Skip to content

2013. JANUÁR 13. URUNK MEGKERESZTELÉSE – „C” ÉV

2013/01/14

VÁRAKOZÁS_Urunk megkeresztelése 2013A nép feszülten várakozott.

Abban az időben: A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Ezért János így szólt hozzájuk: Én csak vízzel keresztellek benneteket. De eljön, aki hatalmasabb nálam, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel fog titeket megkeresztelni. Ekkor történt, hogy amikor a nép keresztelkedni ment, Jézus is megkeresztelkedett. Miközben imádkozott, megnyílt az ég, és a Szentlélek leszállt rá látható alakban, mint egy galamb. Szózat is hallatszott az égből: Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem. Lk 3,15-16. 21-22

 

A nép feszülten várakozott. Ez a mondat, ez a leírás egyszerre tárj fel Jézus kortársainak várakozását, és remélhetőleg miénket is. A Karácsonyi ciklusban pedig már nem is várunk újabb tetőzésre, annyira felgyorsultak az események, annyira mindennapossá vált az Élő Isten jelenléte közöttünk. A valós történelemben persze a gyermek születése és a keresztelés között egy emberöltő eltelt. Simeon és Anna rég megtértek őseikhez, a hagyomány szerint Szent József is halott volt, a nép reménye nem kötődött Jézushoz. Unokatestvére, János a várakozás katalizátora. És János még felcsigázza a várakozást: nagyobbat, többet ígér, mint amit a tömeg el tud képzelni. Nem váratja meg őket. Az ígérettel szinte egyidejűleg bemutatkozik a Megígért.

Ami figyelemre méltó, hogy Lukács szerint az esemény váratlan csúcsa, a Lélek megjelenése, Jézus imájához kötődik. „Miközben imádkozott” szállt le a Lélek. Ez ma sincs másképp, és a csoda minden szentmisében megismétlődik, és a jelenlét szelíd és diszkrét. Akkor „mint egy galamb” szállt le a Lélek, ma ugyanolyan szerényen jelenik meg a kenyér és bor színében, Lakománkban.

S ha feszülten figyelünk, ha továbbra is feszülten várakozunk, talán mi is meghalljuk az szózatot: Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem!

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Hódsági Éva permalink
    2013/01/14 09:49

    A galamb valóban leszáll minden “lakomán”, s a léleknek olyan fényt és mosolyt ajándékoz,
    mely azután hatalmas erővel árad belőlünk szerteszét.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s