Skip to content

25. évközi vasárnap C év Számadás és tartozás

2013/09/20

Behajtják...

Behajtják…

Mit hallok rólad?

Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak:

„Egy gazdag ember előtt bevádolták intézőjét, hogy eltékozolja ura vagyonát. Erre ő magához hívatta, és így szólt hozzá: »Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem maradhatsz tovább intézőm.«Az intéző így gondolkodott magában: »Mitévő legyek, ha Uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek házukba, ha gazdám elmozdít az intézőségből.« Egyenként magához hívatta tehát urának adósait. Megkérdezte az elsőt: »Mennyivel tartozol uramnak? Azt felelte: »Száz korsó olajjal.« Erre azt mondta neki: »Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet. «Aztán megkérdezett egy másikat: »Te mennyivel tartozol?« »Száz véka búzával « – hangzott a válasz. »Fogd adósleveledet. mondta neki –, és írj nyolcvanat.« Az úr dicsérte a hűtlen intézőt, hogy okosan járt el Bizony a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál. Mondom tehát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonéból, hogy amikor meghaltok, befogadjanak titeket az örök hajlékba. Aki kicsiben hű, az a nagyban is hű. Aki pedig hűtlen a kicsiben, az a nagyban is hűtlen. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazi értéket? És ha máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a tiéteket? Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy: ragaszkodik az egyikhez, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” Lk 16,1-13

 

Houdininek könnyű

Houdininek könnyű

Mit hallok rólad? – Jézus nem fogadja el látatlanban a pletykát és rágalmat, hanem utánajár a bírálat valóságtartalmának. Nem tanúkat hívat, hanem a tettest faggatja: Mit hallok rólad?

Te mit válaszolnál? Mi mit válaszoljunk. Mert eljön a nap, amikor el kell számolnunk. Jó, ha „egyperces dorgálásban” részesülünk, jó, ha van egy Úr, aki frissiben lehetőséget ad, hogy igazoljuk tetteinket. A történetben, és a valós életben is, mi igyekszünk felmenti magunkat. Bár az Úr nem kéreti magához a tanúkat, de meghallgatja őket. Ami kimaradt a történetből, de beleértendő, hogy az úr meghallotta azok hálaimáját, akiknek az intéző elengedte adóssága javát. Kinek a felét, kinek az ötödét. Nem tudjuk, milyen alapon döntött. Mennyivel jobb a mi dolgunk manapság! Mert a mi adósságunkat az „intéző”, nevezetese a gyóntató teljese elengedi. És az Úr, amiként a történetben sem, nem hogy nem visszakozik, nem hogy nem tagadja meg intézőjét, hanem még meg is dicséri. Okosnak mondja őt, holott a történetet könnyen úgy értelmezhetjük, hogy az intéző korrupt volt. A gazda azonban nem így látja. Az intéző úgy cselekedett, ahogy ő gazda is tenne, még ha a szolga motivációja önző is volt, hisz önmagát, a maga öregségét akarta bebiztosítani. Nemde a pap magára is gondol, amikor órákat tölt a gyóntatószékben? A maga adósságára? Mindez azonban nem számít. Az úr inkább arra biztat minket, hogy mindent adjunk meg, hogy adósságunkat eltöröljék. Erre valók javaink. S ezeket is az Úrtól kaptuk. Az Úrral nem lehet csak jó üzletet kötni! 2010. SZEPTEMBER 22. 

Reklámok
2 hozzászólás leave one →
 1. Buzási László permalink
  2013/09/23 10:24

  ” Az Úrral nem lehet csak jó üzletet kötni! ”

  Ez hogyan értendő?

  1.) Nem lehet csak jót, azaz lehet rosszat is?
  2.) Az Úrral nem lehet (rosszat), csak jó üzletet kötni! – A vessző fontos!

  Üdv.
  Laci

 2. Csalótzky Annamária permalink
  2013/09/30 01:37

  Ezt én még mindíg nem értem.Talán a példát látva a buzgalomra a hanyag adósokat megnyerhetjük az Úrnak?
  Órákat töltenek a papok a gyóntatószékben? HOL ?A honlapokat nézve általában a mise előtt, vagy alatt negyedórát.Ez az időtartam ki is van irva.A Ferenceseknél a Ferenciek terén van ez másként,talán egyedül a városban. A külső, rendszeresen szolgáló vendég papok a szolgálatért itt dijazásban részesülnek és itt minden nap van gyóntatás délelőtt és délután is.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s