Skip to content

Amerikai áfium

2013/08/22

A kismama és az ügyvéd

A kismama és az ügyvéd

Hadd meséljek el egy igaz történetet. Amerikában történt, ahol minden megtörténhet. Egy fiatal asszonykát bevittek a kórházba, ahol egy keddi napon megszülte első gyermekét, egy kislányt. A gyermek 3260 grammos volt, és egészséges. Másnap haza is mentek az újszülöttel, akire egy berendezett gyermekszoba várt. A szülők nagyon boldogok voltak. Délutánig. Akkor ugyanis becsengetett hozzájuk két rendőr és a gyámhivatal két tisztviselője, és közölték a mamával, hogy az előző nap,a szülés előtt sebtében elvégzett szűrővizsgálaton a vizeletpróba pozitív volt. „Önnél opiátot  találtunk vérében” – közölték a megdöbbent kismamával, aki persze azt se tudta, mi fán terem az opiát. Kioktatták, hogy az bizony egy drog. A mama nem értett semmit, hisz ő tiszta volt, soha, semmilyen kábítószert nem fogyasztott, ellentétben sok más egykorú amerikaival. A tisztviselők viszont magukkal vitték a gyermeket. Egy nevelőcsaládhoz kerül – közölték a szülőkkel. A mama feltehetően el fogja veszíteni a gyermeknevelés jogát – tették hozzá. Ilyen egyszerűen megy ez Amerikában. A szülők ügyvédhez fordultak, majd az ügyvéd a bírósághoz, ahol megtudták, hogy amennyiben az anya rendszeresen aláveti magát kábítószertesztnek, visszakaphatja gyermekét.

Fatális uzsonna

Fatális uzsonna

A fatális első teszt alkalmából milliliterenként  501 nanogramm – a nanogramm egy milliárd része a grammnak – opiátot találtak a leendő mama vizeletében. A törvényesen megengedett határérték amúgy 2000 nanogramm milliliterenként. Hivatali túlbuzgóság, pontatlan szabályozás – magyarázhatnánk az esetet. A történetnek azonban van egy további csattanója, ami számunkra, magyaroknak, különösen elgondolkodtató: a „méreg” az asszonyka vérében ugyanis a szülés előtt elfogyasztott mákos kifliből származik, melyet az aggódó férj még elfogyasztatott vele, és amely a kórházi kantinban vásároltak. Mire ezt a magyarázatot a bíróság is megette, a kislány egyhetes lett, és végre hazaengedték. Amerikai happy end. Minden jól végződött. No persze, Amerikában vagyunk, a szülők kártérítési pert indítanak, és 143 500 dollárt követelnek. Sőt, és ez már hollywoodi filmbe kívánkozik, Elizabeth Mort, így hívják a mákevő kismamát, hamarosan bűnügyi tanulmányokat kezd.

ÁfiumMi azonban jó, ha elgondolkodunk. A történet nagyon amerikainak tűnhet, de emlékezzünk: az EU külön engedélye kellett, hogy Közép-Európa másságát bejglivel is kifejezhesse. Annak idején, Leuvenben, a belgiumi emigrációban nekünk magyaroknak a helyi madárkereskedésben kellett megvennünk a mákos tésztához való mákot. A kereskedő eleinte csodálkozott, hogy mennyi madarunk van, amikor egy kiló mákot kértünk, de aztán megszokta a magyarok másságát. E kis anekdotikus részletnél izgalmasabb az anya, a szülők jogainak törékenysége ebben a nagy demokráciában. Amerikában emberi jog fegyvert tartani a ruhásszekrényben, de a szülőktől elvehetnek egy egynapos csecsemőt az anya vélt vagy valós drogfogyasztása miatt. Eközben a lobbi növekvő sikerrel harcol, hogy legalizálják, liberalizálják a drogok fogyasztását. A szülők Istentől kapott jogát a gyermek nevelésére viszont semmibe vehetik. És akkor még Amerika a világ legvallásosabb országa, saját bevallása szerint! Mit mondjunk itt Európában?

Mária Rádió – Jegyzetek – 3,5’ röpirat az etikáról 46 (2013_08_22) 14:55 és 22:55 „Amerikai áfium”

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. 2013/08/22 20:42

  Hagyjuk ezt az istentől való jogot, mert semmi köze az egészhez. U.I ilyen dolog nem létezik. Mindenütt vannak túlkapások. Csak ott, ha téved a szerv, akkor neki lehet menni és még nyerni is lehet. Kérdem én, itt nálunk, mi lenne a végkifejlet? Talán egy bocsánatkérés, de aláhúzom: talán.

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2013/08/25 22:11

  Abszurdisztán. No,csak tartsuk szárazon a puskaport ! – Ki tudja,.Láttam én már karón varjut, de nem is egyet.Eggyel kezdődik,de aztán még röppen hozzá több is. Vagy van aki nem látta Hitchcock : “Madarak” c. filmjét ?
  Egyébként :
  Isten tervében nemcsak a gyermeknemzés célja a szentségi házasságnak,hanem az is, hogy akiknek hatalmat adott nemzésre, azoknak JOGA ÉS KÖTELESSÉGE a gyermek nevelése.is. Egy gyermek pedig a legjobban szülei házasságában nevelődik. Ezt az Egyházi Törvénykönyv is leszögezi. (CIC 1o13.k.)

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s