Skip to content

Évközi 11. vasárnap 2013 C év

2013/06/14

RESTEK A JÓRA

RESTEK A JÓRA

Csókot sem adtál nekem

Egy farizeus meghívta Jézust, hogy étkezzék nála. Betért hát a farizeus házába, és ott asztalhoz ült. Élt a városban egy bűnös nő. Amikor megtudta, hogy Jézus a farizeus házában van vendégségben, alabástromedényben illatos olajat hozott. Megállt hátul, Jézus lábánál. Sírt, könnyeivel öntözte Jézus lábát, majd hajával megtörölte, és csókolgatta. Ennek láttára a vendéglátó farizeus így szólt magában: Ha ez próféta volna, tudná, hogy ki és miféle, aki érinti őt: hogy ez egy bűnös nő. Jézus akkor hozzá fordult: Simon, mondanék neked valamit. Az így válaszolt: Mester, beszélj! Egy hitelezőnek két adósa volt. Az egyik ötszáz dénárral tartozott neki, a másik ötvennel. Nem volt miből fizetniük, hát elengedte mindkettőnek. Melyikük szereti most jobban? Úgy gondolom az, akinek többet engedett el – felelte Simon. Helyesen ítéltél – válaszolta. Majd az asszony felé fordulva így szólt Simonhoz: Látod ezt az asszonyt? Betértem házadba, s te nem adtál vizet a lábamra. Ez viszont könnyeivel öntözte a lábamat, és hajával törölte meg. Csókot sem adtál nekem, ez meg szüntelenül csókolgatta lábamat, amióta csak bejött. Aztán nem kented meg fejemet olajjal. Ez meg kenetet öntött a lábamra. Azt mondom hát neked, sok bűnbocsánatot nyer, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, az kevésbé szeret. Aztán így szólt az asszonyhoz: Bocsánatot nyertek bűneid Menj békével! Erre a vendégek kezdték mondogatni magukban: Ki ez, hogy még a bűnöket is megbocsátja? Ő pedig ismét az asszonyhoz fordult: A hited megszabadított téged. Menj békével! Ezután bejárta a városokat és a falvakat, tanított, és hirdette az Isten országát. Vele volt a tizenkettő és néhány asszony, akiket a gonosz lélektől és különféle betegségektől megszabadított: Mária, melléknevén Magdalai, akiből hét ördög ment ki, Johanna, Heródes intézőjének, Kuzának a felesége, Zsuzsanna és még sokan mások, akik vagyonukból gondoskodtak róla. Lk 7,36-50

 

Nem ilyenre vágyott!

Nem ilyenre vágyott!

Csókot sem adtál nekem – szól a szemrehányás. Nemde, újból és újból megvalljuk, hogy „sokszor és sokat vétkeztem gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással? S verjük mellünket: én vétkem, én vétkem, én igen agy vétkem? S ha a sorrendnek is an jelentése – már pedig van – az „igen nagy vétek” tehát a mulasztás vétke. Ez a jóra való restség a 7 főbűn egyike.  Eredetileg a szerzetesek bűne volt. A restségből és a szomorúságból állt össze, a mikor Szent Gergely pápa az addig 8 főbűnt ezzel az összevonással hétre redukálta. Az akédia nemtörődömséget jelentett Isten dolgai iránt. Jézus magára vonatkoztatja: vele nem törődünk, amikor a felebaráttal nem törődünk!

A szeretet jele

A szeretet jele

A farizeus nem köszönti őt lábmosással – ő majd ezzel búcsúzik tanítványaitól, és nem csókolja meg őt. Júdás majd megteszi. A bűnös asszony azonban mindenkit fölülmúl: megteszi azt, amit nekünk, minden vendéglátónak meg kéne tennünk. Jézus azt dicséri az asszonyban, hogy bátran megvallja szeretetét. Mindenki előtt. Mit sem törődve a közvéleménnyel. És ez felér a bűnbocsánattal. Tartsunk hát lelkiismeret-vizsgálatot mulasztásainkról.

2013. JÚNIUS 16. ÉVKÖZI 11. VASÁRNAP – „C” ÉV

No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s