Skip to content

Évközi 23. vasárnap B év

2012/09/06

A király dadog

Abban az időben: Jézus elhagyta Tirusz vidékét, és Szidonon át a Galileai-tóhoz ment a Tízváros határába. Itt eléje hoztak egy dadogva beszélő süketet, és kérték, tegye rá a kezét. (Jézus) félrevonta őt a tömegből, a fülébe dugta az ujját, majd megnyálazott ujjával megérintette a nyelvét. Föltekintett az égre, fohászkodott, és így szólt: „Effata, azaz: Nyílj meg!” Azon nyomban megnyílt a füle, megoldódott a nyelve és érthetően beszélt. Jézus megparancsolta nekik, hogy a dologról ne szóljanak senkinek. De minél jobban tiltotta annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak, és hangoztatták: „Csupa jót tett: a süketeket hallóvá teszi, a némákat pedig beszélőkké!”  Mk 7, 31-37

 

„Kérték, tegye rá a kezét.” – Nem csodálatos, hogy a süketnéma jóakarói ugyanarra a gesztusra kérték Jézust, mint amellyel majd apostolait küldi útra, hogy hirdessék az örömhírt? A hallását és a beszédkészségét újra visszanyerő dadogó ember pillanatok alatt hithirdetővé lett, valóságos apostol. Valószínű, hogy csak az képes felmérni a gyökeres változást, aki hasonló átalakuláson ment át, vagy közvetlen környezetében élt át hasonlót.

Történt pedig, hogy immár másodszor a gondviselés egy dadogó diákot adott ajándékba a szakkollégiumban. Egy dadogót hallgatni nagy türelmet kíván. Csak úgy megy, ha úgy szeretjük a dadogót, ahogy szülei szerették. Ilyen értelemben volt Gergő ajándék kollégistatársainak az „Ignácban”, és lesz reményeim szerint Gábor a Roma Szakkollégiumban. Ő most költözött be és mérnök szeretne lenni. Így eleve könnyebb dolga lesz, mint a bölcsész Gergőnek, aki jelenleg doktorál, és még nem tudja, újságíró lesz-e, vagy egyetemi tanár, de minden esetre írogat a Szívbe, a jezsuiták havilapjába. Itt írta meg a „Király beszéde” című film – mely egy dadogó királyról szól – ismertetését, beleszőve saját tapasztalatait és filozófiáját a dadogásról. A leendő királyt dadogása miatt alkalmatlannak tartották uralkodásra. Neki bizonyítania kellett. Megcsinálta. Sok dadogó nem kap ilyen esélyt, és ezért nem kamatoztathatja talentumait. Ezért írhatja Gergő: „Mi dadogók, csak hálásak lehetünk azért, hogy mindeddig félreértett és többnyire marginalizált problémánk most egy világhírű film középpontjába került.”

Jézus kortársát nem logopédusok tanították, elég volt, hogy Jézus rátegye a kezét. Elgondolkodom. Hány kommunikációra képtelen ember vár erre a kézrátételre? Ki és mikor fogja nekik mondani: Effata? Nyílj meg? Ki érinti meg nyelvünket?

(2012. szeptember 9.)

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

3 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2012/09/08 09:29

  Az emberi szív szeretete fogja megnyitni fülünket, megoldani nyelvünket.
  Isten ezen keresztül tesz nap,mint nap csodát.

 2. 2012/09/11 10:54

  Jézus szerete koncentráltan nyilatkozik meg a gyógyításnál,érinti a külső és belső érzékszerveket a megnyílásra hangolva azokat,és a beteg érdekében szólókat is.Ez a széleskörű és mély érintettség,szeretetére hangolódás jellemzői lehetnek a mai gyógyulásoknak is.

 3. Tamási József permalink
  2012/09/14 09:06

  Bizony azért logopédushoz is kellene egyeseknek fordulniuk, főleg, ha nyilvánosan kíván beszélni, rádióban, BonumTv-ben. A kiváló gondolatok értékét nagyon csorbítja a beszédhiba! Tamási Jóska

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s