Skip to content

évközi 7. vasárnap B év (2012)

2012/02/02

Ült ott néhány írástudó is

Négyen vitték

Néhány nap múlva Jézus visszatért Kafarnaumba. Mihelyst elterjedt a híre, hogy otthon van, annyian összejöttek, hogy még az ajtó előtti téren sem fértek el; ő pedig hirdette nekik az igét. Közben odahoztak egy bénát. Négyen vitték. Mivel a tömegtől nem fértek a közelébe, kibontották fölötte a tetőt, ahol volt, és a nyíláson át leengedték a hordágyat, amelyen a béna feküdt. Jézus pedig látva hitüket, így szólt a bénához: „Fiam, bűneid bocsánatit nyertek.” Ült ott néhány írástudó is. Ezek így gondolkodtak  szívükben: „Hogy beszélhet ez így? Káromkodik! Ki más bocsáthatja meg a bűnt, mint egyedül Isten?” Jézus a lelke mélyén jól tudta, hogy magukban ilyeneket gondolnak.  Így szólt tehát hozzájuk: Miért gondoljátok ezt szívetekben? Mi könnyebb: azt mondani a bénának: Bűneid bocsánatot nyertek, vagy azt mondani: Kelj föl, fogd ágyadat és járj? Tudjátok meg tehát, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására!”  Ezzel odafordult a bénához: „Mondom neked: kelj föl, fogd az ágyadat, és menj haza!” Az felkelt, fölvette a hordágyat, és mindannyiuk szeme láttára kiment. Mindenki elcsodálkozott. Dicsőítették Istent, és azt mondták: „Nem láttunk még ilyet soha!” Mk 2, 1-12

 

Ült ott néhány írástudó is – csak ültek, nem törődve az emberek gondjaival, és maguk között vitatkoztak. Érzéktelenek voltak a szenvedéssel szemben, mondhatnám, könyörtelenek. Tudósok. A bénát négyen vitték. Nekik mi volta foglalkozásuk?  Barátai voltak a bénának? Nem tudjuk, egy filmrendező ebből remek történetet hozhat össze. Mi meg megkérdezhetjük magunkat: van négy barátom, aki törődik velem, ha bajba jutok? Vannak még szamaritánusok?

Amúgy kerestem illusztrációként egy képet a keresőmön.  Címszóként azt adtam meg: hordágy, Sok üres hordágyra bukkantam a képtárban. Nyilván a gyártó cégek reklámjai, Még meglepőbb volt, hogy a néhány kép, melyen sebesültet vittek a hordágyon, mind sportbaleset képe volt. Megmagyarázható, hisz ilyenkor mindig van egy tucat fotóriporter a közelben.  S most azon tűnődöm, mit szólna a sérült élsportoló ma, ha odalépnénk hozzá,és az mondanánk: „Fiam, bűneid bocsánatot nyertek.”

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s