Skip to content

évközi 5. vasárnap B év (2012)

2012/01/29

Félreeső hely

Félreeső hely

Abban az időben Jézus kijött a zsinagógából és elment Simon és András házába. Simon anyósa lázas betegen feküdt. Mindjárt szóltak is Jézusnak. Jézus odament hozzá, megfogta a kezét, és fölsegítette. Erre megszűnt a láza, és szolgált nekik. Amikor lement a nap és beesteledett, odavitték hozzá a betegeket és a gonosz lélektől megszállottakat.  Az egész város ott szorongott az ajtó előtt. Jézus pedig sokakat meggyógyított, akik különböző bajokban szenvedtek; és sok ördögöt kiűzött. De nem engedte megszólalni őket, mert tudták, hogy ő kicsoda. Hajnalban Jézus nagyon korán kelt. Kiment (a házból), elment egy elhagyatott helyre, és ott imádkozott. Simon és a vele levők utánamentek. Mikor megtalálták, azt mondták neki: „Téged keres mindenki!” De ő azt felelte: „Menjünk el máshová, a szomszédos helységekbe, hogy ott is hirdessem az evangéliumot, hiszen ezért jöttem.” És ment, hirdette az evangéliumot a zsinagógákban Galilea egész területén, és kiűzte az ördögöket. Mk 1,29-39

 

Mindjárt szóltak is Jézusnak – a tanítványok számára magától értetődőnek tűnt, hogy késedelem nélkül a Mesterhez fordulnak, amikor egy hozzátartozójuk, a közösség egy tagja szenvedett. És Jézus magától értetődően segített. És a meggyógyított magától értetődően nekilátott újra a szolgálatnak. Egy tökéletes közösség – mondhatnánk.

Ez a közösség azonban nem befelé fordul, hanem kétszeresen is kifelé: szolgálatát az ajtó előtt végzi, ott ahol ínség van, míg erejét a csendes, összeszedett imából meríti. Ehhez viszont félre vonul egy elhagyatott helyre, oda, ahol nincsenek tömegek. Három tere van tehát a közösségnek: az apostoli munkáé, az imádságé és az otthoné, a belsőéleté. Jézus itt arra tanítja követőit, és így minket is, hogy a hármat elválassza.  A „Téged keres mindenki” kezdetű párbeszéd arra int, hogy a tanítvány ne a könnyű helyi sikert keresse, ebben lubickolva, hanem vigye el az örömhírt, így teljesítve küldetését. Megpihennie csak az ima idejére szabad.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s