Skip to content

Évközi 19. vasárnap C év

2013/08/09

Lankadatlan figyelemmel

Lankadatlan figyelemmel

„Készítsetek magatoknak kimeríthetetlen erszényt”

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Ne félj, te kisded nyáj, hisz Atyátok úgy látta jónak, hogy nektek adja az országot. Adjátok el, amitek van, és osszátok ki a rászorulóknak. Készítsetek magatoknak kimeríthetetlen erszényt, kifogyhatatlan kincset a mennyben, ahol tolvaj nem fér hozzá, és a moly nem rágja szét. Ahol kincsetek, ott a szívetek is. Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyst megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, körüljár és felszolgál nekik. És ha második vagy harmad körváltáskor érkezve is így találja őket boldogok azok a szolgák. Gondoljátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolva, nem engedné betörni házába. Éberen várjátok tehát az Emberfiát, mert eljön abban az órában, amikor nem is gondoljátok.”

Készítsetek magatoknak kimeríthetetlen erszényt,- micsoda ajánlat! Elképzelhető, hogy bárki ne kapna rajta, bárki nem élne vele? Kifogyhatatlan kincs? Nem bizonyos befektető cégek harsány reklámjára emlékeztet ez minket? Biztos nyereség: van ilyen?

A kétkedőknek ott azonban az újabb üzenet, mely józanságra int, és ugyanakkor hitelessé teszi az ajánlatot? Ahol kincsetek, ott a szívetek is. Vagy úgy, mindez rajtunk múlik? Azt kapjuk, amire valóban vágyunk, és amiért valóban áldozatot is hoznánk. Ehhez azonban türelem és állandó készültség kell. Értsd: nem élhetünk a világunknak, szívünk vágyai szerint, szeszélyeink ritmusában, hogy aztán az adott pillanatban lecsapjunk a „zsákmányra”. A fantasztikus ajánlat csak rövid pillanatokig érvényes, és ezeket a pillanatokat el kell kapni.

Kiszolgálás

Kiszolgálás

Ezt csak úgy lehet, ha mindig – megszakítás nélkül – éberek vagyunk, ha mindig odafigyelünk. Ez már jóval nehezebb, mivel teljes elkötelezettséget igényel, egyfajta „együgyűséget”: csak ha mindig készek vagyunk a meghívásra, vagyunk méltók is rá, hogy beengedjenek. Aki azonban állhatatosan kivárja, annak exkluzív kiszolgálásban lesz része: az Úr maga lesz a felszolgáló! Lk 12,32-40

2013. AUGUSZTUS 11.

Reklámok
No comments yet

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s