Skip to content

Vírusok és mémek

2012/05/16

A szép szörny

Ki látott már vírust? 1931-ig senki , mert csak az elktronmikroszkóp tette láthatóvá őket. Évmilliókig láthatatlanul pusztítottak. Paraziták. „Élő anyagként az csak gazdaszervezetekben, annak folyamatait felhasználva viselkednek” – írja a Wikipédia. Vírusok a számítógépeinken is megbújnak és a világhálón is bújócskáznak. Létezésüket mindnyájan elszenvedjük, de csak kevesen tudják tetten érni és kiszűrni őket. A médiát bejárják a rémtörténetek, hogy mire képesek. Akár civilizációnk összeomlását is előidézhetik.

Mémeket se látott soha senki. A mém szó a mimémából (utánzás) származik. Ez olyan név, mondja Dawkins, ami „a kulturális átadás egységének vagy az utánzás, az imitáció egységének gondolatát hordozza”. Az elnevezés a „gén” analógiájára készült, a mém-elmélet alapgondolata az evolúció kiterjesztése kulturális alapegységekre. A memetika a mém előfordulásával, tulajdonságaival, elszaporodásával foglalkozó tudományág. No lám, már saját tudománya is van, holott a létezése sem bizonyított. De – be kell vallani – lenyűgöző ötlet. Az eszmék utánzás útján terjednek. Az eszmék vírusként terjednek, azaz szinte legyőzhetetlenül, és megállíthatatlanul,m és valóssággal letepernek minket, ez is lenyűgöző. De géneket, melyek a mémeknek modellül szolgálnak, az utódok szüleiktől öröklik a szaporodási folyamat során. Szóval szükséges egy élőlény, sőt többnyire kettő közbelépése. Szaporodás nélkül a gének hoppon maradnak, hiába önzők, mint Dawkins merészen állítja.

A számítógépek világában azonban mindez egyszerűbb. Az internetes mém kifejezés egy neologizmus, mely egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten. Helyben vagyunk. Divat. Ami el is múlik, ahogy jött. Vagy mégse?

Elgondolkodom. Ezek a fránya mémek hogyan is terjednek? A neten nem kétséges, boldog-boldogtalan küld mindenkinek mindent és még like-olja is. A pletyka és rágalom terjesztésére kiválóan alkalmas, de persze a propaganda minden fajtájára is. Felmentve érezzük magunkat az értékelés és válogatás felelőssége alól: mindent bele! Ingyen kaptuk, ingyen osztogatjuk.

S belegondolok: mi lenne, ha ugyanennyi energiát fordítanánk az imára? Mi lenne, ha a vírusmarketinget az örömhír terjesztésére fordítanánk? Facebookra fel, testvéreim!

Elhangzott: Mária Rádióban, 2012. május 17-én csütörtökön, 10:55, 17:25 és 21.55-kor.

One Comment leave one →
  1. 2012/05/21 21:16

    Most volt vírusom. Ha tudom milyen fránya lény van bennem…. 😀

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s