Skip to content

Hát maga (is) bolond?

2013/02/20

Ki a bolond?

Ki a bolond?

Hát maga bolond, hát maga bolond, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond? – kérdezte Karinthy Frigyes olvasóit Ady Endrét karikírozva. A kérdezőt és/vagy kérdezettet a DSM, a pszichiáterek diagnózis-katalógusa egy szép napon minden további nélkül betegnek nyilváníthatja, ha követve sajátságos logikáját, az ismétlés kórjára megfelelő számú tünetet talál. Elég ehhez az, hogy a szakma neves művelői közül, aki egyetlen egy összeírja a vélt tüneteket, hogy bármely furcsa rendellenességből súlyos betegséget gyártson a halhatatlanságra vagy egyszerűen hírnévre vágyó pszichiáter.  Igaz,le kell fogadtatni ötletét a zsűrivel, amely híres pszichiáterekből áll. Legalábbis ezt állítja Jörg Blech a Der Spiegel nevű német hírmagazin cikkírója a folyóirat legfrissebb számában.[i]  Az őrület normálissá válik – állítja Blech, bár cikkét úgy is összegezhetjük, hogy bármely normális embert őrültnek nyilváníthatnak a szakma jeles művelői, ha illik rá bármelyik leírás, egy adott szimptóma együttes, amelyet az elfogadott betegségek egyre bővülő listájába felvettek. A követelmények egyre lazábbak, azaz egyre könnyebben felkerülhetünk a listára, és ezzel titkos rémálmaink valóra válhatnak: nem csak a vagyonra éhes örökösök zárhatnak el meghalni nem kész örökséghagyókat, mint a filmekben vagy regényekben. Hovatovább tiszta szerencse, ha saját orvosunk nem ugyanolyan pszichiátria-hívő, mint némely kollégája.  S akinél az orvos rendellenességet konstatál, azt minimum tablettákkal tömik tele, a gyógyszeripar agy örömére, mely e bizarr fejlemények kiemelt haszonélvezője.

Meddig normális, például, gyászolni?

A pszichiáterek eddig 2 hónapot „engedélyeztek”, mint lélektanilag elfogadható normát, újabban azonban két hétre csökkentették a küszöböt. A tizenötödik napról kezdve tehát lelki sérültnek nyilváníthatnak, ha még mindig siratjuk az elhunytat.  Megborzadok! Megborzadtok? De veszélyeztetett az is, aki zabál, a torkosból könnyen őrült lesz, mint ahogy a tartós munkanélküliből, vagy a csupán túl élénk kisgyerekből is, vagy a szórakozott professzorból. A társadalom ingerküszöbe csökken, mindenki bolond, aki nem olyan, mint mi. Sejthetjük, hogy ez hova vezet. Elég az, hogy a tudósok hangzatos nevet adjanak a megfigyelt rendellenességnek. Karinthy, például, e norma szerint mániákus ismétlészavarban szenvedett, de lehet persze hogy Ady volt a beteg. Vagy mindketten? Holnap talán az is az, aki viccelődik, vagy nevet Karinthy Így írtok ti-jén. Veszélyes korban éltek. Szóval, akkor ki itt a normális?

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5 ’ röpirat az etikáról 32 (2013_2_07)


[i] Wahnsinn wird normal. Der Spiegel 4/2013. 111-119.

Reklámok
3 hozzászólás leave one →
 1. Szügyi Andrásné permalink
  2013/02/20 17:54

  Akik ilyeneket hirdetnek, azoknak – szerencséjükre – még nem volt igazi fájdalmuk valaki elvesztése miatt. De hát a pszichológus is ember (remélhetőleg).

 2. Nagy Katalin permalink
  2013/02/21 13:59

  Köszönet kedves Atya ezért az elmélkedésért, felrázott. Valóban szomorú, söt megdöbbentö tendenciák ezek a mi világunkban, tenni kell ellenük, -talán nézöszöget kell váltani Es ezt tanítani. Egyre inkabb eltünöben van az igazi jo humor.-Amit Karinthy “Törpe-fejüek” versében csinál=karikírozza Adyt,…az nekem vicces, költöi könnyedség,felvidámít. Es különben is van egy közmondás: “az ismétles a tudás anyja”-nem így van?

 3. 2013/03/24 16:09

  Ha egy orvos rááll a diagnózis-vadászatra, nincs az a páciens, aki két-három kórképnél kevesebbel megúszná (a gyakorlatban persze ilyesmire nincs idő). Rövidlátás, hanyagtartás, lúdtalp, gyanús hemangiómák vagy anyajegyek, súlyfelesleg, a fogazat rendellenességei, gombás lábak vagy körmök, mitesszerek, hangulatzavarok, táplálkozási hibák – hogy csak néhány gyakoribbat említsek. Hamvas Béla írja, hogy az emberi normálállapot a betegség. A feladat, nem meggyógyulni, hanem a betegséggel együtt élni. (Summa Philosophiae Normalis).

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s