Skip to content

Császárt vegyenek! (Mária Rádió, Jegyzetek 10)

2012/03/08

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5 röpirat 10 (2012_03_08)

Ennyi támogatást kérek…

„Minden idők legköltségesebb amerikai elnökválasztási hadjárata lehet az idei” – jelzi a hvg legfrissebb számában. A sajtó a markát dörgöli, hogy egyelőre megjósolhatatlan a republikánus párt jelöltjének személye, és ezért a jelölteknek semmi sem drága, hogy a reklámhadjáratban túlharsogják ellenfeleiket. Bezzeg Obama erőlködés nélkül tarol: eddig is 106 millió dollárt gyűjtött, amihez képest a „szuper PAC”, azaz Politikai Akcióbizottságok, által beszedett + 4 milliója csak amolyan zsebpénz. Összehasonlításképpen a negyedik republikánus jelölt, Rick Santorum, maga csak 6,7 milliót sepert be maga. Ő az egyébként,aki Irán “megleckéztetését” prédikálja honlapján.

A pénz azóta dől szinte korlátlanul, amióta az amerikai törvényhozás itt is „liberalizált”, deregulált, azaz törölte a korábbi korlátozásokat. A szabad piaci logika alkalmazása a legfőbb tisztség elnyeréséért folytatott versenyben mindennél többet árul el az amerikai demokrácia belső logikájáról. Az elnöki poszt piaci áruvá vált, a legtöbbet kínálónak árverezik el. Az új „szabályozás” szerint „a magánszemélyeket, cégeket és szakszervezeteket nem lehet megakadályozni abban, hogy politikai hirdetések révén éljenek szólásszabadságukkal.”kommentálja Nagy Gábor a hvg-ben a fejleményeket. Szent szólásszabadság!

Császárcsináló

Obama is azért mondott le nagylelkűen a kormányzati támogatásról, mert magánszemélyektől legutóbb 750 milliót tudott gyűjteni. Az amerikai elnököt úgy jegyzik, mint egy high tech részvényt a Wall Streeten. Mondanom se kell, hogy a szponzorok között olyan személyek tűnnek ki adakozó készségükkel, mint Georges Soros. Ami engem kísértetiesen emlékeztet a Fuggerek és a Habsburgok kapcsolatára. Ahogy Günter Ogger gazdaságtörténész a „Kauf dir einen Kaiser” című biográfiájában leírja, a Fuggerek adták-vették a hercegi címeket a Szent Német-római Birodalomban, még pedig a legtöbbet ajánlónak. Az ellenajánlat pedig monopóliumokról szóltak, például az erdélyi aranyról. A legjobban a Habsburgok fizettek, így nekik a koronázásokat is kifizették. Végy magadnak császárt tehát találó címe ennek a történeti elemzésnek. Császárvásár persze már a kevésbé szent, az „igazi” római birodalomban is volt, a tőkét pedig a Cézárok, Crassusok és Pompeiusok a hadjárataikon gyűjtötték. A mai PAC, politikai akcióbizottságok ehhez képest erkölcsileg feddhetetlen humanisták. A Crassusok persze ma is megjelennek a kínálati oldalon, például, a texasi Harold Simmons 14 millió dollárral szponzorálta a republikánus jelölteket. A demokrata milliárdosok egyelőre visszafogottabbak, mivel csalódtak Obamában, aki szerintük túlságosan középre húz. Ami jelzi, merre halad majd az amerikai demokrácia. Talán nem meglepő ezek után, ha a rendszer egyik prominens bírálója, Jeffrey Sachs a Civilizáció ára című művében leírja, hogy a legutóbbi elnöki kampányban az a szó, hogy „szegény”vagy „szegénység” el se hangzott, Egyik oldalon sem. Ez a nagy koalíció amerikai változata. Igaz, a szegények nem adakozhatnak milliókat a választásra. Mégis velük fizettetik ki a civilizáció árát. Adókban.

Reklámok
One Comment leave one →
  1. 2012/03/10 13:49

    A fenti írást barátaim a jezsuita blogra is feltették. Rengeteg reakciót váltott ki. Szívesen hozzászólnék, de a webmastert egyelőre hiába kértem, állítsa be automatikusan, hogy hozzászólhassak a saját írásomhoz fűzött kommentárokhoz, Annyit azonban itt is megjegyeznék, hogy mivel ezeket nekem továbbítják, nem győzők csodálkozni azon, hogy mi mindenről írnak a (hozzá)szólók. Nem hozzá- hanem mellészólnak, mintha párhuzamos egyetemekben élnének. A párhuzamosok csak a végtelenben találkoznak – állította egykor a geometriatanárom. Gondolom, ez ma is így van. Addig is derűs nyugalommal újra megállapítom, hogy Magyarországon a párbeszéd modellje a tihanyi visszhang. Jaj annak, aki másként gondolkodik…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s