Skip to content

Évközi 13. vasárnap C év

2013/06/28

Kövess engem!’

Követnéd?

Követnéd?

Történt pedig, hogy amikor közeledtek felvételének napjai, elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Követeket küldött maga előtt, akik el is indultak, és a szamaritánusok egyik helységébe érkeztek, hogy szállást készítsenek neki. Azok azonban nem fogadták be, mert Jeruzsálembe szándékozott menni. Ennek láttára tanítványai, Jakab és János ezt mondták: ,,Uram! Akarod-e, hogy kérjük, szálljon le tűz az égből, és eméssze meg őket?’ De ő hozzájuk fordulva megfeddte őket, és elmentek egy másik faluba. Amint mentek az úton, valaki azt mondta neki: ,,Követlek téged, bárhová mész!’ Jézus azt felelte neki: ,,A rókáknak odujuk van, az ég madarainak pedig fészkük, az Emberfiának azonban nincs hová lehajtania a fejét.‘ Egy másiknak ezt mondta: ,,Kövess engem!’ Az így felelt: ,,Uram! Engedd meg, hogy előbb elmenjek, és eltemessem apámat!’ Jézus ezt válaszolta neki: ,,Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat; te pedig menj, hirdesd az Isten országát!’ Egy másik is szólt neki: ,,Uram! követlek; de engedd meg, hogy előbb búcsút vegyek házam népétől!‘ Jézus azt felelte neki: ,,Aki kezét az ekére teszi és hátra tekint, nem alkalmas az Isten országára.’ Lk 9,51-62

 

Kövess engem!’ – Hányfajta válasz létezik e felszólításra? Az ember azt hinné, csak egy: az apostolok válasza, akik felkeltek, otthagytak mindent és követték a Mestert. Nos, mivel magam húsz év késéssel tettem eleget a felhívásnak, nehezemre esik elítélni a habozókat. Hozzájuk hasonlóan jó érveim voltak. Így azt véltem gondoskodni kell szüleiről. Aztán édesapám rákban meghat, Búcsúzóul még megkérdezte, gondoltam-e már arra, hogy jezsuita legyek? Máig nem tudom, mi késztette a kérdésre. Máig hálás vagyok érte. Sok év eltelt, és most már temethetem halottaimat, ez hivatásom része. S nem tudom, hánynak az imája tette ezt lehetővé!

File photo of a statue of the late Chairman Mao Zedong at Dong Fang Hong Square in Nanjie village of Luohe cityA búcsú anyámtól és testvéremtől már könnyebben ment. Amikor 1988. áprilisában a müncheni repülőtéren elbúcsúztunk, nem fordultam hátra a vámnál. Ez volt a vezeklés, hogy megvárattam az Urat. Ez volt a jel, magamnak és neki, hogy már ő a legfontosabb. És milyen különös, de van hova lehajtani fejemet, de ha egyszer nem így volna, annak sincs már jelentősége. És örülök, hogy Jézus rápirított Jakabra és Jánosra, és ma is ránk pirít: Áldást és nem tüzet kérek azokra, akik hívatlanul is követik őt!

2013. JÚNIUS 30. ÉVKÖZI 13. VASÁRNAP – „C” ÉV

Reklámok
3 hozzászólás leave one →
 1. Csalótzky Annamária permalink
  2013/06/29 00:04

  Jaj drága Ulrich Atya !

  Éppen most fejeztem be egy társamnak irt levelet, ami ugyenerről szól, amiről Te irsz. Igen, nagyon jó, hogy az Úr megváratott, talán nem is Te Őt, mert most nem tudnád ezt nekünk igy továbbadni és nem lenne annyira hiteles, életszagú sem amiket tanítottál nekünk, hiszen Te aztán a sűrű életből jöttél., sokat tapasztaltál a világból. Sokat tanultunk és tanulunk ám tőled ! – hogy ne vallási közhelyekben gondolkodjunk pld. és ráébredjünk olyan igazságokra, amiknek látásában látszólag kevéssé tűnik úgy, hogy a hitről szólnak.

  Köszönettel: Annamária

 2. 2013/06/29 20:18

  Dicsérjük együttesen a mi MENNYEI ATYÁNKAT ,hogy sohasem késik meghívásunkat beteljesíteni ,ha még meg is várakoztat.Csakis bocsánat kérően kell HOZZÁFORDULNOM,hogy sokszor oly sürgősnek vélem válaszát.De most így utólag,ma 22éves tapasztalat után—SZENT PÉTER ÉS PÁL napja-,amelyben úgymond több üröm ,mint öröm volt,adok hálát s ébredtem rá ,hogy mennyire kegyelem az is ,hogy élek s ISTEN életbe hívott újra ,a betegségem után,hogy nekünk ajándékozott SZENTLELKE által ,hiteles tanúja legyek ,a világban.HÁLA ,hogy mindig vár reám s reád s felkinálja barátságát ,s bizalmas szeretettét.,csakis arra kér ,hogy válaszoljak meghívására,amely ma is és minden percben ,minden napon válaszra s követésére irányul!!!

 3. Hódsági Éva permalink
  2013/06/29 20:23

  Kedves Ulrich Atya!

  Egyetértek az előttem szólóval.Tanításaid által ráébredünk az oly igazságokra, aminek látásában látszólag kevéssé tűnik úgy, hogy a hitről szólnak. Nem szeretnénk vallási közhelyekben gondolkodni. Áldást kérek munkádra, s egy rövid versemmel ezt megerősítem!

  Áldáskérés

  Áldjon meg az Isten,
  Áldjon, ha távol vagy,
  Áldjon, ha közel vagy,
  Áldjon, ha áldanak,
  Áldjon, ha bántanak,
  Áldjon, ha szelíd vagy,
  Áldjon, ha konok vagy,
  Áldjon, ha okos vagy,
  Áldjon mindig-mindig,
  Ahogy én áldalak,
  Áldjon engem is,
  ha engem áldanak.

  Szeretettel: Éva

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s