Skip to content

Világ imádkozói egyesüljetek

2013/07/24

Bécsből kivonultak...

Bécsből kivonultak…

1955-ben az osztrák államegyezmény után Ausztria és Magyarország is rendezte viszonyát. Egyebek között lehetővé tették, hogy a Magyarországon rekedt osztrákok, akiket a vasfüggöny mintegy börtönbe zárt, szabadon kiutazhassanak Ausztriába. Egy jó barátom, aki akkor még kiskorú volt, osztrák anyja révén így jutott a kilakoltatásból egyenesen a szabd Ausztriába. Gyalog keltek át a határon, kezükben kevés cókmókjukkal.  A túloldalon egy távolsági buszba szálltak be, hogy Bécsbe menjenek. Alig hogy becsukódott mögöttük a busz ajtaja, a sofőr elkezdte imádkozni a rózsafüzért, és vele a busz valamennyi utasa.  Barátom is. Amikor befejezték, rákérdezett, mi e szokatlan jelenség oka. „Hálából, Petrus Atya kérésére” – mondák az utasok. Petrus Atya, miként kiderült, az a ferences, aki meggyőzte honfitársait, hogy minden tizedik osztrák szálljon be az imaláncba, hogy imádkozzanak azért, hogy kimenjenek az oroszok. Kimentek. A rózsafüzér tized sikeres volt!

Aztán tőlünk is!

Aztán tőlünk is!

A történet megfogott. Amikor a kanadai noviciátusban reggelente ki-ki a maga szándékára imádkozott, elkezdtem imádkozni, hogy leomoljon a berlini fal. Hónapokig, minden reggel. Aztán eljött 1989. november 9. Hat hónapi médiaböjt után – nem hallgattam és nem néztem a híreket, és nem olvastam újságot, a montreali magyar plébánián az atyák a híradót nézték. A keletnémet – ilyen is volt valaha – ügyvivő bejelentette, hogy szabadon át lehet menni Nyugat-Berlinbe. A többé történelem. Az én történetem azonban nem ért akkor véget, sőt! Még aznap este elhatároztam, hogy folytatom a csodafegyver bevetését. Ceausescu diktatúrájának megdőlésért kezdtem imádkozni. Most már társaim is beszálltak a ringbe, hisz látták a korábbi „akció” eredményét.  Karácsonyra létrehoztam az imaközösséget, melynek 150 tagja volt, mint ahogy a rózsafüzér 150 Üdvözlégyet tartalmaz. Tulajdonképpen öt egyenként 30 tagú kör volt, tagjai nem csak egyének, hanem családok, azaz több mint 150 embert érintett. Szeret a világon éltek, és akkor bizony még nem volt e mail. Havonta egyszer eladtam a postén a szándékokat, amiket a tagok küldtek el nekem, ugyancsak levélben.  Mindennap valaki más szándékára imádkoztunk, és mivel harmincan voltunk egy körben, mindenkire sor jutott a hónap folyamán. Februárban kissé túlórázni kellett…  Mennyire könnyebb lett volna mindez e mailben. S mégis, 1996-ban abbahagytam.

Utoljára integetett

Utoljára integetett

Tanulmányaim befejeztével, és szentelésem után kollégiumi igazgató lettem, és már nem tudtam ezt is bevállalni. Fájlalom, hisz hamarosan az Internet bekövetkezett, és folytathattam volna. Azzal vigasztaltam magamat, mindennek megvan az ideje… Csakugyan?

Mostanában döbbenek rá, hogy az imának mindig ideje van, soha nem múló aktualitása! Beleértve a kérő imát, melyet a spirituálisabb lények kissé fintorogva másodrendűnek tartanak. A napokban a legutóbbi Management by Jesus vezetői szemináriumon egy teljes estet rászántunk a kurzusok szervezésének és népszerűsítésének megbeszélésére. Sok ötlet felmerült, szorgalmasan jegyzeteltem. A végére értük, amikor az egyik részvevő megkérdezte: És imádkozol is a sikerért? Ez szíven ütött. Igazából nem, legalábbis nem úgy, mint egykoron a berlini fal leomlásáért. Lankadatlan hittel.

Csatlakozás

Csatlakozás

Hát itt az ideje, hogy újra belefogjak. S ha hallgatóim kedvet éreznek, szálljanak be. A szeminárium sikere mellett akad még néhány nemes szándék, ugye? A blogomon lehet csatlakozni!

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 44 (2013_07_25)

Reklámok
4 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2013/07/24 23:46

  Csatlakozom, s lankadatlan hittel imádkozom a nemes célokért.

 2. Nagy Katalin permalink
  2013/07/25 13:53

  Akkor,-családunk az egyik kör tagjaként együtt imádkozott. Megérte! Jól esett olvasni az emlékeztetést! Nagy tisztelettel és szeretettel örizzük abból az idöböl az imaszándékokra való felhivásos leveleket!-Most is megéri együtt imádkozni a szolgálatokért, amelyeket az Ur a szívünkre helyez,-mert valóban van ima-meghallgatás!

 3. Csizmarik Ágota permalink
  2013/07/25 14:56

  Ha napi egy Miatyánk elmondásával is lehet csatlakozni, készségesen felveszem imaszándékaim listájára a MbJ szeminárium minél szélesebb körű sikerét, hasznosítását.

  • Morva Marius permalink
   2013/07/27 09:18

   Jézus tiszteletben tartja a MI szabadakaratunkat , de várja imánkat -akár kérő, hálaadó, dicsőitő – ezért az Isten akaratával megegyező szándékokra tett imánk mindíg meghallgatásra talál, tehát ezekhez csatlakozom.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s