Skip to content

A betiltott kereszt, egy kis médiaetika

2012/03/14

Ezt is betiltják?

Tegnap az Echo TV megkért, kommentáljam az angol kormány döntését, hogy betiltja a kereszt viselését a munkahelyen. A 2-3 perces interjút este hiába kerestem az Esti Híradóban, nem sugározták. Szerencsére. Mert az egész az elhíresült jereváni rádióra emlékeztet!

Azaz amíg a hír úgy szólt, hogy a „kormány betiltotta (volna )a kereszt viselését” (sic!), valójában a kabinet jogi képviselői arra kérték a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Bíróságát, hogy utasítsa el két brit állampolgárságú nő keresetét. Ráadásul az egyik, Nadia Eweida légiutas-kísérő esete 2006-ra nyúlik vissza, és a hölgy 2010. októberében fordult Strasbourghoz.  Nem éppen aktuális ügy, vagy a bíróság lenne  ilyen lassú?

Az aktualitásról Lynne Featherston „Egyenlőségi” Miniszter gondoskodott, miután utasította a kormány jogászait, hogy hassanak a strasbourgi bíróságra, hogy az utasítsa el a két brit adófizető és választó kérelmét. (Ennyit a bírói függetlenségről…) Gondolom, az adófizetők pénzén, mert ugye, senki sem gondolja, hogy Featherstone helyettes államtitkár asszony viseli majd a költségeket? Pedig tellene rá, mert akit a Sky News körkérdése a „legcsábosabb brit képviselőnek” tett meg, milliomos. A liberális sztár a Ryness  vas- és világítás bolt hálózat örököseként jutott tetemes vagyonához.  A Wikipedia tanúsága szerint Észak-Londonban született zsidó családból. Nem tudom, hogy az atyai cégben léteznek-e előírások vallási jelképek hordozását illetően, és ha igen, minden vallásra kiterjednek-e?Ed West, a Telegraph újságírója szerint ugyanis Lynne asszony nem is olyan liberális. Ennek okait boncolgatva finoman utal arra, hogy aki a Highgate-n lakik, szóval a legelegánsabb negyedek egyikében, nem sokat tud a szomszéd negyedek szegényeiről, akiknek egyenlő jogaiért elvi leg „küzd”. West szerint a hölgy nem nagyon nézett körül saját választókerületében, ahol sok a kisebbségi lakos, és ezeket a rendőrség az utcai rablások miatt „üldözi”. Mivelhogy Haringey-ben a kisebbségiek többségben vannak. Lynne „képviseli” őket, de nem ismeri. –véli az újságíró. Hasonlóképpen nem hiteles a milliomos elvált asszony feminizmusa, véli a szerző, aki azzal fejezi be elemzését. hogy azért nem liberális, sem Featherstpne-Ryness, sem pártja, mert nem a szabadságban hisznek, hanem az állam által kicsikart egyenlőségben. Ami, ugye ismerős, például az LMP hátországában. Nos, talán mi is idézhetünk egy Ed West szerint hiteles liberálist, aki mondanom sem kell, a XIX. században élt, mert akkor még voltak igazi liberálisok. Sir William Harcourt írja: „ A szabadság nem abban áll, hogy másokat ráveszünk, tegyék azt, amit én helyesnek gondolok. A különbség egy szabad kormány és egy olyan kormány között, mely nem szabad, épp ez: egy kormány, amely nem szabad, beleszól mindenbe, amibe csak tud, míg egy szabad kormány nem avatkozik be semmibe, kivéve, ahol kénytelen erre. Az önkényes kormány megkísérli, hogy mindenkivel az tettesse, amit ő akar, míg a liberális kormány megpróbálja, amennyi a társadalom biztonsága megengedi, hogy mindenki számára lehetővé tegye, hogy azt tegye, amit szeretne.”

Ami jó mottó március 15-ére is.

Reklámok
4 hozzászólás leave one →
 1. 2012/03/14 14:48

  Kedves Ulrich, a helyzet nem arról szól, hogy a kormány betiltotta a kereszt viselését munkahelyeken, hanem arról, hogy a kormány lehetővé teszi a munkáltatónak, hogy egy bizonyos öltözködési kódot kövessenek az alkalmazottai.

  Egész konkrétan arról van szó, hogy az egyik szóban forgó hölgy egy olyan kórházban volt ápolónő, ahol a betegekkel kontaktusban lévő személyzet számára megtiltotta a kórház a nyaklánc viselését biztonsági okokból (tehát nem a kereszt viselését tiltották meg). A hölgy ezt támadásnak vette, mivel a ő láncán kereszt is lógott. Felajánlották, hogy ha ragaszkodik hozzá, viselheti a ruhája alatt vagy zsebében, de ő ezt vallásgyakorlása korlátozásának fogta fel. Ekkor nem kirúgták, hanem áthelyezték irodai munkára.

  Szóval szerintem először a tényeket tegyük rendbe, utána kezdjünk személyeskedni, hogy ki kinek a kije.

  • Szilágyi Márta permalink
   2012/03/14 17:49

   Kedves Ati!
   Gondolom hogy Ön nem az én generációm. Nekme ugyanis az igazgatóm 1979-ben kitépte a láncot a nyakamból, amin egy kereszt volt amit keresztségemkor kaptam és mindig hordtam. Nem a ruha kiegészítője ként volt.véletlenül a blúzom fölé került, gondolom egy lehajolásnál.Én ott egy pénzügyes voltam annál a cégnél, az igazgatóm meg a Borka volt, ez név talán ismerős (56- Móvár). Szóval az én lelkemet is feldúlta, meg még a hozzáfűzött mondanivalója. Szerintem bár hogy is volt, nem etikus.

   • 2012/03/15 18:43

    Kedves Márta,

    engem legkevésbé sem zavar az, ha egy, ha két különböző generációhoz tartozunk, megértem fájdalmát és keserűségét, de ez az eset akkor sem az az eset. Senki sem tépett le láncot senkinek a nyakáról. Csak mert lánc meg kereszt is van a sztoriban, az nem jelenti azt, hogy a világon mindenhol az ön által sajnálatos módon átélt szcenárió történik meg.

    A világon máshogy is szoktak történni dolgok, főleg nyugaton, mint 1979-ben Magyarországon. Szerencsére

 2. Zsú permalink
  2012/03/14 15:33

  Szerintem az alaphír ez volt (2012. 03. 13-án adta ki az MTI):

  Semjén: fokozódik a keresztényellenesség az EU-ban

  Budapest – A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megdöbbenését és felháborodását fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a londoni kormány szerint nem viselhetnek nyilvánosan keresztet munkahelyükön a brit keresztények, mert az “nem kötelező a kereszténység szerint”.
  Ezt Semjén Zsolt pártelnök közölte hétfőn az MTI-vel, megjegyezve: ezért a munkáltatók megtilthatják a kereszt hordását és elbocsáthatják a feszület viseléséhez ragaszkodó alkalmazottaikat.
  A kisebbik kormánypárt elnöke szerint a tiltás egyértelműen keresztényellenes és nyilvánvalóan a vallásszabadság durva, provokatív megsértése. Semjén Zsolt úgy látja, különösen súlyos az ügy annak tekintetében, hogy a brit kormány döntése vélhetően összefüggésben van azzal, hogy Apostoli Szentszék – “a természet rendje, a család és a házasság védelmében – határozottan állást foglalt a melegházasságok tervezett legalizálásával szemben”.
  A KDNP felhívja a figyelmet az EU-ban tapasztalható egyre fokozódó keresztényellenes megnyilvánulásokra, és arra a kettős mércére, hogy míg az EU a magyar egyházi törvény – vallásszabadságot és hitéletet nem érintő – részleteit támadja, addig fentiekhez hasonló keresztényüldözésekhez asszisztál – zárul a kommüniké.
  Egy bírósági perben a londoni kormány úgy érvelt: nem viselhetnek nyilvánosan keresztet vagy feszületet munkahelyükön a brit keresztények. A nevezetes ügyben két brit nő a strasbourg-i székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni, hogy jogorvoslatot kérjen a keresztviselésre vonatkozó jogával kapcsolatban.
  A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív lap birtokába jutott dokumentum szerint a kormány azzal érvelt a vallási jelkép munkahelyen történő viselése ellen, hogy az nem kötelező a kereszténység szerint, ezért a munkáltatók megtilthatják a hordását, valamint elbocsáthatják a jelképhez ragaszkodó alkalmazottaikat.
  A David Cameron vezette konzervatív-liberális kormánykoalíció lépése bizonyos körökben felháborodást váltott ki; Lord Carey korábbi canterbury érsek például azzal vádolta a kabinetet és a bíróságot, hogy diktál a keresztényeknek, ami újabb példa a kereszténység hivatalos életből történő kiszorulására.
  A kormány azt követően határozott a vallási jelkép viselésről, hogy a római katolikus egyház bírálatot fogalmazott meg a melegházasság legalizálására vonatkozó brit tervek kapcsán.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s