Skip to content

Boók! Boldog óévet!

2011/12/31

A média napok óta konokul ismétli: idén Magyarországon tilos a petárdázás. Majd meglátjuk, az este hányan tartják magukat a rendelkezéshez. Az index fórumon egy piromán kéjelegve idézi a youtube-ot, ahol „igazi” petárdákat látni, amelyek nem csak pukkannak, hanem lángolnak is, igaz 8 liter benzinnel locsolták meg őket.
A blogoló elkeseredetten mucsai provincializmussal vádolja népünket, amely elmaradott ezen a téren (is). Bezzeg Pozsonyban és Bécsben! – sóhajtozik egy bizonyos „neomodus 26”. Ki ő? Ez nem publikus. Lehet, hogy petárdakerekedő? A cserebere.hu-n az egyébként tiltott árut, 100 db lengyel petárdát – úgy látszik, az „eredeti lengyel” minőséget sugall, szemben az olcsó kínaival – „hihetetlen” áron kínálgat valaki – talán épp ő? Igaz, a minimál árat, 500 forintot, délután 3-kor még nem érték el, a kikiáltási ár 400. Mindez illegális. Mindez nyilvános. Ebben nem vagyunk provinciálisok, a kuruckodásban. Vajon ez is szabadságharcunk része? Másfelől a neten a napokban záporoznak az ajánlatok, de az eladót nem lehet elérni, mint ugyanazon az oldalon kiderül. Utoljára júliusban lépett a saját oldalára: 2011-07-06 15:48:58. Talán petárdáért is Pozsonyba kell menni? A durrogásról azonban nem mondunk le. Ha mégis, a Wikipédia szerint egy percig vízbe kell meríteni. Jut eszembe: Aki újévkor korán reggel megmosakodott a kútnál, az egész évben friss volt. – legalábbis a népi hiedelem szerint. Ami nem sok jóval kecsegtet a jövő évre nézve, mert a sok bulizó aligha kell fel korán!
De vajon miért kell ekkora csinnadrattával búcsúzni az óévtől? Ezt a hagyományt a pogányoktól örököltük. Állítólag a rossz szellemeket űzték el, akik őseink logikája szerint félhettek a zajtól, mint a gyerekek és a kutyák ma is a petárdázástól. Az eredetek vizsgálatát rábízom a néprajzosokra. Engem a mai zajongás lélektana érdekel. Nem bírjuk a csendet. Pedig épp az évvége volna a kínálkozó alkalom az lecsendesedésre, hogy magunkba szállva elgondolkozzunk egész éves rohanásunk értelmén. Nem csak megfosztjuk magunkat a szükséges visszapillantástól és értékeléstől, hanem még fokozzuk is zaklatottságunkat. Nekem az elmúlt években abban a szerencsében volt részem, hogy ezekben a napokban végeztem éves 8napos lelkigyakorlatomat. Szilveszter délutánján a bajor erdőben sétáltam a szikrázó hóban, majd este a hálaadó mise után csendben búcsúztattam az évet. Idén elmarad a hó, de a belső csendet, a petárdákkal dacolva is keresem. Hálás szívvel. Az elmélkedő visszapillantással az elmúlt év új értelmet nyer.
Joggal mondhatom hát: Boldog Óévet kívánok! Most veszem igazán birtokba!

2011. december 31. Szilveszterre várva

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s