Skip to content

Évközi 15. vasárnap B év (2012)

2012/07/13

Ne vigyenek semmit, csak vándorbotot.

Abban az időben: Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével elküldte őket, hatalmat adva a tisztátalan lelkek felett. Megparancsolta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot: sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután így folytatta: „Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, bizonyságul ellenük.” Azok elmentek, s hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg. Sok ördögöt űztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak. Mk 6, 7- 13

 

Ne vigyenek semmit, csak vándorbotot. – így szól az utasítás. A világ talán legrégibb munkaszabályzata szűkszavú, és még így is valójában csak két pontból áll: eszköztelenül kell járni az utat, és nem pazarolhatják energiájukat azokra, akik ellenállnak. Ez az eszköztelenség, ez a racionalitás kemény feltétel, de valójában azt jelenti, hogy a hirdető csak katalizátor, a meglevő készséget engedi kibontakozni a jó hírre fogékony befogadó közösségben. A befogadó így kezdettő fogva közreműködik, nem passzív hallgató, hanem maga is stimulálón hat a hirdetőre. A harmadik szabály emellett szinte elsikkad, ti., hogy kettesével menjenek!

Ennek sok előnye van. Az apostolok nap, mint nap kiértékelhették az eseményeket. Az apostolok buzdították és támogatták egymást. Az apostolok feloszthatták a munkát egymás között, hogy ki-ki tehetsége és adottságai szerint abban jeleskedjék, amiben jó.

Mindamellett senkit sem hagytak ki, mindenki megkapta az esélyt: ’”hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg” – – számol be Márk. Nem erőltették azonban, ott ahol hiányzott a nyitottság. Tovább mentek. És ez lenne a negyedik szabály, talán a legfontosabb: el kell menni az emberekhez, nem várni, hogy ők jöjjenek! (2012. július 15.)

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s