Skip to content

Szűz Mária, Isten anyja (Új Év) – B év (2012)

2011/12/27

A pásztorok ezután hazatértek

A pásztorok sietve elindultak, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet. Miután látták, elbeszéltek mindazt, amit már korábban megtudtak a Gyermekről. Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok elbeszélésén. Mária pedig szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk. A pásztorok ezután hazatértek. Dicsérték és magasztalták Istent mindazért, amit láttak és hallottak, pontosan úgy, amint az angyalok előre megmondták nekik. Azután eltelt nyolc nap, és körülmetélték a Gyermeket. A Jézus nevet adták neki, mert így nevezte őt az angyal, mielőtt még anyja méhében megfogant volna. (Lk 2, 16-21)

A pásztorok ezután hazatértek. Mi is, a mai hívek, hazatérünk az ünnepi miséről, és többnyire az ünnepi ebéd maradványainak elfogyasztása foglalja el szívünket és beszédünket. Nehéz a templomi emelkedett hangulatit hazavinnünk, „importálnunk.” Sejtjük persze hogy sok mindent másképp, nagyon másképp, kéne csinálni, de hát meddig tart az újévi fogadkozások varázsa? Mária azonban elmélkedett ezekben a napokban, és minden jel szerint gyakran az elgondolkodott a történteken, míg mi elsüppedünk gondjainkban, melyeket csak pár órára függesztettünk fel.

Azóta eltelt nyolc nap, és a gyermeket rituálisan a közösség tagjává avatták. Rendünk, mely Jézus nevét viseli, vele ünnepel, hisz mintegy nekünk is ez a „névnapunk”. A világ pedig mámorosan ünnepli az újesztendőt. Hányan gondolnak ma már arra, hogy az „időszámítás kezdete” a Megváltó eljövetelének emlékére lett a Kezdet? Az emberiség többsége számára ez egy civil ünnep. Megfelel az emberek igényének, hogy az időt, mely uralja őket, s melyet nem tudnak uralni, jelképesen birtokba vegyék. „A mi időnk „– gondolja a modern ember az időszámítás kezdete után 2012. évvel. Pedig nekünk angyalok üzenték meg, hogy mindennek mi az értelme. Hogy van értelme. Immár 2012. éve. Nem kerülhetjük azonban el, hogy Máriával ne elmélkedünk mindennek a jelentésén. Különben az egész csak újabb alkalom, hogy bulizzunk egyet. (2012. január 1.)


Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s