Skip to content

Szegény(es) statisztika (MR Jegyzetek 13)

2012/04/18

Adómentes?

A múlt héten Erdélyben jártam, ahol Management by Jesus (MbJ) vállalkozói szemináriumot tartottam. A repülőtérről jövet és visszamenet kétszer is áthajtottunk Korondon.  Az út mentén mindenütt árusok, és minden jel szerint élénk volt a forgalom. „Aztán tudod-e, hogy Korond Románia második legszegényebb községe?” – kérdezte kísérőm. Nem tudtam, de főleg nem is hittem. A sok takaros ház ennek ellent mondott, főleg más községekhez viszonyítva, melyeken szintén áthaladtunk. Barátom persze rögtön megmagyarázta, hogy az élénk kereskedelemnek és virágzó helyi iparnak nem sok nyoma marad az adóhivatalban. Így lehet, hogy miközben a község él virul, statisztikailag senyved és hervadozik. Minek következtében bőségesen kap állami és eu-s támogatást, hogy fejlődhessen. Működik a szolidaritás, minél szegényebb egy vidék, annál több a támogatás… – fejtette ki a brüsszeli logikát székely barátom. Bukarest messze van, mit tudják ott, mi is történik a faluban – tette hozzá.  Szóval működik a szubszidiaritás is, ha nem is hivatalos szinten, de gyakorlatban.

Kérdőív

Így aztán töprenghettem: min csodálkozzam jobban: a helyiek élelmességén vagy a központi bürokrácia bénaságán? A statisztikák a világ legdrágábban előállított hazugságai. Vegyük a népszámlálást.  A youtube-on a maga idejében eléggé kipellengérezték, hogy például nincs olyan rubrika, hogy munkanélküli, és persze, ha nincs hol ikszelni, akkor az az izé nem is létezik. Ez a munkanélküliség megszüntetésének igen hatásos módszere.  A kérdőív itt versenyre kell a médiával, az van, amiről beszélünk – és ahogy beszélünk – és az nincs, amiről nem beszélünk. Pedig a népszámlást népszerűsítő videó szerint békeidőben ez a legnagyszerűbb megmozdulás, nemcsak nálunk…

Gyűlölni tilos!

Bevallom, a „békeidő” erős hangsúlyozása meghökkentett. Mintha cáfolni igyekeznének, hogy nem, nem háború ez… Pedig az eredményeket az ún. közvélemény-kutatás, a legelterjedtebb gerillaháború is használja, sőt e nélkül egészen béna, mert használhatatlanná válnak a minták. Ugye, ez az a technika, amikor úgy tudatják velünk, hogy mit kell gondolnunk, hogy megkérdezik a mintát, mit is gondol. Csak ügyesen kell kérdezni. A Rágalomellenes Liga (ADL), például, úgy mérte az antiszemitizmust Európában, hogy megkérdezett itt is, ott is 500 embert, hogy “valószínűnek tartja-e, hogy a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint saját hazájukhoz.” A listavezetők a spanyolok, 72 %-kal, mi magyarok 55 %-kban válaszoltunk igennel, és mégis a Népszabadság szerint mi vagyunk a legantiszemitább ország Európában. Ki érti az effajta számakrobatikát? Egyébként, mitől antiszemitizmus, hogy „valószínűnek” tartunk egy állítást, mely szerint a zsidók – de kérem, kik is a zsidók? – Izraelhez érzelmileg inkább kötődnek, mint mondjuk Magyarországhoz? És a megkérdezettek úgy értelmezik a zsidót, hogy “Izraellel szimpatizáló”? Akkor ugye,100 %-kos igennel kéne válaszolni! A kötődés Izraelhez negatív lenne? S Logikusan, ha egy országban tényleg van antiszemitizmus,  akkor az elfordulás a befogadó országtól az eszményi haza felé teljesen érthető. Ez nem zsidóellenesség, hanem logikailag filoszemitizmus, együttérzés a „többség” által meggyanúsított idegennel szemben. Többség? Mióta többség a 45 %? Különben vajon lehetett „nem tudom”-mal is válaszolni, vagy nem válaszolni? Ugye, megértitek, hogy fenntartásaim vannak a statisztikákkal szemben?

Mária Rádió, 2012. április 19, Jegyzetek (13), 10:55, Ismétlés: 17:25 és 21.55-kor.

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
  1. kissulrich permalink*
    2012/04/18 14:38

    Tegyük fel, hogy a kérdés a következő: “Valószínűnek tartod-e, hogy az erdélyi magyarok lojálisabbak a magyarsághoz, mint Romániához”? Elképzelem, hogy igennel válaszolsz. Nos, vedd tudomásul, hogy magyarellenes vagy, antihungarus. Logikus, ugye?

  2. rianas permalink
    2012/05/04 11:37

    Csak az a nagy baj, hogy egy hangadó csoport addig veri a többséget, hogy ‘Te büdös antiszemita söpredék!”, hogy a végén tényleg mindenki utálni fogja őket. De sajna, nem csupán őket, hanem tényleg a zsidó származásúakat…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s