Skip to content

Húsvét 5. vasárnapja 2013 C év

2013/04/26

A csók meghittsége

A csók meghittsége

Most dicsőül meg az Emberfia”

Abban az időben: amikor az áruló Júdás kiment a teremből, Jézus beszélni kezdett: „Most dicsőül meg az Emberfia, s az Isten is megdicsőül benne. Ha Isten megdicsőül benne, Isten is megdicsőíti őt saját magában, sőt hamarosan megdicsőíti. Fiaim, már csak rövid ideig vagyok veletek. Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.”. Jn 13, 31-33A; 34-35

 

Most dicsőül meg az Emberfia” Most?  Igen, amikor kiment… Ki? Júdás. Már éjszaka volt – mondja tömören János.  A bűn és árulás misztériuma sokakat megbabonáz. Hogyan lehet, hogy Júdás részese az üdvtörténtnek, a megváltásnak? Mi több: hogyan lehet azt a pillanatot, amikor az áruló elhagyja a közösséget, amikor szakít vele, amikor végleg kiközösíti önmagát,  a megdicsőülés pillanatának tekinteni, amikor megvalósul, beteljesedik az Emberfia és Atyja misztikus egysége? Ha valamin le lehet mérni, mennyire titokzatos marad Isten, a legemberibb pillanatban is, a megtestesülés beteljesedésének pillanatában is, akkor ezen az érthetetlen himnuszon, melyet Jézus az utolsó vacsorán zengett.

Mindezt Jézus magát is megrendítette! (Jn 13, 21). És az árulás és megdicsőülés pillanata ugyanaz, amikor János először nevezi önmagát a szeretett tanítványnak. Jézus közelsége az egyiknek boldogsága, a másiknak bukása. S mégis vállalnunk kell e közelség kockázatát, ahogy Jézus maga is vállalta!

2013. április 28.

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2013/04/27 06:22

  Jézus közelsége legyen a mi örök boldogságunk!

 2. nyúlakalapban permalink
  2013/04/27 18:10

  ” Hogyan lehet, hogy Júdás részese az üdvtörténtnek, a megváltásnak? Mi több: hogyan lehet azt a pillanatot, amikor az áruló elhagyja a közösséget, amikor szakít vele, amikor végleg kiközösíti önmagát, a megdicsőülés pillanatának tekinteni, amikor megvalósul, beteljesedik az Emberfia és Atyja misztikus egysége? ”

  Valahogy úgy, hogy Júdás 30 (?) ezüstért követte el az árulást, azaz az anyag(iak) iránti vágya által elfordult az örök élettől, az üdvösségtől és Istentől, és ez a megközelítés lényegében válasz a további, nyilván költői kérdésekre is.

  Hogy Jézus közelsége bukása annak az életfelfogásnak, ami kimerül az anyagi javakkal való foglalkozásban..hát ööö még szép.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s