Skip to content

Húsvét 6. vasárnapja – „B” év

2012/05/03

Barátaimnak mondalak benneteket

Igazi barátság

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben. Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket. Nagyobb szeretete senkinek sincs, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok, maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást. Jn 15,9-17

 

Barátaimnak mondalak benneteket – ez valóban döbbenetes kijelentés! Akkor is, ha van egy feltétele! Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit parancsolok nektek – de az engedelmesség többnyire, nem csak Krisztus korában, de ma is, a beosztott, a szolga állapota, nem a baráté. Mégis, Jézus hangsúlyozza, hogy nem alávetettséget vár el barátaitól, hanem egyetlen dolgot, hogy szeressék egymást! Nem csak egyenként barátai Jézusnak, hanem együtt, közösségükben is, és ezen a közösségen belül egymásnak is barátai.

Ez a kapcsolat paradox módon marad asszimetrikus és mégis kölcsönös. Asszimetrikus, mert egyfelől Jézus választotta ki őket. míg hagyományosan a barátok talán nem is emlékeznek arra, ki volt a kezdetek kezdetén a kezdeményező, annyira egyek és egyenrangúak. Asszimetrikus, hisz Jézus szeretete akkora, hogy életét is adja barátaiért. Asszimetrikus, hisz ő adja a parancsot. És mégis, szeretete fölülír mindent. Maga a parancs is a szeretet. Ilyen parancsot örömmel teljesítünk. Jézus még azt is hozzáteszi, hogy azt akarja, legyen teljes az örömünk.  Ugye, megéri?

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s