Skip to content

KÉSZen vagy?

2013/05/15

Hit éve... Csak idén?

Hit éve… Csak idén?

KÉSZen az együttműködésre volt a címe a napokban a keceli KÉSZnek tartott előadásomnak a Hit Éve alkalmából. Gondoltam, megosztom a hallgatókkal az ott elmondottakat. A hit „‘meggyőződés közvetlenül bizonyíthatatlan dolgokról’ mondja az értelmező szótár, de lehet bizalom is valakinek a jellemében… Csak később nevezték hitnek „egy vallás tételeinek rendszerét”. Régen azonban, aki hitet tett, az esküt tett, hitet tett valami mellett, és persze hitves vagy hű szavunk is erről a tőről származik. Jó erre emlékeznünk, amikor a XXI. században a hitről elmélkedünk.

A hit nem a hiszékenyek könnyelműsége, mint ahogy a hitetlenség nem bölcsesség, ahogy azt némely szkeptikus szívesen elhitetné velünk – no lám, megint a hit a gyökere a hiedelemnek is, annak, hogy valamit elhiszünk. Egyébként is nem az a kérdés, hogy mit hiszünk, hanem hogy kinek hiszünk. Annak hiszünk, akinek hitele van, aki hiteles. A kereszténység hitelét például előbb a szemtanúk, ti. a feltámadás tanúi alapozták meg, majd a vértanúk hitelesítették.

A Biblia mindezt történeteken keresztül tanítja, immár nemzedékek hosszú során! Csak épp meg kell tanulnunk annak hiteles olvasatát. Ezért aztán érdemes elmélkedni a Teremtés könyvének első fejezetein, hisz ott, ha legendás köntösben is, de hiteles képet kapunk arról, hogyan képzelték el őseink, hogyan értelmezték a szent írók Isten és ember együttműködését, és ami ennek folytatása és konkrét megélése, az emberek közötti együttműködést. A kettő ugyanis elválaszthatatlan. Lám, mit mond a Genezis?

Isten az embert az édenkertben, tehát egy kertben helyezte el, hogy művelje és őrizze azt. Megbízott benne, azaz Ádámban, azaz, bennünk, az emberben, hisz e kert művelését és őrzését egyaránt ránk bízta. Ehhez azonban az „embernek” segítőtársra volt szüksége, ez lett Éva. Az együttműködés az emberek között tehát genetikailag kódolva volt a kezdetektől fogva: Ami Ádám számára rejtélyes maradt, az ennek az együtt-működésnek a mély gyökere, az a tény, hogy az emberek közötti együttműködés alapja az Istennel való együttműködés volt, és hogy a kettő elválaszthatatlan egységet képezett.

Elbújt ...

Elbújt …

S akkor jött a reklámszakember, egy kígyó képében. Ígérgetett. Olyasmit, ami nem állt sem módjában, sem hatalmában. Például azt, hogy semmi esetre sem fogtok meghalni. A reklámban ma is mindenki szép, okos és fiatal. Ennyi elég? Igen, elég volt, hogy megrendítse bizalmunkat Istenben, hogy kikezdje hitünket. Mert a Hit bizalom. S íme, a szent író humora: amikor felnyílt a szemünk, mit is láttunk? Mezítelenségünket, azaz védtelenségünket, sebezhetőségünket. Az ember akkor elrejtőzött. De Isten megtalálta őt, mint ahogy mindig megtalál. Az emberiség története azóta is, mind a mai napig, egy bújócska. S hiába mondod gyermeteg módon: Nem ér a nevem! Az Úr pedig hívogat: Hol vagy?

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 39 (2013_05_16)

Reklámok
One Comment leave one →
 1. 2013/05/17 12:32

  HITBEN ÉLEK ,HIT ÁLTAL
  Valóban ,a HIT az , amelynek meggyőződése által,megtapasztalható az isteni Nagybetűs élet.Hitet tenni valamiről,csakis úgy lehetséges ,ha IGAZ,ha hiteles.Hisz minden téves ,hazug állítás,napvilágra kerül előbb.,utóbb.Akárhogy próbáljuk magunkat s másokat becsapni.
  A kereszténység hitelességét valóban,a Feltámadás tanúi alapozzák meg,amelyek nemcsak a múltban,de ma is hiteles példák,csakis egy KALKUTTAI TERÉZ anyára,ÉBNER JENŐ atyára,SALKAHÁZI SÁRA szociális testvérre gondolok.ÉLETÜK hitelessége ,nem volt becsapó,ők amit vallottak élték ,s az által ISTEN ,a SZŰZANYA oltalma alá helyezték reményüket.
  Tehát szentek ,nemcsak voltak ,vannak s lesznek!
  Most ,a HIT ÉVÉBEN ,nagyon is példamutató életük.,s felbátorító ,hogy az EVANGÉLIUM szavát nemcsak meghallani kell,hanem élni ,tettekre váltani.kellS ,most a harmadik isteni személy eljövetelekor,PÜNKÖSDKOR bátran forduljunk ,az ERŐSSÉG LELKÉHEZ ,hogy e reklámvilágban ,a mi reklámtáblánk a LÉLEK pecsétje legyen,amely életünket megpecsételi ,s a jó megtételére indit

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s