Skip to content

Advent 4. vasárnapja C év

2012/12/21

A MAGZAT ÖRÖME

A MAGZAT ÖRÖME

Örvendezve felujjongott méhemben a magzat

Az angyali üdvözlet után Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt felujjongott a magzat, s a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott: Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcs! Hogyan lehet az, hogy Uram anyja jön hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog vagy, aki hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked! Lk 1, 39-45

Újítsuk csak meg adventi aktív-passzív elemzésünket!

Ki itt az aktív? Mária. Ő az, aki útra kel, aki siet, aki belép Zakariás házába, aki eljött Erzsébethez. Ki itt az aktív? Erzsébet, aki felkiált, hogy áldott a látogatója. Persze csak megállapította, hogy mi történt vele. Ő Máriát passzív szerepében látja, mint azt, aki befogadta méhébe a gyermeket. Mert az Úr mondta. Aki áldott, az passzív, hisz az Úr adja az áldást. Az Áldás megtörténik vele. Az Úr az aktív, a végső kezdeményező! Csak Ő?

S íme, a nagy meglepetés: a magzat az, aki Máriával egyenrangú aktív szereplő a történetben. Ő az, aki felujjong az anyaméhben, aki Máriával együtt köszönti a Megváltott, aki hozzá hasonlóan meg sem született, hanem ugyancsak magzat. A magzatok egymásnak örülnek, és rajtuk keresztül ujjonganak az anyák! De honnan az ő örömük, a magzatoké? Valójában a Lélek ujjong bennük és velük. A Lélek, amely betöltötte Erzsébetet is, mint ahogy korábban Máriát, és most a magzatot is. A magzat mint egy erősítő felnagyítja az örömöt anyjában. Eszköz, aktív eszköz, a végső Aktív, a Lélek kezében.

Kiss Ulrich SJ

Meghallgathatod/megnézheted a Bonum TV-n is!  http://bonumtv.hu/vasarnapi-gondolatok-0

2012. DECEMBER 23. ADVENT 4. VASÁRNAPJA – „C” É

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s