Skip to content

Egyperces divatok

2012/07/25

Örkény István egypercesei manapság érettségi tétel. Híres egyperceseiről maga nyilatkozta, hogy „nem azért rövidek, mert kevés a mondanivalójuk, hanem mert kevés szóval szeretnének sokat mondani.”  Sietős menedzserek úgy vélik, hogy nem is lehet hasznos az olyan írás, mely sokkal több idejüket veszi igénybe, mint egy perc. Az ő világukban mindennek gyorsan kell mennie, megállás nélkül. Nem csoda hát, hogy Kenneth Blanchard és Spencer Johnson pszichológusuk ’Az egyperces menedzser ’című könyvük világsiker lett, és mindeddig 13 millió példányban kelt el. 25 nyelvre fordították le, köztük magyarra is. A trükk csábító. Íme, az első utasítás: Egyezz meg beosztottaiddal a célban, majd vizsgáld meg, hogy nézne ki a jó viselkedés. Itt álljunk meg egy pillanatra. Viselkedés, behaviour, a modern pszichológia egyik kulcsszava, egy híres irányzat a behaviorizmus jelmondata. Iskoláskorunkban még „magaviseletnek” mondták, osztályozták, és ugye, emlékszünk, hogy az első években tanítóink arra nevelek, hogy viselkedjünk jól. Az alternatív iskolákban ez elmarad, de az ott tanulóknak utána komoly nehézségei vannak beilleszkedni az ipari világ normáiba. Mint ahogy az ún. Harmadik Világ lakóinak is nehéz beilleszkedniük, amiért aztán a mi behavioristáink elmaradottnak, vagy finomabban fejlődőknek, fejlődésben lévőknek mondják őket. Élek a gyanúval, hogy könyvükkel Blanchardék a vállalati vezetőket akarják dresszírozni. Ha a 13 millió olvasóból csak 1 % is követi a mágikus receptet, összeáll a posztindusztriális elit, melyből az egyénieskedés, a lázadozás utolsó csírája is kiveszett.

Az utasítás így megy tovább: Írd le minden egyes célodat egyetlen papírlapra, kevesebb, mint 250 szóban. Az nem sok. Mostani kis elmélkedésem eddig ennyiből állt. E tömörséghez azonban csupa Örkény szükségeltetik, bár kételkedem, hogy a dresszírozott menedzser örökölte volna az ő páratlan tehetségét. A leírt célkitűzést aztán újra meg újra el kell olvasnia az egyperces menedzser-jelöltnek. Blanchardék azzal buzdítják híveiket, hogy erre elég egy-egy perc. Ez megint a türelmetleneknek szól. No persze napközben is időről-időre – itt a pszichológus rugalmas, és nem ír elő kötelező normát, minimum alkalmat – újabb egy percet rá kell szánni, hogy teljesítményünket szemügyre vegyük, és lássuk, magatartásunk fedi-e előre kitűzött céljainkat. Pofon egyszerű, ugye? Ezért is vonzó. A módszerhez persze hozzá tartozik az egyperces dicséret és – ki hinné? –  az egyperces dorgálás is. Ez egy egyperces dorgálás volt, 365 szóban. Marad a kérdés: miféle teljesítmény ellenőrizhető egy perc alatt?

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5 ’ röpirat az etikáról 20 (2012. július 26. csütörtök, 10:55, 17:25 és 21.55-kor)

Reklámok
3 hozzászólás leave one →
 1. Buzási László permalink
  2012/07/25 13:49

  “majd vizsgáld meg, hogy nézne ki a jó viselkedés. ”

  Nem akarok szőrszálhasogató lenni, de ezt nem értem: hogy lehet megvizsgálni valamit, ami nincs, vagy csak elképzelésünk van arról, hogy milyennek kéne lennie…???

  Laci

 2. Hódsági Éva permalink
  2012/07/25 17:31

  Kedves Ulrich Atya !
  Nem igazán szeretnék a posztindusztriális elitbe tartozni, habár
  a hatékonyság tudom, hogy így lehet a legnagyobb. Betanított szellemi
  munkásokra – erre lenne szükség(?) – és hol marad az ember (?) – még
  ha üzleti világról is beszélünk.
  Írására önvizsgálatot tartottam – esetemben a dorgálás jogos – maga-
  tartásom nem fedi az előre kitűzött céljaimat, ezen próbálok javítani…
  Tisztelettel,Éva

 3. Gosztony Géza permalink
  2012/07/25 19:17

  Vannak olyan körülmények, ahol a rövid, egyértelmű utasítások, válaszok, értékelések feltétlenül szükségesek – mentők, tűzoltás, katasztrófa. Az üzleti élet számos területe, talán többségük nem ilyen. Ugyanakkor nagyon hasznos, ha a lényeg megragadására, világos fogalmazásra, szükségtelen részletek elhagyására törekszünk, úgy általában, szóban és írásban. Ebben az értelemben a rövidségre törekvés nem okvetlenül a kollektív elbutítás vagy egyformásítás eszköze.. Az egyperces menedzser akkor hatékony, ha jól fel tudja mérni, hogy mikor és mire elég egy perc vagy szükség van több időre. A könyvet nem ismerem, de gondolom a szerzők nem tiltják meg, hogy az “egy percest” elégséges megfontolás előzze meg. Örkény egy percesei nem egy perc alatt születtek, de egy perc alatt voltak hatásosak.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s