Skip to content

Évközi 16. vasárnap C év

2013/07/19

Mária odaült az Úr lábához,

A Mester lábainál

A Mester lábainál

Abban az időben: Jézus és tanítványai betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait. Márta sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem.” Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl. És téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha.”

 

Mária odaült az Úr lábához,– Hol is hallottuk, hogy Szent Pál Gamáliel lábainál ült? Helyes, az Apostolok Cselekedeteiben! (23,3) a Népek Apostola Gamáliel lábainál ülve tanulta a törvényt. Ami annyit jelent, hogy a tanítványa volt. A nők, akár egy nő is, mint Jézus tanítványa? Botrányosnak tűnik! Nem csak a tudós férfiak szemében, de húga, Márta szemében is. Márta nyilvánvalóan a hagyományos szemlélet híve: az asszony helye a háztartásban van.

Lehet persze, hogy egy csipetnyi irigység is van ebben.

Márta eszménye

Márta eszménye

Mindenki, aki nem egyke, átélte a testvérek viharos viszonyát, így, vagy úgy. Nálunk az volt a szójárás: „Mindig csak a kicsi”. Mintha bizony a háztartás minden gondja őt terhelte volna. Márta azonban joggal dohogott, amennyiben nővére látszólag haszontalan dolgokat művelt. Márta, a mindenkori Márták, hiperaktívak, és úgy vélik, mindenkinek ilyennek kell lennie. A szemlélődő típus egyszerűen lusta szemükben. Amúgy egész kultúrkörök is foglyai a szemlélődő típus ilyesfajta elítélésnek: Észak Dél ellen. Ezt láthattuk a görög krízis idején. Merkel Márta dohogott. Ezt éljük meg Euramerika és a „világ többi része” viszonylatában is, és fájdalom, Kínával kapcsolatban is. Itt viszont már mi vagyunk a lusták. Mondhatnám, nem lenne egyszerűbb, ha hagynánk egymást élni? Ki kit a maga módján?

De aztán itt van Jézus zavarba ejtő mondása: Mária a jobbik rész választotta. És mi?

2013. JÚLIUS 21. Lk 10,38-42

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. Nagy Katalin permalink
  2013/07/20 08:26

  Ismét érdekesnek, nagyszerünek és eredetinek tartom az elmélkedést,-különösen azt, hogy párhuzamot húzol a világ-gazdaságra nézve szemléltetésként. A kérdésre válaszolva pedig szerintem a ” hic et nunc” -ról van szó-biztosan-ez a döntés a legfontosabb! Isten Lelke tud vezérelni ebben is!

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2013/07/21 15:13

  A “Merkel Márta dohogása”megfogalmazáson jót mulattam. :)) Kreativ ötlet. Köszönjük !
  Egyébiránt annak jobban örülnék, ha a kinaiak lustábbak lennének, mert ha elképzelem, hogy 1 milliárd kicsi Trabant pöfög a kinai városokban, utakon, amit szorgalmas munkájuk borzalmas gyümölcseként beszereztek … …

  Hagyni egymást élni a maga módján ? De hát Márta is ez csinálta és kritikát kapott.

  Azért mi inkább üljünk persze és figyeljünk ! :))

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s