Skip to content

Virágvasárnap 2013 C év A Passió

2013/04/22

 

Megalázás

Megalázás

Találd ki, ki ütött meg?

Az emberek, akik őrizték Jézust, csúfot űztek belőle és bántalmazták. Szemét bekötötték, és kérdezgették: Találd ki, ki ütött meg? És mindenféle szitkokat szórtak rá.

 

Találd ki, ki ütött meg? Miért alázzuk meg az elítéltet, mielőtt végeznénk vele? Le kell rombolni méltóságát, nehogy emelt fővel éljen emlékezetünkben? Ez valószínű, mivel előszeretettel alkalmazzák politikai ellenfelek esetében. A Hitler elleni merénylet és összeesküvés szereplőit Roland Freisler vérbíró elé nadrágszíj nélkül állították, ami a rendezők számítása szerint nevetségessé és szánalmassá tette a fizikailag megtört porosz arisztokrata tiszteket. Valójában Freisler, aki amúgy kommunistából lett szupernáci, üvöltözése volt szánalmas, és ma is az, hatvan év távlatában. A kommunista vérbírák is mindent megtettek áldozataik megalázására is, még halottukban is, amikor a jeltelen sírba arccal lefelé dobták be őket. Az utókor döbbenten szemléli a fennmaradt dokumentumokat, melyek a bírákat ítéli el legkisebb gesztusaikban is.

Megfélelmítve

Megfélelmítve

Jézus peréről nincs dokumentumfilmünk. Mel Gibson próbálta pótolni a hiányt, és a nézők szégyenkezve letették a földre colás üvegeiket. Nem lehetett majszolni, szürcsölni, miközben ömlött Krisztus vére és csattogott az ostor.

És akkor itt ez az ízléstelen társasjáték. Ki ütött meg? Nagyon tudományos ez, empirikus bizonyítékot követetek prófétai rangjára. Ez önmagában legitim elvárás. Csakhogy nem lehet belőle cirkuszi mutatvány, houdinis önmegszabadítás.  Sok ma az álpróféta, aki azzal bűvöli el a nagyérdeműt, hogy azokat a láncokat veti le, melyeket önmaga (vagy asszisztensei) tettek rá. Mindez szemfényvesztés. Gibson azt mutatta meg, sokak szerint túl brutálisan, hogy itt valódis szenvedés történt.

De a gúnyolódás és csúfolódás gyerekes kegyetlenség. A sértegetőt diszkvalifikálja, nem a sértettet.  Találd ki, ki ütött meg? Csak nem én?

2013. MÁRCIUS 24.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s