Skip to content

Milánói levél – 5. nap (január 13.)

2012/01/14

San Fedele Auditorium

Reggel tanácskozás Antonioval, aki képzett zeneszerző – a párizsi konzervatóriumban végzett – és két éve csatlakozott a San Fedele csapatához. P. Pileggi elsőnek a centrum előadótermének, mely egy multimédia-terem, egyszerre szolgál moziként, előadóteremként, és egy éve immár koncertteremként is, akusztikáját tette igényes zenei előadásokra alkalmassá, majd a San Fedele küldetésének megfelelően beindította az Evangélium és Hit zenei programot is, mint ahogy létezik a képzőművészetek és a film terén hasonló nevű és szellemű párbeszéd a mai kultúrával. Ennek színtere nem csak a remek auditórium, hanem a szomszédos jezsuita templom is. A multifunkcionális terem viszont – mint büszkén beszámolt róla – 15 perc alatt átalakítható az egyik szerepből a másikba: moziból koncertteremmé és fordítva.

A legfontosabb munkájának a pedagógiai programot tartja, mely a centrum közös műve, és ahol fiatal, 18-35 éves művészek vesznek részt három éven át műhelymunkában, mesterkurzusokon. Ez első sorban nem zenei technikák közvetítése, hanem elmélkedés az érzékeinkről (így van ez a párhuzamos film – és képzőművészeti műhelyekben is!). Kérdésemre, hogy jöttek-e “Keletről” is hallgatók – mivel a kurzus 60 résztvevőjéből 18 külföldi – zavartan válaszolta, igen, volt egy

A koncert plakátja

szlovén.. Aztán mintegy kiegyenlítésképpen büszkén elmesélte, hogy az iztteni képzés és zenei program rangját mi sem jelzi jobban, mint hogy együtt szervezik a koncerteket a Milano Musica kortárs zenei egyesülettel. Búcsúzóul megajándékozott a Beethoven & Risonanze DVD-vel, mely a legjobban érzékelteti a műhely párbeszéd jellegét: itt a zenészek Beethoven művek (op. 119 és 126) üzentére reflektálnak saját szerzeményeikkel. Jelenleg az elektronikus zene projektjének lázában égnek!

Michel Piccolo, a pápa

Délután a két szerkesztőséggel találkoztam, előbb Francesco Pistocchini világi újságíróval, a Popoli munkatársával, akivel megállapodtunk, hogy magyar témájú cikkeik esetében ezentúl kikérik szakmai véleményünket.  A januári számban megjelent cikket a cigányság magyarországi helyzetéről le fogom fordítani magyarra, és kommentálni fogom itt, a blogon, míg olaszul írok a napokban hozzászólást a jó néhány tévedést si tartalmazó, amúgy alapos cikkhez, melyet olvasói levélként lehoznak majd. A következő megbeszélést P. Costával folytattam, aki az Aggiornamenti Sociali főszerkesztője, és egyúttal a centrum igazgatója. A lapról, mely 1950 óta tájékoztatja az olasz nyelvű közönséget az igazságosság témakörében, külön bemutatót is írok, mint ahogy a Habemus Papa-m filmről, mely a tegnapi est befejezése volt.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s