példáját, és közölnie kellene ahelyreigazítást. Bárki utánajárhat, hogy ez nem történt meg, és jó eséllyel nem is fog megtörténni.

Papp László Tamás, a hvg-ben erről idén tavasszal így elmélkedett1:
A sajtópereknek eleve az a gyenge pontja, hogy a jog nyelvére próbálnak átültetni olyanszubjektív, morális fogalmakat, mint hírnév, becsület, méltóság, etikai sérelem. Az tisztasor, hogy amennyiben egy közlés tartalmilag, ténybeli jelleggel hibás, téves, hamis, aztkorrigálni, javítani szükséges. Az sem vitás, hogy ezért törvényesen járhat a panaszosnakerkölcsi, jogi (indokolt esetben pedig anyagi) elégtétel. Csakhogy itt kezdődik a probléma:hogyan lehet azt pontos, tudományos módon kimutatni, hogy egy ilyen közlés forintban mérvemekkora erkölcsi kárt okozott?

Nos, a forintban mérhető kárt rábízhatjuk a jogászokra. Az erkölcs, az etika azonban közügy.

Beszéljünk akkor a Megyesi szerint kiskorú politikusokról, köztisztviselőkről. A nepotizmust aközvélemény elítéli. Logikailag azonban egy tisztviselő kinevezése, akiről „kiderül”, – mondjukkonkrétan, a sajtó kideríti – hogy valakinek a rokona, nem jelenti azt, hogy kizárólag, vagy akár csakelső sorban a rokoni kapcsolatoknak – a szociológia kapcsolati tőkéről beszél – köszönheti stallumát,tisztjét, posztját. Az is eléggé érthető, hogy minden vezető inkább megbízható embereket helyez akörnyezetében olyan pozícióba, ahol a munkatárs nagy befolyással van a kinevező szakmai sikeréreis, és nem ismeretleneket, ellenőrizhetetlen, bizonytalan lojalitásúkat. Akkor van csak baj, ha a jelöltalkalmatlan. Ha az, az persze a kinevezőnek nagyon nagy kockázat! Ezért a politikusok az esetektöbbségében csínjával bánnak az ilyen kinevezésekkel. Ettől persze adódhatnak melléfogások. Az ilymódon pozícióba kerülteket nem árt szemmel tartani. Ez az ellenzék és a sajtó közös felelőssége. Spersze, a figyelmet azok is megérdemlik, akik nem rokonai, nem is ismerősei senkinek. A munkájukatkell figyelni.

Amit minden olvasó joggal hiányolhat az egész afférban, hogy úgy tűnik, egyetlen sajtóorgánum semvette a fáradságot, hogy akár a feltételezett elkövetőt, akár a Hivatalt megkérdezte volna: Igaz-e, hogydr. Kontrát Nóra a szerző? „Érdekes” az is, hogy milyen gyorsan napirendre tértünk afelett, hogy haegyszer nem az „államtitkár lánya” volt a tettes, akkor ki és miért kezdte el terjeszteni a rémhírt? Smilyen következménnyel járt, például a Vasárnapi Hírek szerkesztői számára, hogy ellenőrizetlen hírt,magyarul kacsát röppentettek világra? Miért csak a Köztársasági Elnök Hivatala tett fegyelmi lépéseket?
Megyesi azt írja, hogy Schmitt Pál még soha semmiért nem vállalta a felelősséget. Nem kéne legalábbegy példával illusztrálni ezt az állítást? Addig is megkérdezhetjük: Megyesi Gusztáv eddig mikor ésmiért vállalt felelősséget, hogy így ujjal mutogat a legfőbb közjogi méltóságra? Idézem még egyszer Papp László Tamást:

„Az újságírónak, történésznek nincs mentelmi joga. Miként arra sincs lehetősége, hogy az információitállamtitokká nyilvánítsa.” Persze, éppúgy igaz: „A politikus viszont mindkettővel rendelkezik. Evidenstehát, hogy – privilégiumaiért cserébe – többet is viseljen el.”

Lehet, hogy Kontrát Károly helyében nem fenyegetőznék sajtóperrel. Kár az időért… Persze azállamtitkár jogi végzettségű. És az is igaz, hogy az etikai bizottság elnöke. Érzékeny lehet azetikátlanságra. A baloldalon eléggé haragszanak rá, mert a 2006-os rendőri túlkapásokat dokumentálta.Így felmerülhet a gyanú, hogy most bosszút állnak rajta. Azaz, csak megpróbálták! A bosszút PappLászló Tamás az újságírókkal szemben elítéli: „a sajtóper-indítás bizonyos válfajainak nem az elégtétel-szolgáltatás, a téves vagy tendenciózus hír korrigálása a fő célja. Hanem a bosszú, az újságíró, akutató egzisztenciális tönkretétele, megfélemlítése, horribilis kártérítéssel, pénzbüntetéssel, börtönnelfenyegetése.”
Erről itt szó sincsen. Az ellenkezőjéről viszont talán igen.
S mit véljünk arról, hogy Megyesi a „kommunisták beépített emberéről” beszél? Ki hozott fel ilyenvádat? Senki. Azaz ő, Megyesi Gusztáv. Tud valamit? Megelőző hadműveletként? Hogy ezt akár csakmérlegeljük, érdemes volna ismerni az elbocsájtott elkövetőt. Ebből a szempontból nem szerencsésnevének elhallgatása (gondolom az adatvédelem nevében…). Az összeesküvés-elméletek immárszabadon burjánozhatnak. Kivéve, ha a sajtó kis önmegtartoztatást gyakorolna. Meglepne.

Kiss Ulrich SJ

A bejegyzés megértéséhez olvassuk el Megyesi Gusztáv cikkét! http://www.es.hu/2010-11-28_felnonek-a-gyerekek

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s