Skip to content

Nagyböjt 5. vasárnapja 2013 C év

2013/03/15

Fiatalon könnyebben kövezünk...

Fiatalon könnyebben kövezünk…

kezdve a véneken

Abban az időben: Jézus kiment az Olajfák hegyére. Kora reggel újra megjelent a templomban. A nép köréje sereglett, ő pedig leült, és tanította őket. Az írástudók és a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje. Odaállították középre, és így szóltak hozzá: Mester, ezt az asszonyt házasságtörésen érték. Mózes azt parancsolta törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz? Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, és vádolhassák. Jézus lehajolt, és ujjával írni kezdett a földön. Ők azonban tovább faggatták. Erre fölegyenesedett, és azt mondta nekik: Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van! Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön. Azok meg ennek hallatára egymás után eloldalogtak, kezdve a véneken, s csak Jézus maradt ott a középen álló asszonnyal. Jézus fölegyenesedett, és megszólította: Asszony, hol vannak, akik vádoltak téged? Senki sem ítélt el? Senki, Uram – felellte az asszony. Erre Jézus azt mondta neki: Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél! Lk 8,1-11

 

… kezdve a véneken – milyen szerencse, hogy Jézus korában még tisztelték a kort, az idősebbeknek nagy tekintélye volt, hét őket illette az elsőbbség mindenben. Ez időt adott cselekedeteik megfontolására. Időt adott Jézusnak is, hogy gondolkodásra, erkölcsi mérlegelésre késztesse őket. Az asszony így megmenekülhetett.

Twitter

Twitter

A Twitter korszakában másodpercek alatt születik az ítélet, és vele egyidejűleg a végrehajtás. Mérlegelni, okoskodni, érvelni nincs idő. Utólag persze végeláthatatlan a kommentek sora. Ami nem használ az elítéltnek.

Jézus azzal küldte el az asszonyt: Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél! Ez utóbbi komment manapság feltehetően elmarad.  A diadalmas relativizmusnak hála, bár amúgy könnyen ítélkezünk, dehogy szólunk mi bele mások magánéletébe. Amúgy minden magánélet. Sok a dobálni való kő, és divat kérdése, miért köveznek meg. Amiért tegnap megkövezés jár, az ma „orientáció”, „irányultság”, szóval mindenki édes sajátja. Mi marad akkor Jézus lenyűgöző történetéből?

Mérhető az erkölcs?

Mérhető az erkölcs?

De hisz épp ez az izgalmas! Miközben ma már a bűncselekmény is vitatott, Jézus hozzáállása, egyedülálló humanizmusa, őszinte emberszeretete elbűvöli még a relativisták is. Érzi az erőt, ami ebből a rendkívüli emberből árad. Segítek! Ezt az erőt hívjuk szeretetnek.

2013. MÁRCIUS 17.

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Hódsági Éva permalink
    2013/03/16 12:31

    ” Én sem itéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél! Lk 8,1 11) Elmegyek. Segíts Uram, hogy többet ne vétkezzek!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s