Skip to content

Nagyböjt 3. vasárnapja 2013 C év

2013/03/01

Az áldozatok a bűnösök?

Az áldozatok a bűnösök?

(Vajon)  … bűnösebbek voltak, mint a több galileai?

Abban az időben: Odajött Jézushoz néhány ember, s azokról a galileaiakról hozott hírt, akiknek vérét Pilátus az áldozat vérével vegyítette. Erre Jézus megjegyezte: Azt hiszitek, hogy ezek a galileaiak bűnösebbek voltak, mint a több galileai, azért, hogy így jártak? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan. Vagy azt gondoljátok, hogy az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony és megölte őket, bűnösebbek voltak a Jeruzsálemben élő több embernél? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan. Aztán egy példabeszédet mondott. Egy embernek fügefa volt a szőlőjében. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Erre így szólt vincellérjéhez: Idejárok három év óta, hogy gyümölcsöt keressek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd k! Miért foglalja itt a helyet? De az így válaszolt: Uram, hagyd meg még az idén. Körülásom és megtrágyázom, hátha terem majd jövőre. Ha mégsem, akkor kivághatod. Lk 13,1-9

Ezek a galileaiak bűnösebbek voltak, mint a több galileai? – kérdezi Jézus a római mészárlás áldozatairól, és határozott nemmel felel. Mégis, ma is, sokunkban él a hamis istenkép a bíráskodó Istenről, aki végre is hajtja az ítéletet, nem bízva a földi igazságszolgáltatásban. Sőt mi több, egy kontinensnyi ember komolyan hiszi, hogy az Istenség ezt akár nemzedékek hosszú során át is megteszi, illetve nem is kell hozzá semmiféle Isten, önmagunkat ítéljük kései büntetésre egy másik életben, újraszületve, csak azért, hogy elnyerjük méltó büntetésünket. Jézus azonban arra tanít, hogy elég a bűnbánat, hisz bűnhődött Ő helyettünk. Csak az érthetetlen, hogy mi bűnösök miért nem örülünk ennek? Miért várjuk továbbra is a büntetést buszszerencsétlenségek, földrengések és cunamik formájában? Miért próbálják egyesek akár a gulágot és a holokausztot is karmikus adósságaink törlesztéseként magyarázni? Vagy éppenséggel szeptember 11-ét?

Miközben Istent hóhérként és a világ csendőreként képzeljük el, felmentjük kínzóinkat és rabtartóinkat. Legfeljebb majd legközelebbi életükben bűnhődnek, és ezzel folytatódik a körforgás. Nos, a zsidók Jézus korában nem rendelkeztek ilyen kényelmes mindent megmagyarázó tannal, ezért aztán Pilátus is Isten helytartója, sőt végrehajtója, lett, aki Isten helyett büntetett. Még kényelmesebb egy tárgyat, mint a tornyot az Isteni harag eszközévé tenni. Így aztán az építészek, akik mondjuk a mai üzleti gyakorlat szerint kispóroltak néhány téglát, és ezzel tették potenciális gyilkossá alkotásukat, büntetlenül maradnak.

Miért olyan nehéz bűnbánatot tartani, és helyette mítoszokat gyártani felmentésünkre? Miért váratjuk Isten akár három évig? Miért nem érik be a bűnbánat gyümölcse? Erre keressünk választ a nagyböjtben!

2013. MÁRCIUS 03.

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Hódsági Éva permalink
    2013/03/02 13:13

    ” De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan.” Mert lehet, hogy jövőre kivágnak benneteket, mint a terméketlen fügefát. Igen Uram, a nagyböjtben is mennyi bűnt követünk el, a kisértés ott ólálkodik körülöttünk. És akkor az irgalmas Istenhez mondott imánk segít. És a kisértés és a bűn elkerül – bűnbocsánatot tartunk és bűnbocsánatot nyerünk.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s