Skip to content

Kettős pápaságvagy kettős mérce?

2013/03/20

VIII. Bonifác dilemmája

VIII. Bonifác dilemmája

Habemus papam! Van Pápánk! Kettő is – tréfálkozott sms-ben egy barátom. Utoljára a XIV. században volt egyszerre két pápánk, egy római és egy francia. Ez volt az avignoni fogság szégyenletes korszaka. Róma népének becsületére legyen mondva, a nép nem fogadta el, hogy az „ő pápáját” a francia király utasítgassa, ezért is lett ellenpápa. A mai helyzet persze gyökeresen más, hisz XVI. Benedek maga mondott le és egyengette az utat utódja számára, akinek most tulajdonképpen „alattvalója,” ha a letűnt feudális kor kategóriáiban gondolkozunk. Ez persze anakronizmus. Lehet persze, hogy hamarosan sok minden anakronizmus lesz, amit tegnap még örök és megrendíthetetlen hagyománynak tekintettünk.

Így rég feledésbe merült a pápai hármas korona, a tiara, bár az államfők még tegnap is úgy járultak tisztelegni – hódolatról azért nem beszélnék – Ferenc pápa elé, mint egykor a császár elé. VIII. Bonifác, aki sikertelenül kísérletezett a világi hatalom feletti uralmát kőbe vésni, és ebbe a kísérletbe bele is halt, most örvendezhetne! Valószínűleg azonban teljeséggel értetlenül állna Ferenc pápa „ferences” gesztusaival szemben: kopott fekete cipő a szép piros Prada helyett, aranygyűrű helyett ezüst – a szegénység ilyen szeretete, ami egy szerzetesnek természetes, egy római arisztokrata, mint az Orsini pápa, VIII. Bonifác, számára érthetetlen különcködés lenne.

Rá még a farkasok is hallgatnak...

Rá még a farkasok is hallgatnak…

Valljuk be, ezen a téren mindnyájan kicsit álszentek és farizeusok vagyunk. A média különösen az. Miközben ünnepeli Ferenc pápa szegénységét, és jó tanácsokkal látja el az Egyházat, hogyan legyen még radikálisabban szegény, a tanácsadóknak eszük ágában sincs, még böjtidőben sem, változtatni bármit is saját életmódjukon. A gazda(g)sági növekedés, magyarán az egyre növekvő gazdagság, például, örök téma, sőt tabu. Megbukna az a politikus, aki Ferenc pápához hasonlóan a szegénységet erény rangjára emelné. Ha ő maga, mármint a politikus, gyakorolna ilyen gesztust, mondjuk, gyalog járna a fekete Audi helyett, mindjárt kikiáltanák populistának. Ajánlom tehát, tartsunk lelkiismeret-vizsgálatot: valóban boldognak hisszük a szegényeket?

Hadd meséljek el egy régi történetet, egy példabeszédet! Az apát meglátgatta a kolostort. Az ünnepi ebéden a barátok arról beszélgettek, hogy szegénységi fogadalmunkhoz nem illik a sok arany azt oltárokon, a templomban. Az apát nem szólt semmit, de ebéd után sorra meglátogatta a szerzeteseket celláikban. Az egyiknél sok könyvet látott, azt mondta hát neki Add el könyveidet, elég neked az evangélium! Hasonlóan mindenkinek volt valamilyen vesszőparipája, és az apát mindig ugyanazt tanácsolta: szobáikban ne legyen más, mint a feszület és az imakönyv.  Egy év múlva újra meglátogatta a kolostort. Ezúttal az ebéden senki nem emlegette a szegénységet.

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 34 (2013_3_21)

Reklámok
One Comment leave one →
  1. Krizsán Éva permalink
    2013/03/24 12:05

    Üdvözlöm Atyát és a kedves olvasókat!
    Hol is kezdjem.Vidéken élek és elég sajátos környezetben ahol szinte minden napos a bűnözés félnek az emberek és egyre nagyobb az elszigetelődés és egyre nagyobb a gyűlölet.Azt látom egyre kevésbé számít az emberiesség a becsület,hagyják becsapni egymást s önmagukat…A településünkön új pap van egy fél éve de máris elkezdődött az alattomos propaganda ellene mégis vagyunk egy páran akik örülnek a változásoknak.Ez a kis példa arra hogy miként kezdődik és dagad a rosszindulatú viselkedés.Sajnos számos példát tudnék sorolni de nem teszem mindig azt mondom saját magát minősíti az az ember aki embertársaiban csak a rosszat látja sőt tesz is lépéseket ellene DE sokan bedőlnek ezeknek a manipulátoroknak.
    Személy szerint örülök Ferenc pápa megválasztásának mert a spirituális kisugárzással szeretettel fordult felénk és szomjazzák az emberek a boldogságot.Régen vallom, hogy nem fentről a palotákból és távol a szegénységtől kell prédikálni hanem közénk kell jönni és belekóstolni,élni az életünket mint pl.Böjte Csaba atya.Körbevesszük magunkat mindenféle szerkentyűvel amitől várjuk a boldogságot a megoldást tőle s egyre nő a boldogtalanság és újra vágyunk valamire újabb és újabb elégedetlenség fakad belőlünk.Vallásos vagyok hitem meggyőződésem van amit sokan szerettek volna már sárba döngölni.Tisztelem a vallásokat de rossz hogy sokan visszaélnek vele s keverik mindenféle ideológiával.Kívánom hogy egyszer ne a hatalomvágy és pénz hatalma vezéreljen senkit mert azzal csak a kiszolgáltatottakat semmisítik meg talán ez is a céljuk.Kívánok mindenkinek boldog, hitben gazdag, tenni akaró életet! Köszönöm és örüljünk egymásnak, tiszteljük egymásban az ember,az anya és gyermeki tisztaságot!! Zanáné Krizsán Éva

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s