Skip to content

Fantomas tüntet – még egyszer médiaetika

2012/03/14

Az ismeretlen katona

Néha sajnálom, hogy ebben a félévben nem tanítok médiaetikát, mert hemzsegnek a jobbnál jobb esettanulmányok, melyeket a média “ezüsttálcán” kínál. Itt vannak például a holnapra bejelentett “francia” tüntetők, akik a demokráciáért aggódnak. A bevált eljárás szerint nagy média csinnadrattával. A nemzeti ünnep díszvendégei a Milla vendégei.

A szervezet, úgymond ismert francia értelmiségiek, a március 15-i Milla-tüntetésen való részvételre szólított fel hétfőn a Libération című francia baloldali lapban. Budapestre jön Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő is, aki korábban már többször riasztónak nevezte a magyarországi eseményeket. Ő közben állítólag visszalépett, de jön Hunyadi Márk, aki a leuveni egyetem tanáraként lett beharangozva.

S mi kit küldünk július 14-én?

Érzékeny a közvélemény, és máris felzúdul a nép.  Nem kérünk az importból – harsogja egy portál. Igaz, ez csak a franciákra vonatkozik,a lengyeleket szívesen látjuk.  A franciák,  a Libérationban megjelent közlemény aláírói pedig: Patrice Chéreau rendező, Daniel Cohn-Bendit európai képviselő, Caroline Fourest esszéista, Stéphane Hessel diplomata, Mark Hunyadi, a Leuveni Katolikus Egyetem filozófiatanára, Jean-François Julliard, a Riporterek Határok Nélkül korábbi főtitkára, Axel Kahn genetikus, Léo Kaneman a Genfi Emberi Jogi Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Serge Klarsfeld a franciaországi deportáltak ügyével foglalkozó történész, Ivan Levai újságíró, Sandrine Mazetier párizsi képviselő, Edgar Morin szociológus-filozófus, Rajk László, az SZDSZ egyik alapítója, Jean-Louis Servan-Schreiber, a Human Rights Watch Franciaország elnöke, valamint Michel Wievorka szociológus.

Pech? Pont tizenhárman vannak, és ebből is három magyar, Rajk László, aki ugye re-import, Lévai és Hunyady, aki úgy írta alá a kiáltványt, mint a leuveni katolikus egyetem filozófiatanára.

Kaptunk is mindjárt egy felháborodott levelet egy idősebb mérnökembertől, dr. B.J.-től, hogy miféle katolikus egyetem az ilyen. Idézem: “Kérdezlek benneteket, milyen katolikus egyetem ez, hogy magyar eredetű katolikus professzorok akarnak tüntetni a magyar Kormány ellen? Tudtok-e valamit tenni?”

Az indulat és harag nem kedvez az éleslátásnak. Mert lám, az egy szem filozófusból mindjárt több lesz, és ráadásul még katolikus is. A levélíró nyilván feltételezi, hogy katolikus egyetemen minden tanár katolikus, ami a Pázmányon sem igaz, miért lenne úgy Leuvenben? Hunyady felekezetéről nem sokat tudni, sőt semmit sem lehet tudni, mivel ilyen nevű tanára nincs az univerzitásnak, amint a mellékelt screenshot igazol. Az interneten, ahol egy filozófiatanár valami nyomot is hagyna, csak egy gimnazistára bukkantam, és a név először a Libération tiltakozóinak listáján fordul elő. Írói álnév lenne?

S én még azt tanultam és tanítottam a kommunikációs szakon, hogy az újságíró ellenőrzi forrásainak hitelességét!

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s