Skip to content

26. évközi vasárnap C év – A névtelen milliomos

2013/09/27

Lázár ma

Lázár ma

 jóllakott volna az ételmaradékból

Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta: „Volt egy gazdag ember. Bíborba és patyolatba öltözködött, és mindennap dúsan lakmározott. Volt egy Lázár nevű koldus is, ez ott feküdt a kapuja előtt, tele fekéllyel. Szívesen jóllakott volna az ételmaradékból, ami a gazdag ember asztaláról lehullott, de abból sem adtak neki. Csak a kutyák jöttek, és nyalogatták a sebeit. Meghalt a koldus, és az angyalok Ábrahám kebelére vitték. A gazdag is meghalt, és eltemették. A pokolban, amikor nagy kínjai közt feltekintett, meglátta messziről Ábrahámot és a keblén Lázárt. Felkiáltott: »Atyám, Ábrahám! Könyörülj rajtam! Küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét vízbe mártva hűsítse nyelvemet. Iszonyúan gyötrődöm ezekben a lángokban.« »Fiam – felelte Ábrahám – emlékezzél rá, hogy milyen jó dolgod volt az életben, Lázárnak meg mennyi jutott a rosszból. Most ő itt vigasztalódik, te pedig odaát gyötrődöl. Azonfelül köztünk és köztetek nagy szakadék tátong, hogy aki innét át akarna menni hozzátok, ne tudjon, se onnét ne tudjon hozzánk átjönni senki.« »Akkor arra kérlek, atyám – kiáltotta újra –, küldd el őt atyai házunkba, ahol még öt testvérem van. Tegyen bizonyságot előttük, nehogy ők is ide jussanak a gyötrelmek helyére.« Ábrahám azt felelte: »Van Mózesük és vannak prófétáik. Azokra hallgassanak.« Ám az erősködött: »Nem teszik, atyám, Ábrahám! De ha valaki a halottak közül elmenne hozzájuk, bűnbánatot tartanának. « Ő azonban így felelt: »Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, még ha a halottak közüli támad is fel valaki, annak sem hisznek. «”

 

jóllakott volna az ételmaradékból Voltál már igazán éhes? Ha európai vagy, jó eséllyel soha nem voltál, hisz még a hajléktalanok is meleg ételt kapnak. Igaz, némely politikus a város peremére hajtaná ki őket, hogy a látványuk ne zavarja közérzetünket. Sok a Lázár. Vannak persze ma is gazdag emberek, és a Lázárokhoz képest szinte mindenki gazdag…

Nevenincsék vacsorája

Nevenincsék vacsorája

Ugye, feltűnt neked is, hogy Lázárnak neve van, a gazdag pedig egy Nevesincs? Nemde, a média másképp osztályoz?

Amúgy Budapest a múlt héten a KATTÁRS-on vitatkozott a társadalmi kérdésekről, Az Egyház(ak) társadalmi tanításáról. Én ezt a evangéliumot fogom választani. S te mit szólsz mindehhez?

Ábrahám, amúgy Szodomáért, a bűnös városért alkudozott Istennel. Most a Nevesincs milliomos Ábrahámmal alkudozik, maga és a klán javára. De Ábrahám nem segíthet rajta. Hogyan? Nagyobb lenne a Gazdag bűne, mint Szodomának? Bizony nagyobb. Nehéz kiigazodni ezen a keresztény tanon.

2013. SZEPTEMBER 29.    

Reklámok
One Comment leave one →
 1. Csalótzky Annamária permalink
  2013/09/30 01:19

  Bizony nehéz kiigazodni ezen a keresztény tanon, igen. Nagyon kell figyelnünk, hogy megértsük Jézus kódrendszerét. Lázár és a gazdag próbatételt kaptak – gondolom.A gazdag, és hogy a mindenkori gazdag ne legyen elbizakodott,mert itt ez a kisértés és ne gondolja, hogy amit kapott az csakis az övé, de azt se,hogy a vagyonát csakis a maga tehetségével és munkájával szerezte. Hiszen mit mond Pál “Mid van amit nem kaptál”Hogy Lázár mit kapott? Talán lehetőséget arra, mint a mindenkori szegény, hogy türelemmel engedelmesen,alázattal és békével tűrje a sorsát és ő élt is a kegyelemmel. Minta. A gazdag elbukott. Ugy tudom a korabeli gazdag zsidónak elő volt irva,hogy 2 szegényt kell tartson,segítsen.Ha igy van,akkor még az írott törvény szerint is bukott.
  Ne mentsük fel magunkat a hajléktalan láttán azzal, hogy “úgyis elissza. Ne meneküljünk zavarunkban. Nem biztos. Adjunk inkább szerintem. Kosztot is lehet,de még beszélgetni is velük szeretettel pár szót.
  A Kattárson jókat vitatkoztak,meghatódtak a beszédeken,a kedves nővérek tisztaságán és a sérültek produktumain. És volt finom kürtös kalács,sütemények,langalló, dúsan megrakott lángos, alma, büféáru és ital. Sokan voltunk és nagy örömmel.
  Hajléktalan egy sem volt jelen.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s