Skip to content

20. évközi vasárnap C év

2013/08/16

2013. AUGUSZTUS 18. –  Lk 12,49-53

Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon.

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon. Keresztséggel kell megkeresztelkednem. Mennyire vágyom, hogy ez beteljesedjék! Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek, nem azt, hanem szakadást. Ezentúl, ha öten lesznek egy házban, megoszlanak egymás között: három kettő ellen, és kettő három ellen. Szembekerül apa a fiával és fiú az apjával, anya a lányával és lány az anyjával, anyós a menyével és meny az anyósával.”

Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon – Ez nem éppen a langyosok himnusza! Politikailag korrekt, vagy legalábbis ilyen korrektséget elváró korunkban sokan joggal felszisszennek: Ez lenne a szeld Jézus? Hát nem a szelídek a boldogok, és nem ők öröklik a földet? Netán örömtüzeket gyújtunk a földön? És nem a békességben élők a boldogok, és nem őket hívják majd Isten fiainak? Valljuk be, tanácstalanok vagyunk. De emlékezzünk a múlt heti evangéliumra hisz a mai annak egyenes folytatása. Egy és ugyanazon beszéd két gondolatsora csak egymással viszonyban értelmezhető. Jézus előbb arra int, hogy valódi értékeket keressünk, maradandókat, majd arra, hogy éberek legyünk. Így már érthetőbb, hogy ugyanazon azonnaliság, halaszthatatlanság jellemzi mindkét mondást, a mait és a múlt hetit. Dönteni kell. Most. Jézus mellett vagy – ez a szabadságunk megmarad – vagy ellene.

Ez bizony majdnem ugyanolyan élesen állítja a Krisztus-hívőt a korszellemmel, mint az értékrend. Nincs hely a relativizmusnak, az „ez is jó, az is jó” szemléletnek, mint ahogy nem napolhatjuk el döntéseinket: „Majd meglátjuk”. Ez a radikalizmus nem mindenkinek az esete. Sőt, megosztja a családokat is. És Jézusnál a kétharmados többség sem dönthet el, kinek van igaza. Az emberek vagy mellette vagy ellene döntenek. És te hol állsz? Lk 12,49-53

2013. AUGUSZTUS 18. –  

Reklámok
3 hozzászólás leave one →
 1. Hódsági Éva permalink
  2013/08/17 07:23

  “Jézus mellet vagy(ok) – ez a szabadságunk megmarad.-“

 2. Hódsági Éva permalink
  2013/08/17 07:25

  “Jézus mellett vagy(ok) – ez a szabadságunk megmarad – “

 3. 2013/08/18 19:53

  Kedves Ulrich atya, tetszik a homíliád, sokkal jobb mint a Napi evangéliumos magyarázat.

  Tudsz ajánlani gyónáshoz jó lelki tükröt? Esetleg valami szent ignácit?

  Elöre is köszönöm. Üdv: Marci

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s