Skip to content

Isten szabadságon (43 MR)

2013/07/10

Végre!

Végre!

Mama, hova megy Isten szabadságra? – kérdezte szomszédom kislánya. Nyár közepén aktuális kérdés. Ön mit válaszolna, kedves hallgató? Van, aki azt, hogy „ne kérdezz ilyen butaságokat”. Nem túl okos válasz! Mint ahogy csak elodázza a kérdést a „Kérdezd meg apádat” típusú kibúvó. „Ilyeneket csak a gyerekek tudnak kérdezni „- bosszankodik egy harmadik. No meg a művészek. Tom Shadyac filmrendező például, aki a Minden6ó c. filmjében eljátszott az ötlettel: mi történik, ha Isten szabadságon van? A film szerint, mely egy vérbeli komédia, ilyenkor minden istenigazában jól összekavarodik, és teljes a káosz. Erről persze Bruce Nolan, alias Jim Carrey eleve gondoskodik. Istent különben Morgan Freeman játssza a filmben. Kiderül, hogy Istennek lenni egy nehéz job. Szabadságon is. Pihenésről ugyanis szó sincs. Isten mindig ügyeletes.

Akkor Isten soha nem pihen? – kérdezhetnénk.  A Teremtés történet szerzője szerint viszont igen. „A hetedik napon, megpihent munkája után, amit végzett”. (Ter 2,2) Hogyan is pihent Isten? Gyönyörködött alkotásában. „Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott.” (Ter 1, 33) Ezt meg kéne tanulni tőle! Amúgy a pihenni ige igen gyakori a bibliai szövegben.

Pihenni tudni kell

Pihenni tudni kell

Mindig Isten ajándéka. „Az Úr a ti Istenetek nyugalmat ad nektek” (Józs 1,13)- olvashatjuk Józsue könyvében. A nyugalmat az ellenség zavarja, ezért szükséges, hogy az Úr nyugalmat adjon Izraelnek „köröskörül minden ellenségétől” – ahogy ez Dávidnak megadta (2 Sám 7,1). Dávid szívében azonban ott a nyugtalanság. Úgy véli, cselekednie kell, konkrétan, otthont kell  építeni az Úrnak, aki pedig jól megvan sátrában. „Ide-oda vándoroltan egy sátorban, az volt a hajlékom” (2 Sám 7, 6) – üzeni Nátánon keresztül a nyughatatlan királynak. Ne aggódjon csak a király, az Úr nem hajléktalan, sőt, ő épít majd házat a királynak (11).

Bizony, mi mind a mai napig Dávid módjára űzzük és hajtjuk önmagunkat, sőt, azzal áltatjuk magunkat, hogy mindezt Istenért tesszük.  Dávid legalább belátta ostobaságát, és félrevonulva imádkozott: „Ki vagyok én, ó Uram, Istenem, s mi az én házam, hogy idáig vezettél?”- kérdezi bűnbánón. (2 Sám 7, 18). Ezután ismét csatába vonult. A nyugalom egy ima erejéig tartott. Ilyenek vagyunk mi. Isten látva mindezt, megkönyörül időről időre a népen, és új szentélyt ad nekik, a nyugalom helyéül –ahogy Ezdrás beszámol róla. (Ezd 9,8). A nép amúgy nyugtalan marad, és nem Istennél, hanem szomszédjainál keresi a békét. Ez azonban végzetes illúzió: „Ne törődjetek sem a békéjükkel, sem a jólétükkel, hogy erősek lehessetek” – kérleli őket a törvénytudó Ezdrás pap könnyek között. (Ezd 9, 11). Mintha ez az üzenet nekünk, a mai nemzedéknek szólna!

A stressz az stressz

A stressz az stressz

Nemde, korunk végtelenül nyugtalan, hisz a jóléti társadalom csődöt mondott: nem adott örök békét. Talán az Úr békéjét kéne kipróbálni. Merjük-e?

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 43 (2013_07_11)

Reklámok
3 hozzászólás leave one →
 1. Cseri Katalin permalink
  2013/07/11 09:03

  Nagyszer ez az emlkeztet s bztats! rmmel olvastam-ksznm!

  _____

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2013/07/12 16:56

  Apropos !

  Egy idevágó anekdota, mely állítólag megtörtént.

  Boldog XXIII. János pápa új püspököket nevezett ki. Néhány hónap múlva egy audiencián fogadta az egyik új kinevezettet. Az új püspök panaszkodott .Szentatyám ! Mióta megkaptam új területemet nem tudok aludni. Annyi a gond a hivekkel, a papjaimmal, a templomokkal, gazdasági ügyeinkkel. Mire a Szentatya: “Mi is igy voltunk pápaságunk kezdetén, de akkor az őrzőangyalunk megkérdezte: “Te János ! – Te irányítod az egyházat vagy Krisztus ? ”
  – Krisztus, monda XXIII. János. Akkor aludj nyugodtan ! )) ” – szólt az őrzőangyal.

 3. Hódsági Éva permalink
  2013/07/13 10:02

  “Az Úr a ti Istenetek nyugalmat ad nektek.” – “Semmi miatt ne aggódjatok.” ( Fil. 4;6)
  Minden az Ő “forgatókönyve” szerint fog történni.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s