Skip to content

Jézussal vakációzom (nyári lelkigyakorlat)

2012/07/27

Augusztusban sokan szabadságon lesztek, és mint örök optimista, remélem, a Balatonon is megtaláljátok vasárnap a templomot! A katolikus.hu-n megtaláljátok a miserendet… Azokak, aki erre fel akarnak készülni – idejük most tényleg van , sőt bőségesen van!– ajánlom jelen írásomat, az augusztusi vasárnapi evangéliumokról, mintegy „puntaként”, hogy elmélkedhessetek rajta. Az én elmélkedéseimet megtaláljátok minden héten péntektől kezdve a blogomon, vagy a BONUM TV-n, ahol hallhattok és láthattok is, ha már nem lehetek fizikailag veletek. (Vasárnapi gondolatok, a You tube-on és blogomon is!) A you tube-on egyébként fel is lehet iratkozni a homíliákra. A többi napon is egy-egy Atya kommentálja a napi evangéliumot, így akár minden nap rászánhattok egy negyed órát. 

Meggyőződésem azonban, hogy nagyobb a lelki haszna, ha magatok elmélkedtek a szövegen, ezúttal János evangéliumán, annak 6. fejezetén. Ehhez szeretnék adni néhány tanácsot, ötletet, sugallatot…

E hónap egyúttal a Nagyboldogasszony és Szent István ünnepe is. Ajánlom, hogy a négy vasárnap mellett ezt a két ünnepet is vonjátok be elmélkedéseitekbe. István királyunk ünnepét  azért is, mert az ő ünnepe egyúttal a Nemzet kenyerének is ünnepe, és János evangéliumának hatodik fejezet e egyetlen nagyszerű elmélkedés a kenyérről. Az élet kenyeréről-

Bemelegítésként ajánlom, a vakáció és/vagy a hónap első napján, hogy elmélkedjetek a Miatyánk kulcsmondatáról:”Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”.

Néhány szempont ehhez:

Voltam- már olyan helyzetben, hogy nem volt meg nekem (és családomnak) a mindennapi kenyerem? Hogyan éltem meg ezt a helyzetet? Találkoztam-e ilyen helyzettel baráti körömben? Hogyan élem meg (ha megélem…) milliók ínségét: távoli egzotikus hírként, vagy megérint engem? Mit jelent ez konkrétan? Megbecsülöm-e mindennapi kenyerünket? Hányszor dobtunk kukába kenyeret?

Az élet kenyere: az augusztusi elmélkedések a mennyből leszállott kenyérről szólnak. Milyen gyakran „áldozom”? Mit érzek, amikor magamhoz veszem az Úr testét? Gondolok rá, vagy csak úgy sorba állok, mert mindenki ezt teszi (a templomban…)?

Íme, felkészültél a 4+2 elmélkedésre Kisasszony havában! Olvasd el az első héten, vasárnap előtt a 4 vasárnap evangéliumát adó 6. fejezetet János evangéliumában.  Lassan, fontolgatva olvasd, mérlegelve, mit jelentek e szavak! János evangéliuma nem egy könnyű „sztori”, elbeszélés, mint Márk evangéliuma, hanem „tömör teológia”! Viszont hitünk központi MISZTÉRIUMÁRÓL szól, „A” misztériumok misztériumáról”,  az EUCHARISZTIÁRÓL!

Első elmélkedés: A kenyérszaporításról. Ezt még júliusban, a 17. vasárnapon „vettük át”, vasárnapi gondolataim már megtalálhatók a blogomon.

Mégis, néhány szempontot adnék egyéni elmélkedéshez, mivel a kenyérszaporítás – és a vízen járás – nem véletlenül nyitánya az eucharisztikus beszédnek!

Javaslatom: egy Szent Ignác-i kontempláció, azaz szemlélődés, a színhely kialakításával, azaz képzeld el, ott vagy a tömegben Tiberiás tavánál. Azaz, nem úgy nézed a történetet, mit egy moziban, vagy netén a tévében hátradőlve a karosszékben, hanem képzeletben hallod magad is Fülöpöt, amint megkérdezi, „Honnan vegyünk kenyeret?”, stb. Légy résztvevő! Ki vagy? AZ egyik apostol? Ülj le Jézus mellé! Hallgasd őt! Figyeld a tömeget! Telepedj le! Éld meg a történetet, hagyd megtörténni, ne ismételd meg szóról szóra János leírását: ez a te történeted (lesz), Jézus neked (is) szaporította a kenyeret. Szánj rá egy órát – ez az Ignác-i lelkigyakorlatok „normája”, de legalább felet. Majd emlékezz vissza, mi történt? Mit figyeltél meg? Mit hallottál, mit láttál? Emlékezeted felfrissítésére néhány kérdés:

Mennyire aggódtál, látva a tömeget, hogy „mit eszünk”? „Mit iszunk”? Jézushoz mennyire közel (agy távol) telepedtél le? Láttad őt? Vagy csak hallottad? Kik voltak a csoportodban? Családod? Barátaid? Közösséged? Ők hogy reagáltak? Te hogyan kommentáltad az eseményt? Hogy ízlett a kenyér? A hal? Miről beszélgettek evés közben. stb.  Minden részlet fontos lehet, tanulsága van!

Még „hatásosabb”, ha az elmélkedés végén Jézussal beszéled meg a történteket, élményeidet, tapasztalatidat: mint egy baráttal! Szent Ignác ezt nevezi imabeszélgetésnek. És stílszerű, ha az elmélkedéssorozatot Loyolai Szent Ignác ünnepén, július 31-én kezded el J

Most, hogy jól felkészültél az eljövendő vasárnap(ok)ra, ütemezd be minden hétvégén az elmélkedést a négy vasárnapról. Csütörtökönként jelentkezem! Itt a blogon (és Facebookon).

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Hódsági Éva permalink
    2012/07/27 20:41

    Blogjaidon keresztül én már Jézussal vakációzom jó ideje,
    köszönök mindent és szép nyarat kívánok Kedves Atya ! És most
    kezdődhet az Olimpia ! Éva

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s