Skip to content

Chen Guangcheng kálváriája

2012/05/31

A félelmetes vak

Vak vezet világtalant? – tehetnénk fel a kérdést a vak kínai ügyvéd, Chen Guangcheng kálváriáját követve. A legfrissebb hírek szerint Chen Szolzsenyicin sorsára jutott, azaz „kiengedték” az Egyesült Államokba. A kínaiak megszabadultak egy kellemetlen értelmiségitől, aki hinni mert a jogállamban, abban, hogy Kína betartja saját törvényeit, ha erre valaki bátran emlékezteti őket. Naiv volt? Akkor minden demokrata az, sőt minden jogász is az, aki nem csűri-csavarja a törvényt, hanem betartatja. Mindez emlékeztet minket, a Nyugat kényelmében élőket, hogy az értelmiséginek kötelességei is vannak, nem csak jogai, sőt előjogai, melyeket aprópénzre válthat. Az egész huzavonát a média aprólékosan tárgyalta, Chen hol maradt volna, hol ment volna, végül már csak a hátra maradt családtagok miatt aggódott.

My choice

Érdekes, de szinte senki sem kommentálta, hogy a polgárjogi aktivista az abortusz miatt keveredett konfliktusba a hatóságokkal. Mindez akkor, amikor a Népszabadság online és offline maró iróniával nyilatkozik a KDNP erőfeszítéseiről, hogy az abortusznak gátat vessen. No persze, mifelénk az alapállás más: a terhes asszonyok vélt jogai, az egyén áll a középpontban, nem a vélt nemzeti érdek, mely Kína hatóságait mozgatja. A homlokegyenest ellenkező ideológiai álláspont azonban elhomályosítja, hogy hiába jog nálunk, az, ami Kínában kötelesség, egyik esetben sem a gyermek védelme áll a középpontban. Pedig vele és rajta keresztül a nemzet jövője is a tét.

Igaz, a nemzet jövője nem kizárólag a népszaporulattól függ, hanem a nép lelkiállapotáról is. Ezzel pedig nálunk éppúgy baj van, mint Kínában, még ha más előjellel is. Miközben a Népszabadság úgy érvel, hogy aki nem engedélyezi a tablettát, az mintegy jóváhagyja a kaparást, – ami persze álságos és hazug logika, – addig a gyermek nem akarásának lélektani és szociális gyökereiről senki sem beszél. Pedig végül is mindegy, hogy az egyén nem akarja az utódot, vagy a Párt nem akarja, ha az eredmény gyilkosság és nemzethalál.

Chen esete más szempontból is elgondolkodtató. Kalandfilmbe illő szökése megcsúfolta a rendőrállamot, annak hatalmas terrorgépezetét, úgy, mint egykor a moszkvai Vörös-téren leszálló sportrepülő, mely bravúr évfordulójáról épp a napokban az emlékezett meg a világsajtó.  A tanulság pedig ez: a mindenható állam mégse oly hatalmas. A másik tanulság: egyetlen egyén igazságszeretete felér egy hadsereggel, és megszégyeníthet egy birodalmat . Csak civil kurázsi kell hozzá. Mikor lesz nekünk is Chenünk?

 

Elhangzott a Mária Rádióban, 2012. május 31-én. csütörtökön, 10:55, 17:25 és 21.55-kor.

2 hozzászólás leave one →
  1. Margó permalink
    2012/06/13 00:42

    Vajon mikor ? Ki mondja meg ?,,,?????????????????

  2. Titánia permalink
    2012/06/17 15:51

    Mikor lesz nekünk is Chenünk? És mikor lesz Népszabadság mentes, nyugodt polgári életünk?

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s