Skip to content

A csurogi példa

2013/06/26

Kézfogás

Kézfogás

A csurogi koszorúzásban sokan csak politikai alkut látnak. A szerbek be akarnak jutni az Unióba és jól jönne nekik a magyar támogatás. S nincs olcsóbb alku, mint felmenteni a magyarságot a háborús bűnösség kollektív vádja alól. Felmerül persze a kérdés, ha ez ilyen egyszerű, miért nem látják ezt be a csehek és a szlovákok is? A cinikusok persze azt mondhatják erre, hogy északi szláv szomszédjainknak nincs mit kínálni. Csakugyan? A békés együttélés és gyümölcsöző együttműködés nem érne fabatkát sem? Talán ajánlatot kellene tennünk, akár a szerbekkel együtt… Utópia? Persze, hogy az! Mint ahogy egykor utópia volt az önálló Szlovákia vagy az Egyesült Európa is. Sőt, nem is olyan régen Magyarország is egy birodalom tartománya volt. Jött egy történelmi pillanat és hirtelen alkupozícióba kerültünk. Az akkor elit kész volt erre. A mostani is az lenne? Áder János szerbiai látogatását szívesen értékelném, mint annak jelét, hogy igen, készek!

Te mit látsz?

Te mit látsz?

Ideje volna Trianont japán szemmel nézni. Hamarosan a 100. évfordulót ünnepeljük, azaz a közvélemény szerint nincs mit ünnepelni… Tényleg nincs? A japánban és a kínaiban a krízis írásjele az esély és a veszély jeleiből tevődik össze. Jó lenne száz év után az esélyeket is látni! Hisz Európa bukdácsolva ugyan, de mégis krízisről krízisre az egyre szorosabb együttműködés fele halad.

És itt nekünk kettős esélyünk van! Melyik ország mondhatja még el magáról, hogy minden szomszéd államban százezrével vannak követei, akik legalább kétnyelvűek, és otthonosak mind a saját anyanyelvi kultúrájukban, mind a lokális többség kultúrájában? Minden egyes határon túli magyar egy nagykövet, vagy legalábbis potenciális konzul. Kultúrattasé és üzletkötő. Tolmács. S mivel a többség ritkán tanulja meg kisebbsége nyelvet – ugyan hány magyar tud beásan vagy lováriul? – a kettős kultúrpolgárok ideális közvetítők. Szükségünk van rájuk. Szüksége van rájuk a többségnek is, mivel az együttműködés Európában nem egy lehetséges opció, hanem az Opció, valóságos kényszer, igaz pozitív értelemben. Egymásra vagyunk kárhoztatva, hála égnek, teszem hozzá. Szlovák szomszédjaink ezt ma még nem értik. Ne várjuk meg, hogy megértsék, lépjünk mi elsőnek.

Modell lehetne ...

Modell lehetne …

Ez a szemlélet azonban nem hiteles, ha az egykori áldozatokban, csak egyetlen egyszer, egy állami, protokolláris látogatás erejéig hajtunk fejet. Adjunk, mert adhatunk, értelmet áldozatuknak Legyenek ők az új barátság védőszentjei! Adenauer és De Gaulle a reimsi katedrálisban pecsételte meg a születő európai egységet. Kohl és Mitterand a verduni katonai temetőben. A halottak valójában a legnagyszerűbb politikusok, ha az unokák nem csak megsiratják őket, hanem a szövetség láncába is beépítik.

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 42 (2013_06_27 A  csurogi példa

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2013/06/26 12:40

  Egymásra vagyunk utalva, nem vitás, de az emberi méltóságot kölcsönösen tiszteletben tartva kell a közös európai céljainkat megvalósítani.

  • Csalótzky Annamária permalink
   2013/06/26 20:47

   Én amondó vagyok, hogy ej de jó volna még egy kicsit nagyobb merészség, ha már úgyis a pozitiv deviencia, a vérátömlesztés útjára léptünk végre ebben a vérszegényedő Európában, és akkor talán az utópiából … juj, de ki sem mondom !
   Bogár László tanár úrnak a történelem és gazdaság körében tett vizsgálódásai alapján az a véleménye, hogy nekünk akkor lehet sikerünk, ha mindenkor tudásunk, bátorságunk és kitartásunk van.
   Szívemből szólt. Hagyjuk el, a sapkáját az uraság előtt gyürögető jobbágy szerepkörét, vagy az emberi méltóság mögé bújt sasszékat.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s