Skip to content

Boszorkányok pedig mégis vannak…

2012/11/06

Gyűrű, óvd meg a királyt!

Könyves Kálmán hiába mondta, hogy (“De strigis vero quae non sunt, nulla questio fiat”), miszerint boszorkányok pedig nincsenek. Igaz, a Wikipédia szerint „valójában csak a kereszténység megerősítését szolgálta: könyves királyunk csak a strigák, a pogány hitvilág szerinti csodatévőnők (más források szerint vérszívó túlvilági lények) létezését tagadta, ugyanebben a törvénykönyvben törvényt hozott a maleficák, a bűbájosok ellen.” Eszerint a kérdés jóval bonyolultabb, mint gondolnánk, és sokfajta boszorkány van, azaz nincs.

A Wikipédia persze nem pontosságáról ismert. Mit ért a szerzővajon azon, hogy „valójában csak a kereszténység megerősítését szolgálta”? Hol itt az ellentmondás és mivel? Hisz amúgy eredetileg papnak nevelt – és ennek megfelelően átlagon felül művelt – uralkodó nyilván védte a keresztény királyságot.  No persze, itt van a király pecsétgyűrűje, egy úgymond „apotropikus” felirattal: Gut gut gutani tabal. Még azt sem tudni, hogy ez gót vagy arámi szöveg, de azért e mondat alapján Thebal-gyűrűnek nyilvánították a ritka ékszert. Dan Brown biztos regényt tudna keríteni köréje. Ez azt jelenti, hogy egyfajta talizmán, amely megvédi hordozóját. A babona még ezt a felvilágosodott uralkodót is elérte volna?

Természetbarát boszorkány

Második jelenet: nagy lelkigyakorlatom a kanadai Guelphben, jó nyolcszáz ével később. A miséken az egyik apáca az üldözött boszorkányokért imádkozik. Nem a boszorkányperek áldozataiért, hanem magukért a boszorkányokért, és általában a megalázott nőkért. Feminista diskurzus a nagy lelkigyakorlat kebelén? Tényleg az. A kurzus végén ugyanaz az amerikai apáca egy New Age filmet mutat be, és kommentárja világossá teszi, hogy főkötő ide-, főkötő oda, a WICCA mozgalommal rokonszenvez.

Boszorkányok. Modern boszorkányok. Honlapjuk is van: http://www.wicca.hu, és persze magyar tagozatuk.

A honlap szerint „A Wicca korunk egyik legdinamikusabban fejlődő vallása. Az ősi angolszász népvallás élő emlékeiből építkezve modern formájában Gerald B. Gardner hozta be a köztudatba az 1950-es években. Gardner halála után Alex Sanders vette át szerepét és ő tájékoztatta az embereket erről az újjáéledő misztérium- és természetvallásról, melybe akkoriban még csak avatás útján lehetett bekerülni. A 60-as évekre vallásunk eljutott az Egyesült Államokba, ahol robbanásszerűen terjedni kezdett, s egyre sokszínűbbé, nyíltabbá vált, a misztériumvallás jelleg mellett egyre karakteresebbé vált a természetvallás aspektus.”

Szóval, én Kanadában már a fejlett Wicca mozgalom egy elkötelezett hívével találkoztam. Azaz kiderült, hogy több a 30 napos lelkigyakorlaton résztvevő hölgy is lelkes Wicca-hívő. Azaz boszorkány.

Mivel tehát boszorkányok vannak, sőt szervezettek, foglalkozzunk velük.

Harmadik anekdota: a noviciátus után Rómába küldtek teológiára. Ott sokan meglátogattak, Róma népszerű célja az európai turizmusnak,és jó egy helyi vezető. Főleg ingyen, Meglátogatott egy volt osztálytársam lánya is, két német egyetemista, Ute és Uwe kíséretében. Meghívtam őket ebédre a Gesùba. Miközben felszolgálták a legendás spagettit, elkezdtek ostromolni az inkvizícióval és hasonlókkal. Persze a boszorkányperek is lázba hozták a két freiburgi fiatalt. Kiderült, hogy nincsenek megkeresztelve, és otthonról nem kaptak vallási nevelést. Vettem nekik egy német nyelvű evangéliumot a Herder könyvesboltban, és megmondtam nekik, ezt olvassák el előbb, aztán rátérhetünk a boszorkánykérdésre. Rá egy évre Ute katolikus lett, megkeresztelkedett. Szép ajándék, hogy azt aznap tette, amikor engem Ternyák Csaba Pesten pappá szentelt. Mi ebből a tanulság? : Mielőtt megértenénk a boszorkánykérdést, meg kell érteni, fel kell dolgozni az örömhírt, az evangéliumot Különben vagy néprajzi szinten okoskodunk, vagy apologetikára kényszerülünk.

Mindezt részletesebben ma este fejtem ki a Párbeszéd Házában, a keddi időséta Istennel sorozat második előadásán, 19 órai kezdettel. Mindenkit szeretettel várok.

2 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2012/11/06 21:34

  Kedves Atya! Nagyon köszönöm, hogy hallhattam az előadást, érdekes volt és való igaz,
  hogy ma képesek az emberek egyes hülyeségeikből tanokat, ideológiát alkotni. Ez ellen
  minket Istenbe vetett hitünk megvéd, és helyén tudjuk kezelni a dolgokat. A meséket kicsit
  leszólta az Atya, pedig ott aztán tényleg elkel egy-két seprűs boszorkány, bár az enyéimben érdekes módon eddig még nem szerepeltek.

 2. 2013/09/08 12:44

  Szomorú, hogy a keresztény elvakultság és szűk látókör még mindig jelen van ebben a világban…
  Hadd fejezzem ki őszinte sajnálatomat azok iránt, akik képtelenek objektíven szemlélni minden utat és csak egyetlen ösvényt vélnek helyesnek, a többire meg fújnak, mert az már nem fér bele az egyéni világképükbe.
  Nincs fekete és fehér.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s