Skip to content

Pünkösdvasárnap – B év (2012)

2012/05/25

A jövendőt fogja hirdetni nektek

Távol és mégis közel?

Szenvedése előtt Jézus így szólt tanítványaihoz: Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság lelke, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam. Tegyetek ti is tanúságot rólam, hiszen kezdettől fogva velem voltatok. Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek. Hanem, amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra. Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek. Megdicsőít engem, mert az enyémből kapta, amit majd hirdet nektek. Minden, ami az Atyáé, az enyém is. Azért mondtam, hogy az enyémből kapja, amit majd hirdet nektek. Jn 15, 26-27, 16,12-15

 

Pünkösdvárás

A jövendőt fogja hirdetni nektek – ígéri Jézus a lélekről.  A jövő mindig is izgatta a fantáziánkat, annak ismerete szinte mindenhatóságot kölcsönzött annak, aki sikerrel elhitette magáról, hogy ő bizony a jövőbe lát. A Lélek azonban nem ismereteket közöl erről a Lélekről, nem a jövő urává tesz, hanem „hirdeti” azt, mint egy programot, feladatot és küldetést. Hatalmat csak annyit kapunk hozzá, amennyi a sikerhez, – küldetésünk sikeréhez – szükséges, de mindezt küldetésben tesszük, ahogy az múlt vasárnap hallhattuk. Ilyenek voltak például, a jelek, melyekről Mennybemenetele előtt beszélt Jézus, melyeket konkrétan megígért. Másról, így a teljes jövőről nem beszél az Úr: „hisz nem vagytok hozzá elég erősek”. A piacra dobott álpróféciák bezzeg épp a katasztrófákról szólnak, félelmet gerjesztenek, és nem segítséget ígérnek. Hazugságok, melyektől messze, nagyon messze lakozik az Igazság Lelke.

Érdekes, de nem meglepő módon a kortársakat az Igazság Lelke kevésbé vonzza. Pedig a Vigasz, amelyre ők is vágynak, csakis az Igazság köntösében jelentkezik nálunk. Rábízzuk magunkat vezetésére? (2012. május 27.)

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0 illetve élőszóban a zugligeti Szent Család Plébánián vasárnap18 órakor.

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s