Skip to content

Húsvét 2. vasárnapja 2013 C év

2013/04/01

Zárt ajtók mögött...

Zárt ajtók mögött…

Zárva tartották az ajtót

Amikor a hét első napján beesteledett, Jézus megjelent a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, pedig a zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. Belépett, és így szólt hozzájuk: „Békesség nektek!” Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és oldalát.  Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. Jézus megismételte: „Békeség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.” E szavak után rájuk lehelt, és így folytatta: „Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot.” A tizenkettő közül az egyik, Tamás, vagy melléknevén Iker, nem volt velük, amikor Jézus megjelent nekik. Később a tanítványok elmondták neki: „Láttuk az Urat.” De ő így szólt: „Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem érintem ujjaimat a szegek helyéhez, és nem tapintom meg kezemmel oldalát, én nem hiszem!”  Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok, Tamás is ott volt velük. Ekkor megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett és köszöntötte őket: „Békesség nektek!” Tamásnak pedig ezt mondta: „Nyújtsd ide az ujjadat, és nézd a kezemet! Nyújtsd ki a kezedet, és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívő!” Tamás így válaszolt: „Én Uram, én Istenem!” Jézus ezt mondta neki: „Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem. Boldogok, akik nem láttak és mégis hisznek!” Jézus még sok más csodajelet is művelt tanítványai szeme láttára, de azok nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezeket viszont megírták, hogy higgyétek: Jézus a Messiás, az Isten Fia, és hogy a hit által életetek legyen benne. Jn 20,19-31

 

Zárva tartották az ajtót – a félelem foglyaiként szektává sorvadt az apostoli közösség. Már nem hirdetik az örömhírt, megszakadt a kapcsolat a külvilággal. Jézus tehát zárt ajtókon lép be hozzájuk. Kétszer is. Mert ez a különös: miután megtapasztalták a találkozás örömét a Feltámadottal és küldetést kaptak, még mindig zárt ajtók mögött tanácskoztak. Ennek nem lehetett oka, hogy csonka volt a közösség, amikor Jézus első alkalommal megjelent. De Jézus számára fontos volt, hogy mindegyikük megtapasztalja, hogy az Élet győzött a halál felett. Hiszem, hihetjük, hogy ez ma is fontos neki, és eljön ma is, ha kell, zárt ajtókon is belépve.

Mint ahogy nem tesz szemrehányást Tamásnak, hogy nem hisz társainak, úgy nem dorgálja meg a társakat se, hogy miért ücsörögnek „otthon”, amikor küldetésük van. Nem is akármilyen: olyan, mint az övé! „Úgy küldelek én is titeket” – mondja. Lehet persze, hogy épp ettől rémültek meg: túl nagy a felelősség! Hisz nincs visszakérdezés, nem lehet sms-ben rákérdezni: És neki megbocsássak? Egyszerűbb lenne, lett volna, ha az Úr azt mondja nekik: bocsássatok meg mindenkinek. Sőt, végül ki is jelenthette volna, én most megbocsátok mindenkinek. Nektek már semmi dolgotok. De van! Övék a teljes felelősség, mind a mai napig. Hát ezért kell a Szentlélek asszisztenciája, ezért kellett a megerősítés is, hogy mindezt a Feltámadott mondta, és a Feltámadott senki más, mint Mesterük, aki értük szenvedett. Ezt mondja ki Tamás: „Én Uram, én Istenem!” Neki már nem kellett más csodajel. S neked?

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2013/04/01 11:22

  Ebben az elmélkedésben kiérződik a nagy elkötelezettség és szeretet az Úr iránt – erő van benne, lendület, felszólítás. Más csodajel nem kell, csak mindenkinek megbocsátani és követni a Mestert!

 2. GHERGHELUCA ILDIKÓ permalink
  2013/04/01 17:58

  Köszönöm ATYÁM ,hogy egy személyben hármas , DE egy isteni személy vagy.Köszönöm ,hogy KARÁCSONYKOR értünk földre szállottál ,megtestesülésed által felvetted emberi sorsunkat,DE ezzel nem elégedtél meg ,hogy isteni létedre emberré lettél,köztünk éltél ,dolgoztál ,gyógyítottál és tanítottál,hanem köszönjük,hogy példát mutattál,—-az által ,hogy érdemtelen létedre ,hagytad ,hogy KERESZTRE FESZÍTSENEK- . Hála ,hogy halálod után is, nem hagytál magunkra ,a VIGASZTALÓT , SZENTLELKEDET küldted el, aki által biztos a reményünk
  KÍVÁNOM ,hogy mindannyian az ÖRÖK ÉLET reményében éljünk,amelyet nap mint nap élhetünk—-ÁLLELUJA

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s